Oda yra didžiausias mūsų kūno organas, tad pradėkite nuo rūpinimosi ja, kad pajustumėte maksimalų poveikį, pataria dermatologė Sarah Villafranco.

Štai šių penkių komponentų kosmetikos priemonėse geriau vengti:

1. Parabenai

Metilo, butilo, etilo ir propilo parabenų – ingredientų sąraše. Šių konservantų dedama tam, kad produktuose neimtų daugintis bakterijos, tačiau įrodyta, kad jie trikdo hormonų pusiausvyrą. Vieno tyrimo duomenimis, ištyrus moterų, kurioms buvo sutrikęs menstruacijų ciklas, šlapimą, jame rastas didelis parabenų kiekis.

2. Sulfatai

Natrio laureto sulfato ir natrio laurilsulfato dažnai dedama į šampūnus ir prausimosi priemones, kad jos putotų ir gerai valytų. Žinoma, kad minėti komponentai džiovina odą, kadangi išplauna natūralius aliejus. Dėl to galimas odos paraudimas, sausumas ir jautrumas.

3. Ftalatai

Šių chemikalų dedama į kvepalus, kad jie ilgiau nesugestų, ir į kai kurias kosmetikos priemones (pvz., į nagų ir į plaukų laką). Ftalatai greitai susigeria per odą. Organizme jie traktuojami kaip estrogenai, todėl sutrikdo hormonų pusiausvyrą ir menstruacijų ciklą. Tyrimais įrodyta, kad jie gali didinti krūties vėžio riziką.

4. Polietileno glikolis

Polietileno glikolis atlieka emulsiklio ar tirpiklio funkciją, su juo kiti komponentai greičiau įsigeria į odą. Polietileno glikoliai dažnai būna užteršti metileno oksidu (kuris yra kancerogenas) ir 1,4-dioksanu (kuris, tikėtina, yra kancerogenas).

5. Sintetiniai kvapai

Užrašas „kvepalai“ ant etiketės gali reikšti bet kokį skaičių ingredientų, kurių gamintojai turi teisę neatskleisti sudėties, saugodami kompanijos paslaptį (dažnai kvepaluose būna ftalatų ir odą džiovinančio alkoholio). Antra, kvepalai gali didinti jautrumą. „Jie gali sukelti bet kokią reakciją – pradedant chroniniu galvos skausmu, baigiant bėrimu“, – teigė S. Villafranco.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)