Tačiau dabar mokslininkai iš Raiso (Rice) universiteto Teksase, JAV, sukūrė naują plieno dangą, kuri ne tik efektyviai saugo plieną nuo korozijos, bet dar ir išgyja, kai yra pažeista.

Tai – sieros-seleno lydinys, kuris pasak jį sukūrusių mokslininkų, tobulai suderina visas savybes, kurių reikia gerai antikorozinei dangai. Naujoji danga prie plieno neprileidžia drėgmės ir chloro – šiuo atžvilgiu ji veikia taip pat efektyviai kaip cinko ir chromo pagrindo dangos.

Rūdys. Rice University/VidaPress/Scanpix nuotr.

Ji taip pat gali būti naudojama po vandeniu, kaip polimerinės dangos, ir yra atspari mikrobams, kaip įvairūs cheminiai priedai. Taigi, sieros-seleno danga suderina geriausias kitų įprastų metodų savybes. Bet tai – dar ne viskas.

Eksperimentuodami mokslininkai į vandenį nardino sieros-seleno danga dengtą plieną į jūros vandenį. Šalia jie nardino ir niekuo neapsaugotą plieną. Po mėnesio, aišku, neapsaugotas plienas pasidengė rūdimis, o sieros-seleno danga nudažytas metalas visiškai nepasikeitė. Kiti eksperimentai parodė, kad taip apsaugoto metalo nepaveiktų ir planktonas bei mikrobai - nuo jų naujoji danga saugo su 99,99 proc. efektyvumu.

Rūdys. Rice University/VidaPress/Scanpix nuotr.

Tačiau pati įspūdingiausia naujosios dangos savybė buvo gijimas. Mokslininkai ant iki 70 laipsnių Celsijaus įkaitintos plokštės padėjo du sieros-seleno lydinio gabalėlius ir stebėjo, kaip jie susijungia vos per 2 minutes.

Mažytės skylutės, kurios įprastai gyja sunkiausiai, pranyko po 15 minučių ant iki 130 laipsnių Celsijaus įkaitintos plokštės. Tačiau karštis iš tikrųjų tik paspartina gijimą – ši danga susitaisytų ir be jo, bet tai truktų žymiai lėčiau.

Rūdys. Rice University/VidaPress/Scanpix nuotr.

Tai reiškia, kad sieros-seleno danga ateityje galėtų būti naudojama apsaugoti bet kokias plienines konstrukcijas, kurias skalauja jūros vanduo, o jos atnaujinimas būtų vykdomas su kokiu nors kaitinimo prietaisu.

Galiausiai, sieros-seleno danga yra lanksti, o tai stipriai išplečia jos panaudojimo galimybes. Lanksčios antikorozinės dangos dažnai yra nestabilios ir tarnauja trumpai, bet ši turėtų būtų ilgaamžė.

Šaltiniai: