"Imtis tokių veiksmų paskatino itin sparčiai augantis mobiliųjų telefonų vagysčių ir atiminėjimų skaičius", - BNS sakė Naujosios Sąjungos Panevėžio skyriaus Teisėtvarkos komiteto pirmininkas Rimantas Narkūnas.

Pasak jo, įstatymo pataisoje numatyta, kad teisę supirkti mobiliojo ryšio telefonus turėtų tik bendrovės, iš didžiųjų mobiliojo ryšio operatorių gavusios specialias licencijas.

Be to, siūloma uždrausti supirkinėti mobiliojo ryšio telefonus iš nepilnamečių, be tapatybę liudijančio asmens dokumento, o supirktuves įpareigoti perkant telefoną patikrinti, ar nebuvo pakeistas jo identifikacinis IMEI kodas.

"Panaši situacija, kokia yra dabar su mobiliaisiais telefonais, prieš keletą metų su metalo laužo supirkimu. Tik įvedus tam tikrus apribojimus masinės vagystės buvo pažabotos", - teigė R.Narkūnas.

Tai jau nebe pirmas bandymas kovoti su mobiliųjų telefonų vagystėmis.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) iniciatyva pernai šalyje uždrausta be gamintojo sutikimo keisti mobiliojo telefono unikalų kodą IMEI ir kitus identifikacinius duomenis.

RRT, Policijos departamentas ir Valstybinė ne maisto produktų inspekcija šiemet vasarį parengė specialius nurodymus, kaip reikia apsisaugoti nuo tokių nusikaltimų. Nurodymai skelbiami šių institucijų interneto svetainėse.

Be to, RRT taip pat planuoja nuo šių metų spalio 1 dienos ketina įpareigoti Lietuvos mobiliojo ryšio operatorius privaloma tvarka blokuoti pavogtus mobiliojo ryšio telefonus.

Šiuo metu blokuoti pavogtus mobiliojo ryšio telefonus pagal IMEI kodą operatoriai turi tik atsižvelgdami į savo technines galimybes.

RRT duomenimis, šiemet balandį šalyje buvo 4,4 mln. aktyvių mobiliojo ryšio abonentų - 37 proc. daugiau nei tuo pat metu 2005-aisiais ir beveik trečdaliu daugiau nei šalyje yra gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)