Šiemet net penkios aktyvios Kauno startuolių bendruomenės – Kauno mokslo ir technologijų parkas, „Kaunas IN“, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Kauno technologijos universitetas – pateikė keturiolika nominantų galutiniam komisijos ir DELFI skaitytojų balsavimui.

Savaitę laiko vykusiuose rinkimuose, kuriuose aktyviai už savo favoritus balsavo DELFI skaitytojai, kelių šimtų persvara aplenkusi startuolį „Volatile Innovation“, Metų technologijos titulą pelnė biomedicinos technologijų įmonė „Genomika“. Šio startuolio mokslininkai dar šiemet į DNR molekulę įrašė Lietuvos nacionalinį himną ir taip pristatė artimos ateities duomenų saugojimo perspektyvą.
„Šis laimėjimas tarsi patvirtina, jog mūsų pasirinktas kelias yra teisingas.

Tačiau dar svarbiau, kad žinute apie genetikos mokslo galimybes galime pasidalinti su plačiąja visuomene. Genetikos mokslas dar yra labai jaunas ir sąlyginai sudėtingas. Tad tikime, kad šis laimėjimas prisidės prie visuomenės edukavimo misijos, sužadins smalsumą, kels diskusijas, o galbūt paskatins ir patiems išnaudoti genetikos žinias savo asmeninio gyvenimo kokybei pagerinti“, – laimėjimu kartu su komanda džiaugiasi „Genomika“ vadovas Karolis Paškevičius.

Himnas Lietuvai.

Metų sveikatos technologijos titulą pelnė startuolis „Softneta“, sukūręs technologiją, kuri padeda gydytojams visame pasaulyje daug greičiau ir tiksliau analizuoti medicininius vaizdus.
Geriausiu robotikos sprendimu šiemet tapo inovatyvų riedį neįgaliesiems sukūręs startuolis „Chronus robotics”. Metų aplinką tausojančiu sprendimu pripažintas hibridinę vandens valymo sistemą sukūręs startuolis „Yaquatec“. Metų proveržio nominacijoje laurus nuskynė dar rudenį 20 mln. eurų investiciją pritraukęs startuolis „PVcase“.

Pasak Kauno mokslo ir technologijų parko direktoriaus Pauliaus Nezabitausko, šiemet apdovanojimų iniciatyva išaugo kelis kartus. Iki šiol rinkimams buvo nominuojami ir apdovanojami tik Kauno mokslo ir technologijų parko bendruomenės nariai. O šiemet, atsižvelgiant į aktyvų bendradarbiavimą su universitetų mokslininkais ir agentūra „Kaunas IN“, buvo nominuoti visame Kaune technologijas kuriantys startuoliai.

Kauno startuolių apdovanojimai

„Kaunas yra aktyvus startuolių miestas. O verslo ir mokslo bendradarbiavimas leidžia sukurti dar didesnį proveržį įvairiose industrijose. Mūsų bendruomenės startuoliai bendradarbiauja su universitetų mokslininkais, o kitų Kauno startuolių bendruomenės nariai aktyviai dalyvauja ir mūsų parko vykdomose verslo pre-askeleravimo programose, tarptautinėse konferencijose, savo idėjas pristato investuotojams. Todėl ir nusprendėme nominuoti viso Kauno startuolius“, – pasakoja P. Nezabitauskas.

Jis taip pat pastebi dar vieną tendenciją, kad Kaune kasmet daugėja pasaulines inovacijas kuriančių startuolių, kurie, būdami Lietuvoje, sėkmingai įtvirtina savo produktus ir paslaugas užsienio rinkose. Anot jo, tokiais pavyzdžiais reikia garsiai didžiuotis.

Jam pritaria ir agentūros „Kaunas IN“ direktorius, dr. Tadas Stankevičius. Pristatydamas nominacijos Metų proveržis laimėtoją jis džiaugėsi, kad visos startuolių idėjos yra tarptautinės ir kad tarp Kauno startuolių yra tobulėti skatinanti konkurencija.

Genomika komanda

„Visi startuolių kūrėjai kuria inovacijas, galvodami apie globalią perspektyvą ir jų ambicijos užtikrina, kad proveržis bus ne lokalus, ne regioninis, bet globalus. Aš manau, kad tai ir yra Kauno inovacijų ateitis. Būtent tokio proveržio mes norime ir tikėtis“, – įsitikinęs dr. Tadas Stankevičius.

Kauno startuolių apdovanojimų iniciatyvą palaikė ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis: „Naujovės ir pokyčiai jau kuris laikas yra tapęs svarbia Kauno dalimi. Miestas yra patrauklus investuotojams, čia kuriasi didelės tarptautinės įmonės, užtikrintai jaučiasi ir startuoliai. Visa tai stiprina tolimesnį Kauno augimą“, – transliacijos metu mintimis dalijosi Kauno meras. Anot jo, mieste stengiamasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas vystyti technologijas. Tarp artimiausių projektų – Aleksoto inovacijų parkas, pirmasis Lietuvoje mokslo muziejus „Mokslo sala” ir daugelis kitų. Jis taip pat pabrėžė, kad kiekvienas žmogus prisideda prie miesto klestėjimo.

Sveikinimo kalbą Kauno startuoliams išsakė ir LR Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė. Ji atkreipė dėmesį į tai, kad toks didelis partnerių kiekis, organizuojant Kauno startuolių apdovanojimus, liudija apie progresyviai augančią bendruomenę ir stiprėjančius tarpusavio ryšius. Anot jos, inovacijos dabar kaip niekad yra svarbios, nes jos padeda valdyti krizę.

Jau kitąmet bus įkurta Inovacijų agentūra, kurios vienas iš tikslų – skatinti startuolių akseleravimą. Taip pat iki 2027-ųjų planuojama daugiau lėšų skirti Vidurio ir Vakarų Lietuvoje inovacijas kuriantiems verslams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją