Evaldo Viselgos, „Tele2“ įrenginių serviso „Smart Master“ vadovo, nuomone, šis „iPhone“ pirštų skaitytuvų skandalas parodo, kokį didelį dėmesį gamintojai teikia įrenginių kokybei ir saugumui užtikrinti. Taip pat, kodėl specialistai taip primygtinai rekomenduoja įrenginius taisyti tik autorizuotuose centruose, rašoma pranešime spaudai.

„Nukentėję vartotojai teigė, kad gamintojas varžo jų laisvę pasirinkti, kur taisyti savo įrenginius. Nors daugelis jų vėliau gavo kompensaciją arba galėjo naudotis savo išmaniaisiais atjungę „Touch ID“, tačiau „Apple“ ekspertai atskleidė, kad minėti jutikliai yra tiesiogiai susiję su įrenginio saugumu“, – pasakojo E. Viselga.

Paaiškėjo, jog iš „Amazon“ už kelis JAV dolerius įgytas neoriginalus „Touch ID“ jutiklis gali ne tik greit sugesti, tačiau ir nulemti tokias spragas, kaip neapsaugotą „Apple Pay“ funkciją.
„Gamintojas taip ne tik saugojo vartotoją, bet ir savo vardą. Panašiai yra ir su „Apple“ baterijomis – jų bet kokiomis negalima pakeisti todėl, kad įrenginys tikrai veiktų tinkamai ir saugiai, pavyzdžiui, neužsidegtų. Juk tokiu atveju reputacijos žalos našta atitektų gamintojui“, – sakė E. Viselga.

Anot jo, tokios situacijos paaiškina ir tai, kodėl gamintojai panaikina garantijas išmaniesiems, taisytiems neoficialiuose servisuose. Negalėdami užtikrinti juose atliktų darbų kokybės, už juos negali prisiimti ir atsakomybės.

Originalios detalės – pasiekiamos ne visiems

Anot E. Viselgos, nors telefonų taisymas oficialiame įrenginių servise gali atrodyti brangesnis, didesnę paslaugų kainą sudaro ne meistro darbas, bet originalios detalės.

„Jos leidžia užtikrinti patikimą telefono veikimą ir įrenginio ilgaamžiškumą. Tačiau didžiausias privalumas tas, kad originalioms telefonų gamintojų detalėms yra suteikiama garantija. Taip vartotojas gali jaustis saugus – jo telefonu bus pasirūpinta, jei jis ir vėl sugestų“, – sakė E. Viselga.

Jo teigimu, originalios įrenginių detalės yra pasiekiamos ne visiems servisams. Pavyzdžiui, „Apple“ savo autorizuotiems centrams neleidžia trečiosioms šalims perparduoti įrenginių detalių ir dalintis taisymui reikalingais techniniais dokumentais bei žiniomis.

Samsung Galaxy S20+ ir Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

„Būdami autorizuotu servisu, gamintojams turime labai daug įsipareigojimų: finansinių, kokybės, susijusių su procesų tobulinimu, remonto terminais, duomenų ir aplinkos saugumu. Todėl norint tapti autorizuotu centru, reikia ne tik įvykdyti daugybę reikalavimų, bet ir juos garantuoti sutartam laikotarpiui“, – pasakojo E. Viselga.

Apmokyti meistrai ir speciali įranga

Informacija, susijusi su įrenginių remontu, pasak E. Viselgos, yra suteikiama tik per oficialius gamintojų rengiamus apmokymus.

„Autorizuotose centruose kiekvienas meistras gali dirbti tik su tų gamintojų įrenginiais, kurių griežtus mokymus yra išklausęs bei išlaikęs. Mokymuose sudalyvauti nėra taip paprasta – į juos gali būti registruojami tik autorizuotų servisų jau įdarbinti darbuotojai ir jiems reikalingas stiprus pradinis pasiruošimas“, – sakė E. Viselga.

Ne mažiau svarbi yra ir autorizuotuose servisuose naudojama įranga bei įrankiai – jie yra įsigyjami iš pačių gamintojų.

„Remontui naudojama įranga turi atitikti detalius standartus. Todėl turime net po keletą tokią pačią funkciją atliekančių įrenginių, tačiau kiekvienas jų yra skirtas tik vieno gamintojo įrenginiams taisyti“, – teigė E. Viselga.

Būtina laboratorinė aplinka

E. Viselga pabrėžia, kad gamintojų nurodymu, jų įrenginiai privalo būti taisomi ne tik kvalifikuotų meistrų, bet ir specialias sąlygas atitinkančioje aplinkoje.

„Telefonų remontui būtina ypatinga laboratorinė aplinka: turi būti palaikomas tinkamas drėgmės kiekis, įžemintos grindys, matuojamas darbuotojų elektromagnetinis krūvis. Pavyzdžiui, esant šaltam ir sausam orui lauke, kai net plaukai įsielektrina – ryte atėjusiam meistrui gali tekti palūkėti už durų, kol krūvis įsižemins“, – dalijosi E. Viselga.

Anot jo, darbuotojai dirba su sterilia apranga bei pirštinėmis – net piršto antspaudas, paliktas ant įrenginio mikroschemos, gali nulemti jo veikimo trikdžius.

„Gamintojų reikalavimai yra itin preciziški, tačiau nepertekliniai. Kiekvienas jų yra pagrįstas ir sukurtas galvojant apie vartotojo patirtį, įrenginio kokybę ir saugumą“, – sakė E. Viselga.

Šaltinis:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)