Energija, entuziazmas, maištingumas – tai savybės, kuriomis pasižymi jaunuomenė. Visais laikais paaugliai maištaudavo prieš tuos, kurie siekia juos suvaldyti, prižiūrėti, prieš tuos, kurie draudžia. Moksleiviai visada maištauja prieš savo mokytojus, vaikai – prieš tėvus.

Sparčiai tobulėjant naujausioms technologijoms, mobilusis telefonas tapo kasdienybe. O paaugliui jis – būdas pasirodyti prieš bendraamžius, galimybė sukčiauti per egzaminus, žaisti ir susirašinėti per pamokas.

Mobilusis telefonas mokykloje – tikras siaubas mokytojams, o nuo šiol kovoti prieš mobiliuosius bus dar sunkiau.

Naujausi telefonai jau turi savybes, kurios suaugusiuosius turėtų varyti iš proto. Šios savybės – tai skambėjimo tonai, kurių dauguma suaugusiųjų tiesiog negirdės.

Pasirodo, skirtingo amžiaus žmonės gali girdėti skirtingo dažnio garsus. Kuo žmogus vyresnis, tuo blogiau jis girdi aukšto dažnio garsą. Todėl yra tokių garsų, kuriuos puikiai girdės septyniolikmetis, bet visiškai negirdės penkiasdešimtmetis. Tuo remiantis buvo sukurti aukšto dažnio tonai mobiliesiems telefonams, kuriuos gali išgirsti tik vaikas arba paauglys.

Mokytojai – bejėgiai

Jungtinėse Valstijose ši technologijos naujovė jau sukėlė tikrą skandalą. Mobiliuosius naudoti per pamokas griežtai draudžiama, tačiau dabar jie naudojami drąsiai, net akiplėšiškai, nes vyresni mokytojai tiesiog negali išgirsti, kada vaikas gauna trumpąją žinutę arba jam skambina. Tai sudarė sąlygas sukčiauti per kontrolinius darbus, egzaminus, susirašinėti su bendraklasiais ir nebūti pagautam.

„Kai pirmą kartą apie tai išgirdau, nepatikėjau, – teigė Donna Lewis, dirbanti mokytoja religinėje Trejybės mokykloje Niujorke. – Tačiau vienas mokinys man atsiuntė tokį toną, o aš persiunčiau jį kolegei. Toną ji išbandė su savo pradinių klasių mokiniais. Visi jie signalą girdėjo, tačiau nei aš, nei kolegė negalėjome išgirsti nė menkiausio garso“.

Ši naujovė prieš du mėnesius sukurta kompanijos „Compound Security“ darbuotojų Didžiojoje Britanijoje, tačiau netrukus internetu pasiekė Ameriką, kur sparčiai paplito. Galima nuspėti, jog netrukus ji turi pasirodyti ir Lietuvoje.

Kai kurie gerą klausą turintys jaunesni tėvai ar mokytojai šį aukšto dažnio toną gali girdėti. Tačiau dauguma praranda savybę išgirsti tokio aukšto dažnio garsus vos perkopę 18 metų.

Mokslo patvirtinta

Mokslininkai patvirtino, kad dauguma komunikacijos priemonėse naudojamų garsų yra 0,2 ir 8 kilohercų dažnio diapazono. Augant žmogui, keičiasi ir jo klausos savybės, todėl sulaukus vidutinio amžiaus, garsai, kurių dažnis aukštesnis nei 8 kilohercai, tampa sunkiai girdimi. Yra žinoma, jog 50–60 metų žmogus gali girdėti daugiausia iki 12 kilohercų dažnio garsus, o naujausių SMS tonų dažnis – 17 kilohercų.

Kaip rašo dienraštis „The New York Times“, naujas mobiliojo telefono tonas plinta taip greitai, kad netrukus kiekvienas padauža JAV jį turės savo telefone. Jau dabar aišku, kad suaugusieji nebegalės lengvai kontroliuoti paauglių, kurie ima naudotis naujausiomis technologijomis.

Optimistai tikisi, kad aukšto dažnio tono atsiradimas privers mokyklų vadovybes į darbą priimti daugybę jaunų mokytojų.