Kas yra retinolis?

„Kovoje su raukšlėmis retinolis yra vienintelis geriausiai ištirtas ingredientas“, – teigia dermatologas Joshua Zeichneris, vadovaujantis kosmetikos ir klinikinių tyrimų skyriui Mount Sinai ligoninėje Niujorke. Retinoidai – tai platus vitamino A darinių pavadinimas, apimantis ir retinolį bei adapaleną – stimuliuoja kolageno gamybą ir stabdo smulkiųjų linijų ir raukšlių atsiradimą.

J. Zeichneris ne vienintelis negaili pagyrų retinoidams. „Retinoidai yra išbandyti ir tikri, jie yra vieni veiksmingiausių ingredientų raukšlėms išvengti ir su jomis kovoti“, – įsitikinusi dermatologė Sejal Shah iš Nujorko.

Gydytoja Francesca Fusco tvirtina naudojanti įvairias retinolio formas jau penkiolika metų ir vertina jį kaip „galingiausią atjauninimo ingredientą“. Ir kalba eina ne vien apie kovą su senėjimu. Retinoidų produktai, tokie kaip receptinis „Retin-A“ (dar žinomas kaip tretinoinas) taip pat gali sumažinti poras ir padėti atsikratyti juodųjų spuogų ir baltųjų spuogų, sako dermatologė Kristina Goldenberg iš Niujorko. Taip pat jie gali padėti nušveisti negyvas odos ląsteles ir net pigmentaciją, teigia dermatologas Robertas Finney iš Niujorko.

Kokiam retinoliu dermatologai teikia pirmenybę

Nieko čia nenustebinsime: dermatologai pirmenybę teikia receptiniams preparatams, konkrečiai „Retin-A“. „Tai geriausias produktas prieš senėjimą, kurį galite naudoti visą gyvenimą“, – sako dermatologė Kavita Mariwalla iš Niujorko.

Dermatologas Davidas Lortscheris, įkūręs ir vadovaujantis „Curology“, „Retin-A“ laiko „auksiniu standartu“ kovojant su senėjimo požymiais. Niujorke įsikūrusi dermatologė Anna Karp tikina naudojanti šią priemonę vakare, nes ji „stipresnė“ nei nereceptinės retinolio alternatyvos.
Prieš tai, kai išbandysite...

Įspėjimas: „Retin-A“ yra itin galinga priemonė. Būtent dėl to ji parduodama tik su receptu. Ir retinoidai apskritai – naudojate be recepto parduodamą kremą ar dermatologo išrašytą serumą – gali sukelti paraudimą, sausumą ir sudirgimą tuo atveju, jeigu jūsų oda jautri.
Tai gali žmones atbaidyti, tačiau dauguma dermatologų jaučia, kad privalumai pranoksta trūkumus. „Mažiau yra daugiau“, – neabejoja Deanne Mraz-Robinson iš „Connecticut Dermatology Group“. Su ja sutinka ir R. Finney. – Kuo stipresnė koncentracija, tuo efektyvesnis jis gali būti, tačiau jis taip pat sukels didesnį sudirgimą,“ – tikina jis. Siekiant sumažinti sudirgimą, dermatologas siūlo visada po retonoidų produktų naudoti drėkinamąjį kremą.

Taip pat būtų protinga odą pratinti prie retinoidų produktų pamažu: pradėkite naudojimą nuo žirnio dydžio kiekio kas antrą vakarą, pataria D. Mraz-Robinson, paskui naudokite dažniau (iki karto per dieną), nes oda pripranta. „Jeigu šis metodas jums vis tiek sukelia sudirgimą, galite tepti retinolį ant savo naktinio drėkinamojo kremo“, – pataria ji.

O jeigu jums taip pat patinka cheminiai eksfoliantai – pavyzdžiui, veido kaukė ar šveitimas su glikolio rūgštimi – atsisakykite to tais vakarais, kai naudojate retinolį. Taip išvengsite odos sudirgimo.

Anksčiau rožinę ar kitas uždegimines odos ligas turintys žmonės galėjo manyti, kad retinolis jiems yra neaktualus. (Kam rizikuoti dar labiau sudirginti odą!) Nors paūmėjimo metu retinolio išties reikėtų vengti, tačiau retkarčiais jis būtų pakankamai naudingas. Tiesiog ieškokite švelnesnių šio ingrediento versijų (tokių kaip retinaldehidas ar retinilo propionatas), kuriuos jūsų oda pajėgs toleruoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)