Pripažįstu, kad mūsų nuotaikai (ypač rytinei) tenka didelė našta, nes ankstyvas kėlimasis nėra įprastas, o ir iš pradžių juntamas nemenkas stresas. Todėl kartais ir bijau ankstyvo kėlimosi, kadangi tai siejasi su sunkumu... Laimei, benaršant internete, radau kelis triukus, kurie galbūt padėtų pakelti rytinę nuotaiką ir prisidėtų prie rytinio ritualo kokybės dar išvakarėse. Labai noriu pasidalinti šiais triukais, o gal ir jūsų rytas nuo šiol bus kupinas lengvumo ir džiaugsmo.

– Pirmiausia, valandą prieš miegą nejungti prietaisų su šviesiais ekranais – tai trikdo organizmui suvokti paros metą. Šviesa trukdo, organizmas nuo jos pabunda ir nenusiramina, nepasiruošia miegui.

– Pasirinkti geriausiai tinkantį valandų skaičių savo miegui. Pagal visus šaltinius tai yra 8 valandos miego, kurių užtenka regeneracijai ir poilsiui. Kiekvienas turi susirasti individualų miego balansą.

– Keltis tuo pačiu metu kiekvieną rytą. Organizmas pripras prie ritmo ir jam bus įprasta keltis pasirinktu laiku. Palaikyti grafiką – kelintą valandą einame miegoti ir kelintą keliamės, tai ypač svarbu, kad organizmas nepatirtų streso. Taip pat, privaloma šio grafiko laikytis savaitgaliais ir poilsio dienomis.

– Laiką, kai yra idealus momentas pabusti be didesnių problemų, galima apsiskaičiuoti naudojant telefono programėlę – Sleep Cycle Alarm Clock. Ši programėlė pažadina mus tada, kai miego fazė pasiekia ramybę, tai yra – 30 minučių intervalas pabusti be streso.

– Dušas. Atsigaivinimui tai turėtų būti ne vien šaltas vanduo, reikėtų jį kaitalioti – tai šalto vandens srovė, tai šilto.

– Iš karto atsibudus, reikia įleisti į miegamąjį daugiau šviesos (jei lauke jau šviesu). Nepaisant to, kaip rėžia akis už lango esanti šviesa, jos reikia atsibudimui ir kitoms palankioms reakcijoms mūsų organizme.

VIktorija Kovriga

– Minimalus sportas. Ryte būtina pajudėti, gal pasidaryti tempimo pratimų, pašokinėti ar pašokti, o gal net trumpai pabėgioti. Tai suteiks daugiau energijos ir žinoma, lengviau pradėsime dieną.

– Išgerti stiklinę vandens. Vanduo turi tapti ritualu, nes turime sudrėkinti visą organizmą po ilgos nakties. Naktį žmogaus organizmas negauna vandens, todėl įvyksta dehidratacija. Galima atsigerti šiek tiek vandens prieš miegą, o ryte – būtinai visą stiklinę vandens. Aš geriu šiltą vandenį su citrina. Skaniau už kavą!

– Galima atsigerti kavos, tik taupiai. Pakanka kelių gurkšnių, kad pažadintume organizmą, bet svarbu nepersistengti, nes kava sukelia stresą, apie tai rašiau čia.

– Nedera pamiršti pusryčių! Tai vienas iš svarbiausių dalykų, kuriuo mes galime pagerinti savo rytinę savijautą - gauti tinkamų produktų energijai stimuliuoti. Kad rytas praeitų sklandžiai, stenkimės planuoti pusryčius iš anksto. Iš vakaro paruošti ingredientų, kad ryte tereikėtų ką nors pašildyti ar susidėlioti ir tai neužtruktų amžinybę. Galima mėgautis maistu nors ir valandą, neskubant (taip yra sveikiausia valgyti).

– Kiekvieną dieną planuoti taip, kad dieną lauktų bent vienas didelis malonumas, kurio norėtum jau iš vakaro. Gal tai skani kava, skaitymas ar pasivažinėjimas dviračiu. Tai turi būti veikla ar dalykai, kurie daro mus laimingais.

– Lengvi pavakariai. Tam, kad neapsunkinti organizmo ir netrukdyti jam miegoti, t,y. kad jis neturėtų visų jėgų atiduoti naktiniam virškinimui - reikėtų rinktis vakarienei lengvesnį maistą ir mažesnes porcijas. Organizmas bus pailsėjęs per naktį, gavęs mažą dozę darbo iš vakaro.

– Prie prastos miego kokybės gali prisidėti alkoholis... Todėl stenkimės jo nevartoti prieš miegą, kad nekankintume savęs svarbiausio poilsio metu.

Visi šie patarimai paprasti ir įgyvendinami, tik reikia sėsti ir surašyti, kas trukdo mums įgyvendinti visą tai vardan gero miego. Atrasti savo malonumus, maisto produktus, kurie tiktų pusryčiams, integruoti sportą ar mankštą į savo dienos grafiką ir pamatysite, rytai bus stebuklingi.

Mokysiuosi iš naujo prisijaukinti rytą, o šis įrašas man bus puikiu paruoštuku, prie kurio galėsiu grįžti vėl ir vėl, kol priprasiu prie visų šių dalykų. Miegas ir poilsis svarbus, bet dar svarbiau tai, kaip mes pabundame ir kaip mums sekasi pradėti rytą. Pradėkime jį sąmoningai, su malonumais!

Daugiau Viktorijos tekstų skaitykite www.dievinu.lt.