„Tai, kiek jūsų santykiuose yra pavydo ir kaip jūs su juo tvarkotės, lems tai, ar pavydas sukels juose chaosą“, – sako psichologė.

Kad pavydas visko nesugriautų, įsidėmėkite septynis patarimus ir pasistenkite juos atsiminti, kai kitą kartą norėsite įlįsti į partnerio mokyklos laikų merginos feisbuko paskyrą.

1. Padarykite pauzę.

Prieš pasiduodami pavydo priepuoliui įkvėpkite. „Pavydas – dažniausiai primityvus jausmas, kuris apima, kai turime įsivaizdavimą apie partnerio elgesį“, – aiškina R. Hendrix. Pirmiausia leiskite atlėgti emocijoms – išsimaudykite po dušu, išeikite pasivaikščioti ar palaukite ryto. Jei ir praėjus kiek laiko jaučiate pyktį, nepasitenkinimą, tada išsakykite partneriui, kas neduoda jums ramybės. „Brandūs žmonės aptaria pavyduliavimą ir juda į priekį“, – teigia R. Hendrix.

2. Užuot puolus, kalbėkite apie jausmus.

Užuot svaidžiusis kaltinimais, kėlus barnius, pasakykite partneriui, kaip jaučiatės. „Jei jums atrodo, kad partneris su kažkuo flirtuoja, išsakykite, kokius jausmus jums tai sukėlė. Pavyzdžiui: „Kai pamačiau tave flirtuojantį, pajutau...“ Partneris nesijaus puolamas, išklausys ir geriau supras, kaip jūs jaučiatės“, – pataria R. Hendrix.

3. Nubrėžkite ribas.

„Jei partneriui reikia perdėto dėmesio iš aplinkos, ir tai veikia jūsų santykius, nubrėžkite ribas, – pataria R. Hendrix. – Pasakykite, kad jums reikia santykių su žmogumi, jaučiančiu ribas su draugais.“

4. Pažvelkite į veidrodį.

Laba dažnai pavydas priežastis – jūs patys, o ne kolegė, kuri feisbuke pasveikino jūsų partnerį su gimtadieniu. Ką pavydumas sako apie jus? Ar tai reiškia, nesijaučiate pakankamai graži, protinga ir pan.?

Taigi ne visada pavydas turi realaus pagrindo, neretai jis byloja apie mūsų pačių nesaugumą. R. Hendrix pataria kreiptis į psichologą ar pasikalbėti su artimu žmogumi, jei pavydas neduoda ramybės.

5. Neleiskite, kad senos žaizdos kenktų naujiems santykiams.

Jai anksčiau patyrėte neištikimybę, o neracionalus pavydumas kyla ir dabartiniuose santykiuose, galbūt vertėtų užsigydyti senas žaizdas, aiškina psichologė.

Pasikalbėkite su dabartiniu partneriu, atvirai viską papasakokite – tikėtina, kad jus supras ir palaikys.

6. Nepasiduokite baimei.

Labai dažnai pavydas yra baimė, aiškina psichologė. Kai pajusite, kad pabaisa artinasi, priminkite sau tris dalykus, kuriuos partneris daro jums iš meilės. Sąmoningai rinkitės meilę, o ne baimę.

7. Atjauskite save ir būkite sau dėmesingi.

Ką čia slėpti, pavydas – sunkus, varginantis jausmas. „Jausdamas pavydą, jausdamasis bejėgis, žmogus greitai išsenka“, – aiškina R. Hendrix. – Bet peikdami save galutinai išvarginate, todėl sunkiau atsigauti.“

Ką daryti? Atjauskite save, būkite sau dėmesingi. Kasdien pasakykite sau po tris komplimentus, kad išsiugdytumėte pasitikėjimą savimi. Galbūt skamba saldokai, bet tai padeda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)