Didelę svarbą taip pat įgyja technologijos, galinčios „matyti“ pro debesis ir veikti naktį, o auganti atvirus žvalgybos duomenis stebinčių analitikų armija kone realiu laiku pateikia įvykių mūšio laukuose analizes.

„Vyriausybės nebėra vienintelė vieta, kur galima ieškoti didelio tikslumo palydovinių duomenų“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvęs JAV žvalgybos pareigūnas Craigas Nazarethas, dabar dirbantis Arizonos universitete.

Smarkiai augant privačių palydovų industrijai, dabar vaizdų yra daugiau ir jie gaunami greičiau, palyginti su ankstesniais konfliktais, pavyzdžiui, su Rusijos 2014 metais įvykdyta Krymo aneksija.

Dauguma Vakarų vyriausybių turi savų modernių palydovų, bet iš jų padarytų atvaizdų negali skelbti dėl jų slapto pobūdžio.

Be to, JAV ir Didžiojoje Britanijoje po 2003 metų Irako karo susvyravus visuomenių pasitikėjimui savo vyriausybėmis, trečiųjų šalių skelbiami vaizdai padeda užpildyti pasitikėjimo spragas.

Palydoviniai vaizdai iš Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių bazių ir karo padariniai Ukrainoje.

„Jie sako: „Žiūrėkit, tai ne mes, tai iš tiesų vyksta, mes to neišsigalvojame“, – sakė C. Nazarethas.

Iš komercinių palydovų padaryti atvaizdai ne tik prisideda prie naratyvų formavimo, bet ir tiesiogiai padeda Ukrainos pajėgoms kariauti.

JAV kosmoso kompanija „Capella Space“ „tiesiogiai dirba su JAV ir Ukrainos vyriausybėmis, taip pat su kitais komerciniais subjektais, kad laiku teiktų duomenis ir pagalbą dėl šio tebesitęsiančio konflikto“, pareiškime AFP patvirtino kompanijos vadovas Payamas Banazadeh.

Radiolokatorių vaizdo duomenys

Būtent iš šio San Fransisko startuolio gautų vaizdų nepriklausomų tyrėjų grupė suprato, kad vyksta invazija, Vladimirui Putinui dar nepaskelbus apie savo „specialią karinę operaciją“ Ukrainoje.

Rusijos lyderio pareiškimas buvo padarytas ankstyvą vasario 24-osios rytą. Kelios valandos prieš šį pareiškimą Jeffrey Lewisas iš Midlberio instituto Kalifornijoje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „Google Maps“ rodant „transporto spūstį“ kelyje, vedančiame iš Belgorodo Rusijoje prie Ukrainos sienos.

Būtent šioje vietoje „Capella Space“ anksčiau pastebėjo karinių transporto priemonių koloną, o spūstis tikriausiai atspindėjo padėtį, kai Rusijos civiliai įstrigo prie kelio užtvarų sudarant sąlygas važiuoti karinėms transporto priemonėms.

„Kažkas juda“, – teisingai spėjo J. Lewisas.

Nors dažniausiai nuotraukoms iš palydovų padaryti reikia dienos šviesos ir debesų neužtraukto dangaus, „Capella Space“ dirba su sintezuotosios apertūros radiolokatoriumi (SAR) – jo jutikliai pasiunčia žemyn energijos pliūpsnius, o tada fiksuoja, kiek tos energijos atspindima.

SAR impulsai „prasiskverbia pro debesis ir dūmus, net per labai dideles audras ar gaisrus, tad galime... gauti aiškius ir tikslius Žemės atvaizdus kone bet kokiomis sąlygomis“, sakė kompanijos viceprezidentas produktams Danas Getmanas.

Palydoviniai vaizdai iš Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių bazių ir karo padariniai Ukrainoje.

Kita kompanija, kurios atvaizdus plačiai naudoja žiniasklaida, yra „BlackSky“, paskelbusi, kaip manoma, vieno pirmųjų karo Ukrainoje mūšių atvaizdų. Tai buvo ataka prieš Luhansko šiluminę elektrinę, įvykdyta netrukus po 16 val. vietos laiku vasario 23 dieną.

„Turime plejadą mažų palydovų, galinčių „matyti“ nuo aušros iki sutemų, ne vien kažkuriuo dienos metu“, – AFP sakė kompanijos vadovas Brianas O'Toole'as.

Jei skrieja tradicine poliarine orbita iš šiaurės į pietus, palydovas gali padaryti tik dvi tam tikro taško nuotraukas per dieną, bet „BlackSky“ palydovai skrieja kitaip ir gali dažniau praskrieti virš tų pačių taškų.

Klientai vaizdus gauna per pusantros valandos, o interpretuoti juos jiems padeda dirbtinio intelekto programinė įranga.

Būsimi etiniai klausimai?

Tarp kol kas labiausiai įsiminusių karo Ukrainoje vaizdų yra 64 km ilgio rusų karinės vilkstinės nuotrauka, padaryta šios industrijos „protėvio“ „Maxar“, sakė Chrisas Quilty iš konsultavimo firmos „Quilty Analytics“.

Jis paaiškino, kad tradiciniai palydovai „žiūri“ tik žemyn, bet „Maxar“ palydovai turi giroskopus ir gali sukiotis bei tiksliau nusitaikyti.

JAV vyriausybė per Nacionalinį žvalgymo biurą (NRO) yra viena pagrindinių „Maxar“ klientų ir tai padeda suprasti, kodėl ši ir kitos kompanijos dabar tiek daug laiko praleidžia virš Ukrainos.

Tačiau skelbiama ne viskas, ką iš tikrųjų „mato“ palydovai, ir tai kažkada gali iškelti etinių klausimų.

„Maxar“ ir kitos kompanijos „neišvengiamai fotografuoja Ukrainos pajėgų judėjimą ir gynybines pozicijas, o ši informacija visuomenei neskelbiama“, sakė Ch. Quilty.

Kalbant apie konfliktus ateityje, neabejotinai bus galimybė vienaip ar kitaip „iškreipti naratyvą priklausomai nuo to, kokie vaizdai skelbiami“, sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės