Jaunieji jaudinasi, ką iš svečių būtina pagerbti dovanomis ir kaip išrinkti prasmingą padėką. Visiems neramu, kada gi dovaną įteikti, kad tai įvyktų tinkamu laiku, tinkamoje vietoje ir sulauktų deramo dėmesio.

Jaunųjų dovanos – ne tik gauti, bet ir duoti

Pasak dovanų meistrės Odetos Plakienės, ruošdamiesi vestuvėms, jaunieji turi prisiminti, jog svarbus šventės simbolis yra jaunųjų dovanos. Tad reikia pasiruošti ne tik jas gauti, bet ir padovanoti. Pagal senasias lietuvių tradicijas, jaunavedžiai apdovanodavo ne tik artimiausius giminaičius, bet ir šeimininkes, muzikantus, pamerges bei pabrolius, o taip pat ir vienas kitam per sužadėtuves teikdavo dovanas.

Šiandien jaunųjų tradicijos taip stipriai neįpareigoja, tačiau kai kuriems šventės dalyviams padėkoti bei įteikti simbolines dovanas verta. Suprantama, jog pirmieji dėmesio nusipelno tėvai.

Dovanos tėvams tikrai neturi stebinti savo verte, jos turėtų būti ilgalaikės, simbolinės. Pavyzdžiui, prasminga dovana tėvams – gyvas ąžuoliukas, simbolizuojantis tvirtą pagrindą, išmintį, stiprybę, ištvermę – tas vertybes, kuriomis tėvai apdovanojo jaunuosius. Šiandien galima išrinkti puikių dekoratyvinių ąžuoliukų, kurie užauga kad ir iki 2,5 metrų, nereikalauja daug erdvės, o džiugins ne vienerius metus.

Taip pat puikiai tinka su nuotraukomis susijusios dovanos: nuotraukų laikiklis, kuriame ateityje puikuosis ne tik jaunųjų, bet ir anūkų nuotraukos, kokybiškas nuotraukų albumas ar jaunųjų sukurta foto knyga. Tėvus neabejotinai sujaudins įrėminta nuotrauka, kurioje jaunieji pozuoja su tėvų vestuvinėmis nuotraukomis.

Vestuvių dovanos

Kada dovanoti ir dėkoti

Pats geriausias laikas įteikti dovaną tėvams yra šventinė vakarienė, tad būtina numatyti tam laiką scenarijuje. Tačiau jei nemėgstate perdėto dėmesio, tą galite padaryti ir kitą dieną. Net jei vestuvės trunka vieną vakarą, neretai artimiausieji vėl susirenka kitą rytą aptarti įspūdžių. Tad kitos dienos pasimatymas yra puiki proga įteikti padėkos dovanas tėvams, skiriant deramą dėmesį mažesnėje ir jaukesnėje atmosferoje.

„Dovanų meistrai“ ekspertės Odetos Plakienės nuomone, neprivaloma, bet rekomenduotina dovaną įteikti liudininkams ar piršliams. Šie žmonės ne tik prisiėmė atsakomybę paliudyti jaunųjų meilę santuokos dieną, bet ir įsipareigojo palaikyti ir stiprinti naujai sukurtą šeimą ateityje. Todėl tokios dovanos, kaip lininiai rankšluosčiai su inicialais puikiai išreikš dėkingumą ir neliks neįvertintos. Tinkamiausia jas įteikti šventės pradžioje, po liudininkų ar piršlių sveikinamojo žodžio.

Anksčiau lietuviams buvo įprasta atsisveikinant kiekvienam įdėti karvojaus (svočios pyrago). Visgi šiuolaikinėse vestuvėse ši tradicija retai prisimenama, o svečiams už dalyvavimą ir gerą nuotaiką atsidėkojama įteikiant smulkias dovanėles. Jei apsisprendėte tradiciją tęsti, geriausia teikti suvartojamas dovanas ir svečiams neteks sukti galvos, kur jas „apgyvendinti“ savuose namuose. Saldainių dėžutės, „medaus mėnesio medutis“ mažuose stiklainiukuose, simboliniai gėrimo buteliukai su padėkos žinute – puikūs pavyzdžiai. Jei norite būti originalūs, dovanokite svečiams papuošimais ir skoniais stebinančias auksaspalves spurgas ar keksiukus. Šios dovanos įteikiamos išlydint svečius.

Jei pakvietėte senelius, krikšto tėvus, dovana ar bent jau padėkos žodžiu vertėtų pagerbti ir juos.

Vestuvių dovanos

Jam ir jai

Suprantama, kad vieną brangiausių dovanų jaunieji vienas kitam įteikia ištardami priesaikos žodžius. Dovanų, kaip ir malonaus dėmesio, tikrai nebus per daug! Jei esate nusiteikusi galutinai nuginkluoti savo brangiausiąjį, slapta paruoškite jam skirtą meninį pasirodymą, kurį kaip dovaną įteiksite vestuvių dieną. Tai gali būti jūsų sukurtos eilės, jūsų meilės istoriją pasakojantis vaizdo filmukas, jam atliekama daina ar šokis, net jei jie atlikti netobulai, nepaliks abejingų, o jaunikiui turbūt prireiks laiko atsigauti nuo neužmirštamo įspūdžio.

O ką ypatingo dėl JOS gali padaryti jaunikis? „Vienas jausmingas jaunikis nuoširdžiai pripažino, jog didžioji dalis vestuvių organizavimo rūpesčių yra užgulę išrinktosios pečius, tad jis norėtų atsidėkoti jautria asmenine dovana, – prisimena O. Plakienė. – Tuomet pasiūlėme padovanoti elegantiškus perlų auskarus, kuriais panorėjusi galėtų pasipuošti ir vestuvių dieną. Dovaną pristatėme jaunąjai į darbovietę, tad tai buvo netikėta. Perskaičiusi mylimojo žinutę, ji tiesiog negalėjo sulaikyti džiaugsmo ašarų. Išties nuoširdus ir jaudinantis momentas!“

Svečių dovanos

Dovanų apžiūra nurimus vestuvių šurmuliui – smagus ir jaudinantis momentas, leidžiantis dar nors šiek tiek pratęsti šventę. Tik ar visos išvyniotos dovanos džiugins? Kokie liks atsiminimai apie dovanotojus?

O ir svečiams išrinkti tobulą vestuvių dovaną yra gan sudėtingas uždavinys, susidedantis ne tik iš svarstymų, ką padovanoti, bet dar sudėtingiau – už kokią sumą?

Vestuvių dovanos

Ko nori jaunieji

Ką jaunieji gali padaryti, kad gautų daugiau džiuginančių ir reikalingų dovanų? Išsakyti savo norus, pasirinkdami formą! Neretai jau kvietimuose būna nurodyta, kokia dovana labiausiai pradžiugins porą bei kam ji bus tinkamiausia, kartu su pageidavimais dėl gėlių. Rekomenduojama paruošti „geidžiamiausių dovanų sąrašą“ ir pasidalinti juo su svečiais. Taip svečiams palengvinsite sunkią užduotį.

Grynieji ir jų priedai

Tradicinės lietuvių dovanos šiandien jau kelia šypseną: buvo dovanojami paršeliai ar veršiukai, laikui bėgant juos keitė namų apyvokos prietaisai, įrankiai. Šiandien neretai poros iki vestuvių jau gyvena kartu, tad daugelis buities klausimų yra išspręsti. Populiariausia dovana šiandien, kurios pageidauja net 9 poros iš 10, yra grynieji pinigai. Etiketo požiūriu, didelių šeimyninių švenčių proga pinigai yra tinkama dovana, tad nereikia pergyventi, elgiantis pragmatiškai ar paprastai.

Kiek dėti į vokelį – kur kas sudėtingesnis klausimas. „Vienos taisyklės nėra. Sumą reikėtų parinkti atsižvelgiant į savo finansines galimybes bei santykį su pora, – sako O. Plakienė. – Aš skeptiškai vertinu nuomonę, siūlančią dovanoti tokią pinigų sumą, kuri padengtų jaunųjų patirtas išlaidas vienam svečiui. Jei jaunieji to tikėtųsi, vargu, ar iš viso rengtų šventę. Svečių galimybės skirtingos, tad ir dovanoti reikėtų tokią sumą, kurią paskyrę, jausitės patogiai. Įvardinant skaičius, sakyčiau, jei esate kolegos, atėję pasveikinti prie bažnyčios ar santuokų rūmų, puokštė gėlių ir sveikinimo atvirukas – puikus pasirinkimas. Tolimesni giminaičiai bei draugai turėtų orientuotis į 25 – 50 eurų sumą žmogui, artimesni neprašaus paskyrę po 100 eur ar daugiau. Na, o viršutinę ribą palikime svečių vaizduotei. Iš patirties žinau, kad paskyrę laiko originaliai piniginės dovanos pakuotei sukursite gerokai pozityvesnį įspūdį, tad pasistenkite!“

Odeta Plakienė

Įsimintinos dovanos

Jei jauniesiems „nieko nereikia“, o dovana grynais pinigais atrodo neoriginali, tuomet O. Plakienės nuomone dovana turėtų atitikti bent vieną iš šių kriterijų:

– Ilgalaikiškumas. Parinkite dovaną, kuria galima ilgai džiaugtis. Pavyzdžiui, tuoktuvių metais išleista kolekcinė moneta ne tik laikui bėgant įgaus papildomos vertės, bet ir primins santuokos metus.

Prabangus ilgam saugojimui tinkamas tauraus gėrimo butelis jaunuosius privers prisiminti dovanotoją net ir po 10 metų, skanaujant gėrimą rožinių vestuvių metinių proga.

– Dovanokite malonią patirtį bei tai, kuo pora gali mėgautis kartu. Pavyzdžiui, kulinarijos kursai dviems, pridedant porai skirtas prijuostes, skrydį balionu ar spa savaitgalį prabangiuose apartamentuose.

– Kokybė yra būtina, norint daiktą naudoti ilgai ir dovanotoją minėti geru žodžiu. Tam tiktų jaunųjų inicialais papuošti kokybiškos medvilniniai chalatai.

– Venkite „super-madingų“ daiktų, nes praėjus vos keliems metams jie gali tapti nebereikalingi ar net juokingi. Pavyzdžiui, kad ir prieš 5 metus dovanotas skaitmeninis fotoaparatas šiandien jau būtų naudojamas tik kaip žaislas vaikams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)