„Brimstone“ raketos yra labai pajėgios ir santykinai lengvai naudojamos. Be to, jos pasižymi ilgu veikimo nuotoliu. Ukrainos gynybos ministerija jau dalinosi vaizdais, kaip ukrainiečiai „Brimstone“ raketomis naikina rusų šarvuotą techniką.

„Brimstone“ nėra paleidžiamos nuo peties kaip „Javelin“ ar NLAW. Tiksliau, šios raketos įprastai leidžiamos iš oro – lėktuvų ar sraigtasparnių. Tačiau britai jas montuoja ir ant antžeminės technikos. Tam nereikia didelių modifikacijų ir teigiama, kad jų operatoriams nereikia labai ilgų mokymų.

Iš lėktuvo paleista „Brimstoneraketa gali nulėkti ir 60 km. Aišku, paleista nuo žemės ji nuskrieja kelis kartus mažiau, bet tai – vis tiek labai pajėgus ginklas. Teigiama, kad rusai turi įvertinti šių raketų grėsmę ir pagal tai koreguoti savo šarvuotos technikos naudojimo taktikas Donbase.

Ukrainiečiai teigia, kad rusai ne tik neturi nieko panašaus – jie net neturi kuo apsiginti. „Tankistai sužino apie „Brimstone“ salvę tik tada, kai tankas sprogsta“, praneša Unian.net.

„Brimstone“ raketas pažadėjo B. Johnsonas

Dar balandžio pabaigoje Didžioji Britanija tikino, kad aprūpins Ukrainos ginkluotąsias pajėgas moderniomis „Brimstone“ priešlaivinėmis raketomis.

Taip balandį teigė ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, kirį citavo „Reuters“. Jis pažymėjo, kad Londonas šiuo metu ieško būdų aprūpinti Ukrainą priešlaivinėmis raketomis, įskaitant savo „Brimstone“. „Viena iš raketinių sistemų, kurią mes išbandysime, tai bus ant transporto priemonių uždėta keletas „Brimstone“ raketų, mes pamatysime ar tai veiks“, – sakė B. Johnsonas.

Britų pajėgos Libijoje ir Sirijoje naudojo šias raketas, kurios dažniausiai buvo paleidžiamos iš reaktyvinių lėktuvų. „Brimstone“ su tandemine kovine galvute sveria 49 kg, jos ilgis – 1,8 m, skersmuo – 18,8 cm. Iš pradžių raketos buvo sukurtos naudoti pagal principą „paleisk – pamiršk“. Tam jose buvo sumontuotos pačios nusitaikančios galvutės su milimetrinių bangų radaru, rašo „Defense Express“. Karo Afganistane patirtis lėmė, kad „Brimstone“ buvo papildomai pridėtas lazerinis valdymas, nes pagal karo veiksmų taisykles buvo reikalaujama, jog operatorius dalyvautų raketos panaudojimo metu.

Naujausia „dviejų režimų“ versija „Brimstone“ gali nukreipti save į taikinį radaru, arba būti valdoma ginklo operatoriaus ore ar žemėje – naudojant lazerio ryšio kanalą.

Kelios raketos gali būti ore vienu metu ir sunaikinti tam tikrus taikinius skrisdamos skirtingomis trajektorijomis, optimalia tvarka ir pažeidžiamiausiose vietose. „Brimstone“ I paleidimo nuotolis – nuo sraigtasparnio – 12 km, nuo lėktuvo – 20 km. „Brimstone“ II versijos – nuo sraigtasparnio – 40 km, nuo lėktuvo – 60 km. Tačiau šie diapazonai deklaruojami raketas paleidžiant nuo oro platformų, kur svarbus ir pačios platformos (lėktuvo) greitis paleidimo metu.

Šaltiniai: