Kyla klausimas, kokios gi yra šio skirtumo priežastys. Ar tai susiję su pasitikėjimo savimi stygiumi ar vis tik labiau su derybų meno principų neišmanymu? Kodėl moterys kur kas dažniau nei vyrai nesusitaria su darbdaviu dėl didesnio atlyginimo ir ar yra būdų derėtis efektyviau?

Gera žinia ta, kad derybinėse situacijose moterys gali būti itin sėkmingos ir tam joms visai nebūtina kopijuoti vyrų elgesio ir strategijų. Maža to, daugybė derybinių įrankių moterims yra netgi labiau prieinami nei vyrams. Pavyzdžiui, moterys linkusios daugiau šypsotis, o juk šypsena derybose gali siųsti žinutę apie asmens jaučiamą galimybę valdyti situaciją, atsipalaidavimą ir pasitikėjimą savimi, rašo topresume.com.

Deja, moteris neretai stabdo socialinė derybų kaina ar neigiamas socialinis poveikis, su kuriuo siejamas moterų dalyvavimas derybose. Pakreipiant derybas šiek tiek kitokia linkme ir įgaunant papildomų itin reikšmingų įgūdžių įmanoma nudriekti kelią didesnio atlyginimo ir geresnių darbo perspektyvų link. Štai keli patarimai, kaip sėkmingai derėtis dėl atlyginimo.

1. Nesiderėjimo kainos suvokimas

Kaip teigia ekonomikos profesorė Linda Babcock iš Carnegie Mellon universiteto, nesiderėjimas gali jums kainuoti pusę milijono JAV dolerių per jūsų profesinį gyvenimą. Remiantis moterų ir derybų tema atlikto tyrimo rezultatais, vos 12 proc. moterų derasi dėl atlyginimo, nors taip besielgiančių vyrų yra net 52 proc. Neišvengiamai kyla klausimas, kodėl gi skirtumas yra toks akivaizdus. Ar tai susiję su pasitikėjimo savimi, socializacijos trūkumu, o gal esminė priežastis – derybinių įgūdžių nebuvimas? Kodėl moterys linkusios nusileisti be kovos dėl galimybės gauti didesnį atlygį už darbą? Laimei, egzistuoja būdų moterims įveikti šią kliūtį ir žengti naujų aukštumų link.

2. Susitelkite į naudą įmonei

Moterims kur kas geriau sekasi derėtis dėl kitų nei tais atvejais, kai tenka atstovauti savo pačių interesams. Taigi užuot apgailestaujant dėl šio būdo bruožo patartina juo pasinaudoti. Taigi pirmasis derybų patarimas būtų pakreipti pokalbį ta linkme, kad susidarytų įspūdis, kad atstovaujate įmonės interesams. Jei nebūsite pajėgios derėtis dabar, kodėl darbdavys turėtų tikėtis, kad sėkmingai atstovausite įmonei, jums pavaldiems darbuotojams, siekdamos geriausių sprendimų klientams? Jei pokalbį pradėsite nusiteikusi ieškoti bendros naudos, tikimybė susitarti dėl didesnio atlyginimo ir išvengti santykių pablogėjimo bus kur kas didesnė.

3. Atvykite pasirengusi

Patartina pasidomėti atlyginimais toje srityje, kurioje ketinate dirbti, prieš atvykstant į darbo pokalbį. Naudinga ne tik internetu surinkti informaciją apie atlyginimų vidurkius, bet ir pasikalbėti su šioje srityje dirbančiais asmenimis, siekiant suvokti laukiančius iššūkius ir kitus svarbius aspektus. Atlikusios šį tiriamąjį darbą turėsite svarių argumentų deryboms, neapsiribojant vien tik abstrakčiais svaičiojimais apie tai, kad esate verta daugiau.

4. Adekvatūs lūkesčiai

Tai toli gražu nereiškia, kad jūsų lūkesčiai turi būti menkinami. Rekomenduojama apjungti surinktus duomenis apie atlyginimų vidurkius konkrečiame sektoriuje su jūsų turimais pasiekimais profesinėje srityje. Kai tikslai aiškūs, o pasiekimai įvertinti, kur kas lengviau prašyti didesnio atlyginimo, net jei įmonė vadovaujasi politika kuo labiau nuo tokių dalykų apsisaugoti.

5. Kontroliuokite balso toną

Ar kada teko klausytis įrašo, kuriame užfiksuotas jūsų balsas derantis? Jei tokios patirties nesate turėjusios, skirkite valandą savo laiko repeticijai su draugu ar drauge ir pokalbį įrašykite. Jums tereikia tylios erdvės, trikojo ir išmaniojo. Toks įrašas suteiks labai daug informacijos apie įpročius, kurie gali palengvinti ar kaip tik apsunkinti jūsų kelią didesnio atlyginimo link.

Būtų logiška išskirti kelis esminius dalykus, susijusius su tokio pobūdžio įpročiais. Didelė dalis moterų linkusios kalbėti pakeltu tonu, dėl kurio jų ištariami sakiniai skamba labiau kaip klausimai nei kaip užtikrinti teiginiai. Dar viena labai dažnai pasitaikanti klaida – tai frazės „aš manau“, „galbūt“ ir pan. Dėl tokių su kalbėjimu susijusių įpročių jūsų ištariami žodžiai gali skambėti nepakankamai užtikrintai.

Laimei, vos kelios minimalios korekcijos gali paversti jus tikra nugalėtoja. Jei pastebėjote, kad jūsų ištariami sakiniai skamba kaip klausimai, paverskite juos užtikrintais teiginiais. Pamirškite žodį „galbūt“ ir rinkitės kur kas labiau užtikrintą variantą.

6. Tylą paverskite strateginiu pranašumu

Kiek laiko ilgiausiai esate ištvėrusi tylėdama derybų metu po to, kai pateikėte klausimą ar teiginį? Jei esate iškentusi minutę ar ilgiau, sveikiname – turite retą dovaną. Tyla yra nepatogi daugeliui iš mūsų. Mums nepatinka, kai pašnekovas tyli, todėl skubame užpildyti tylą savo pačių balsu. Kitaip tariant, dauguma žmonių neištvėrę spengiančios tylos imasi iniciatyvos ir užpildo ją savo kalbomis, kurios silpnina jų pačių pozicijas.

Jei norite tapti stipria derybininke, įsidėmėkite: tyla yra jūsų draugė. Jei potencialus ar esamas darbdavys nutyla, tai reiškia, kad jis „virškina“ tai, ką pasakėte. Leiskite šiam procesui vykti ir nejauskite poreikio užpildyti tylą.

7. Mokėkite klausyti

Pagal stereotipinį modelį geras derybininkas – tai garsiai ir audringai kalbantis ir besielgiantis žmogus. Vis tik iš tikrųjų visai nebūtina dominuoti dalyvaujant pokalbyje tam, kad derybos jums būtų naudingos. Įsiklausymas padeda iš tikrųjų išgirsti, ko nori pašnekovas, o tai savo ruožtu padeda rasti sprendimą, palankų abiem derybų pusėms.

8. Praktikuokitės

Dažnai moteris nuo derėjimosi dėl svarbių dalykų, pavyzdžiui, atlyginimo ar paaukštinimo, stabdo suvokimas, kad jos nėra geros derybininkės. Vis tik realybėje visai nebūtina tokiomis būti, svarbu tik nuo ko nors pradėti ir tobulėti. Derybos kaip važiavimas dviračiu ar plaukimas yra išmokstamas dalykas, o tobulėjama tik praktikuojantis.

Taigi leiskite sau pradėti nuo mažų dalykų. Pamėginkite grąžinti prekę į parduotuvę net ir neturėdamos prekės įsigijimo kvito ar pasibaigus 30 dienų grąžinimo terminui. Susisiekite su kabelinės televizijos operatoriumi dėl galimybės sumažinti mėnesinį paslaugų mokestį. Jei vis tik jaučiate, kad jums reikalingi baziniai įgūdžiai, pasinaudokite papildomais informacijos šaltiniais.

Galite rinktis iš daugybės knygų ir straipsnių šia tema, kurių dalis netgi skirta būtent moterims.
Apibendrinant svarbu nepamiršti, kad moterys gali būti puikios derybininkės. Svarbu jaustis pasiruošus, išnaudoti stipriąsias savo puses, pakreipti pokalbį taip, kad būtų susitelkta į optimalaus sprendimo paieškas. Labai retai derybos baigiasi abiem pusėms pasiekus būtent to, ko jos norėjo, tačiau tinkamas pokalbis neabejotinai gali priartinti jus prie iškelto tikslo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)