Kathleen Tierney

Baigusi koledžą Kathleen Tierney pradėjo dirbti draudimo įmonėje „Chubb Insurance“ ir greitai suprato, kad jos stipriosios pusės – savanoriavimas projektuose ir idėjų inicijavimas. Ši strategija pasiteisino ir padirbusi įvairiose verslo struktūrose K. Tierney šiuo metu užima vyriausiosios viceprezidentės ir vyriausiosios vykdomosios vadovės pareigas. Ji – pirmoji moteris, vadovaujanti organizacijos verslo padaliniui.

– Apibūdinkite gabų lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi sumanūs lyderiai?

– Lyderiai turi mokėti dirbti su žmonėmis, turėti puikius organizacinius gebėjimus, turi sugebėti užduoti įžvalgius klausimus, net jei ne visada turi į juos atsakymus. Sumanūs lyderiai įžvelgia tendencijas, kurių dar nemato kiti, mato platesnį vaizdą, užduoda taiklius klausimus, iškelia tikslus ir suvienija žmones bendram tikslui. Jie pasidžiaugia sėkme, greitai pergalvoja, reorganizuoja.

– Kokios strategijos padėtų moterims pasiekti iškilesnių pozicijų organizacijose?

– Nebus idealios akimirkos kalbėti, pasidalinti idėja ar pasinaudoti proga. Paprasčiausiai veikite, vykite mintį, kad dar nesijaučiu pasirengusi, šalin. Apgalvokite esminius dalykus, antraip praleisite progą. Neleiskite perfekcionizmui trukdyti tam, kas yra gera.

– Kokią lyderystės pamoką išmokote per savo karjerą?

– Jei padarei klaidą, pripažink ją, atsiprašyk ir judėk į priekį – nesileisk į ilgus apmąstymus. Būk dėkinga už išsakytas nuomones ir pagalvok: „Kaip man tai gali praversti?“ Jei nedarai klaidų, gali būti, kad praleidi įdomius dalykus.

Nita Lowey

Buvusi aktyvistė, populiarinusi į eilinius žmones orientuotą politiką, dirbusi vietos savivaldoje ir valstybinėse institucijose, nuo 1989 m. Nita Lowey yra JAV kongreso narė. Šuo metu ji – Demokratų partijos narė, Asignavimų komiteto pirmininkė.

– Apibūdinkite politikos lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi gabūs lyderiai?

– Tai žmonės, kurie sumaniai įgyvendina prioritetus. Sėkmingas lyderis taip pat turi suprasti unikalią išrinktų pareigūnų galimybę daryti įtaką politikai, kuri padeda gerinti žmonių gyvenimą.

– Kokios strategijos padėtų moterims pasiekti iškilesnių pozicijų politikoje?

– Manau, moterys, kurios nori dalyvauti visuomeniniame gyvenime, turi atsiminti, kad moterys yra ir motinos, dukterys, žmonos, pirminė jų pareiga – rūpintis, be to, jos ir darbdavės, verslininkės, bendruomenės lyderės – dėl viso šito dažnai turime unikalių gebėjimų dalyvauti visuomeninėje veikloje ir spręsti klausimus, kurie aktualūs mūsų šeimoms.

Ruth Mahoney

Ruth Mahoney puikiai jautėsi, dirbdama bankininkystės srityje. Iš tiesų ji niekada nepritarė nuomonei, kad tai – vyrų pasaulis. Ji kilo karjeros laiptais savo srityje, šiuo metu yra banko „KeyBank“ Hudsono slėnyje ir Niujorko Metro regione prezidentė. Ji atsakinga už daugybės regioninių bankų operacijas, vadovauja šimtams darbuotojų.

– Apibūdinkite gabų lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi sumanūs lyderiai?

– Lyderis turi mokėti dirbti kartu su komanda, sugebėti priimti sprendimus. Tai žmogus, kuriuo galima pasikliauti, kuris prisiima atsakomybę ir geba dirbti su žmonėmis.

– Kokios strategijos padėtų moterims pasiekti iškilesnių pozicijų organizacijose?

– Nuspręskite, kurioje srityje sieksite karjeros, susitelkite, siekite tikslo. Būkite studentė verslo srityje – domėkitės juo iš visų perspektyvų. Kad darbe lydėtų sėkmė, reikia techninės ir verslo srities žinių. Skaitykite, kad apie savo pareigybę išmanytumėte daugiau, nei reikalaujama jūsų darbe. Labai svarbu atitikti visus lūkesčius darbe ir juos pranokti. Tegu jūsų siekiai būna žinomi, prašykite pakomentuoti jūsų darbą, būkite atvira išgirstoms nuomonėms ir ką nors su tuo darykite. Vystykite gebėjimus, kurių reikia užimti norimai pozicijai.

Donna Frosco, Barbara Cerf, Stacy Musi

Donna Frosco

Teisės sritis liūdnai pagarsėjusi, kaip viena iš tų, kuriose moterys nenoriai įleidžiamos į aukščiausius postus, bet Donna Frosco – iš tų nedaugelio moterų, sulaukusių visokeriopos sėkmės. Advokatų kontoroje „Keane & Beane“ ji tapo pirmąja moterimi partnere, išplėtojo intelektinės nuosavybės ir technologijų sritį. Ji taip pat yra Niujorko valstijos moterų advokačių asociacijos prezidentė.

– Apibūdinkite gabų lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi sumanūs lyderiai?

– Svarbiausia – kompetencija, tobulinkitės savo srityje. Taip pat reikia sugebėti aiškiai komunikuoti, pritaikyti komunikaciją individui ar grupei, jei norite kažką pranešti. Iniciatyvumas, nepasotinamas smalsumas, gebėjimas greitai mokytis, klausyti, kas pasakyta, o kartais (tai dar svarbiau) – kas nepasakyta.

– Kokios strategijos padėtų moterims pasiekti iškilesnių pozicijų organizacijose?

– Kovokite už save be perdėto agresyvumo, apsupkite save gerais žmonėmis. Puoselėkite santykius su žmonėmis, kuriuos gerbiate, kuriais žavitės, ieškodama bendrumų – parama yra vienas svarbiausių dalykų kelyje į sėkmę.

Barbara Cerf

Barbaros Cerf tėvai nebuvo turtingi, jie pasakė, kad neišgalės leisti jos į koledžą po mokyklos. Tačiau Barbara buvo pasiryžusi mokytis koledže ir įgyvendinti viską, ką sumanys. Šiuo metu ji yra korporatyvinių reikalų viceprezidentė trečioje pagal dydį Amerikos draudimo kompanijoje „New York Life Insurance Company“.

– Apibūdinkite gabų lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi sumanūs lyderiai?

– Sumanūs lyderiai inovatyvūs. Jie kitaip mato daugelį dalykų, jie moko mus kitaip pažvelgti į daugelį dalykų. Jie energingi, mato bendrą vaizdą, įžvalgūs, supranta žmonės, verslą. Tai etiškumu, principingumu, sąžiningumu pasižymintys žmonės, jie priima sprendimus.

– Kokios strategijos padėtų moterims pasiekti iškilesnių pozicijų organizacijose?

– Veikite. Svajokite ir veikite. Išmokite, kaip ir kada sakyti „ne“ ir veikite. Mėkite tai, ką darote, veikla turi patikti. Nebijokite siūlyti naujų idėjų, tik gerbkite žmones.

Stacy Musi

Turi juodą karatė diržą, gyvenime vadovaujasi šiuo posakiu: „Septynis kartus žemyn, aštuonis kartus aukštyn.“ Konsultacijų įmonės „Chadick Ellig Executive Search Firm“ vykdomoji direktorė teigia, kad jos sėkmės paslaptys – susitelkimas, atkaklumas, užsispyrimas.

– Apibūdinkite gabų lyderį. Kaip manote, kokiais bruožais pasižymi sumanūs lyderiai?

– Svarbu būti gerbiamam. Galima daug pasiekti, jei turi patikimo žmogaus reputaciją. Kalbėk pagrįstai, dėk pastangas, turėk pagrįstų lūkesčių ir nebijok savęs parodyti.

– Kokią lyderystės pamoką išmokote per savo karjerą?

– Galvokite, kur verta grumtis. Reikia norėti rungtis, tačiau ne dėl visko. Rinkitės tai, kas svarbu, ir klauskite savęs: „Ar tai man padės, ar įskaudins?“ Tada ženkite žingsnį atgal, pagalvokite ir nuspręskite.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)