Vaterlo universiteto mokslininkai nustatė, kad plonas vario ar vario junginių sluoksnis nėra labai palankus virusams. Tik kodėl?

Nuo pat pandemijos pradžios kalbama apie tikimybę, kad SARS-CoV-2 bus perduotas per paviršius. Tikimybė užsikrėsti tokiu būdu iš tikrųjų yra labai maža, tačiau mokslininkai vis tiek tyrinėja skirtingas medžiagas, kurios būtų pražūtingos virusams. Pasirodo, ypatingai plonas vario junginių sluoksnis gali pražudyti HCov-229E – koronavirusą, kuris genetiškai yra panašus į SARS-CoV-2.

Varis

Tyrimo tikslas – surasti dangą, kuri paviršių išlaikytų saugų ilgesnį laiką. Alkoholis veikia puikiai, bet jį reikia naudoti pakankamai dažnai – jis, kaip ir kitos dezinfekcinės medžiagos, nesuteikia ilgalaikės apsaugos. Tuo tarpu varis gali paviršių saugoti pakankamai ilgą laiką.

Mokslininkai vario turinčia danga padengė laboratorinio stiklo pavyzdžius ir N95 standarto kaukes. Dangos storis – maždaug 1000 kartų plonesnis už plauką.

Koronavirusas

Tuomet šie objektai buvo panardinti į tirpalą su virusu. Vėliau mokslininkai iš jų surinko virusus ir tyrė jų gyvybingumą. Pasirodo, vario ir jo junginių turinčios dangos labai efektyviai žaloja virusų galimybes daugintis. Be to, varis nuo bandomų objektų pateko ir į virusų tirpalus ir ten taip pat ėmė žaloti virusus.

Varis

Tik kodėl varis yra toks nedraugiškas virusams? Atidžiai pažvelgę į vario atomą, pastebėtumėte, kad išorinėje orbitoje aplink branduolį sukasi vienas laisvas elektronas, dėl kurio varis noriai dalyvauja deguonies redukcijos reakcijose. Dėl to prie vario prisilietusios bakterijos ir virusai, kaip teigia mikrobiologas ir imunologas Michaelas G. Schmidtas, yra sunaikinami „deguonies granatomis“. Tai, beje, žinoma nuo seniausių laikų.

Kadaise žmonės gerdavo ir valgydavo iš varinių indų, nes pastebėjo, kad tai padeda išvengti diarėjos. Schmidtas teigia, kad gerosios vario savybės verčia ligonines ieškoti būdų įterpti varį į dažniausiai liečiamus paviršius.

Varis

Mokslininkai mano, kad vario turinčios dangos ateityje galėtų pagerinti kaukių ir respiratorių efektyvumą, taip pat pagerinti higieną ypatingo sterilumo reikalaujančiose aplinkose.