Ličio yra ne tik tose tolimose šalyse. Mažesni jo kiekiai yra aptinkami ir Europoje, bet dažnai ekonomiškai išgauti to ličio neįmanoma. Tačiau kompanija „British Lithium“ ketina tai pakeisti.

„British Lithium“ kuria planus išgauti litį iš Kornvalio granito. Žinoma, tai nėra lengva. Pats procesas yra pakankamai aiškus, tačiau kaip padaryti tai ekonomiškai? Australijos kasyklose ličio koncentracija yra keturis kartus didesnė nei Kornvalio granite.

Britai litį žada išgauti iš granito. Shutterstock/Wikipedia nuotr.

Tačiau „British Lithium“ metodas gali paversti ličio gavybą Jungtinėje Karalystėje santykinai ekonomiška pramone. „British Lithium“ teigia, kad kompanijos naudojama technologija nereikalauja ypatingai aukštų temperatūrų, o tai leidžia sutaupyti energijos. Be to, ir chemikalų naudojama mažiau.

Žinoma, tas metodas, kurį „British Lithium“ tobulino ketverius metus, nėra atskleidžiamas. Tačiau pirmiausia granitas yra sumalamas. Tuomet paskatinamas kalcinacijos procesas santykinai žemesnėje temperatūroje. Išgaunamas ličio karbonatas, kuris skaidomas nenaudojant rūgšties. Reikia dar kelių žingsnių, kad būtų gauta naudojimui tinkamo grynumo medžiaga.

Litį britai žada išgauti iš granito. Scanpix/Shutterstock/Wikipedia nuotr.

„British Lithium“ planuose – didesnė gamykla, galinti per metus pagaminti 21 tūkstantį tonų baterijoms tinkamo ličio karbonato. Siekiant ekonomiškumo, tokia gamykla būtų pastatyta visai šalia granito kasyklos. Žemėse, kur daug darbo jėgos dar visai neseniai dirbo anglies kasyklose, tokia gamykla būtų labai šiltai sutikta

Litį britai žada išgauti iš granito. Scanpix/Shutterstock/Wikipedia nuotr.