Tačiau mobiliojo ryšio operatoriai teigia, jog jie naudoja kokybišką pokalbių matavimo įrangą ir abejonių dėl pokalbių matavimo tikslumo neturėtų kilti.

"Neturėtų kilti abejonių dėl operatorių naudojamos įrangos patikimumo ir sertifikatų, nes ši įranga iš tiesų atitinka visus reikalavimus. Tačiau patį pokalbių matavimą ir laiko apvalinimą reguliuoja mobiliojo ryšio operatoriai", - BNS sakė O.Staugaitis.

Jo teigimu, VMT netikrina mobiliojo ryšio operatorių pokalbių matavimo, nes Lietuvoje nėra sukurta tokio matavimo tikrinimo sistema.

Tuo tarpu "Lietuvos telekomo" pokalbių matavimo patikimumą VMT pareigūnai tikrina.

"Lietuvos telekomas" yra nusistatęs galimas paklaidas ir mes tikriname, žiūrime, kad jos neperžengtų ribos. Galiu pasakyti, kad leidžiamos paklaidos yra išties minimalios", - sakė O.Staugaitis.

"Problema dėl mobiliojo ryšio pokalbių matavimo mums yra žinoma. Tačiau reikalavimų tokiai įrangai nustatymu turi pasirūpinti valstybės institucijos, o ne operatoriai", - sakė "Tele2" atstovė Rūta Latinytė.

Pasak jos, "Tele2" gali užtikrinti, kad pokalbių matavimui įmonė naudoja kokybišką Vakaruose sertifikuotą įrangą ir savo klientų neapgaudinėja.

"Omnitel" turi gamintojo pateiktą atitikties sertifikatą, liudijantį, kad tinkle eksploatuojama komutacinė stotis atitinka skambučių ir kitų telekomunikacinių įvykių atitikties standartą", - BNS sakė "Omnitel" atstovė ryšiams su žiniasklaida Daiva Selickaitė.

Pasak jos, šis standartas yra įteisintas Lietuvoje, jis pripažintas visoje Europos Sąjungoje (ES) kaip pagrindinis telekomunikacijų įrangos atitikties standartas.

"Bitė Lietuva" naudoja įrangą, kuri yra sertifikuota tarptautiniu mastu ir visiškai atitinka visus ES patvirtintus standartus bei specifikacijas, pranešė įmonė.

"Bitė Lietuva" užtikrina pokalbių apskaitos tikslumą", - sakė "Bitės" atstovė spaudai Auksė Armonaitė.

Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Tomas Lamanauskas BNS teigė, kad pokalbių matavimo patikimumo tikrinimas yra ne jų kompetencijos sritis, tuo esą turi rūpintis VMT ir Lietuvos metrologijos inspekcija.

Kaltinimus mobiliojo ryšio operatoriams dėl esą nesertifikuota įranga nelegaliai matuojamų mobiliojo ryšio pokalbių nagrinėjant vadinamąją Vilniaus mero rinkimų bylą teisme trečiadienį metė Vilniaus mero Artūro Zuoko ir "Rubicon group" advokatai.

Pasatarųjų teigimu, nesertifikuota įranga mobiliojo ryšio operatorių surinkti duomenys negali būti laikomi įrodymais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją