Pirmadienį internetinis adresas homofobas.lt jau nebebuvo aktyvus, tačiau bestuburis.lt apie vidurdienį vis dar veikė.

Prezidentūros svetainė patiria komunikacinę krizę.

Apie šiuos incidentus Delfi anksčiau komentavo prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis.

„Jūsų minimą incidentą vertiname kaip kibernetinį chuliganizmą. Prezidentūra kreipėsi į paslaugų teikėją UAB „Interneto vizija“, kad jį sustabdytų“, – trumpą atsakymą penktadienį buvo pateikusi prezidentūra.

Prezidentūros svetainė patiria komunikacinę krizę.

Sutapimas ar ne, bet netrukus po programišių pokšto su prezidentūros puslapiu, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija feisbuke pasidalijo darbo skelbimu, jog ieškomas IT specialistas.

Neoficialūs šaltiniai Delfi pranešė, kad „prezidentūra kreipėsi į interneto paslaugų tiekėją su prašymu cenzūruoti internetą – išjungti bestuburis.lt ir homofobas.lt nukreipimus, bet sulaukė atsakymo, jog nukreipimas nėra taisyklių pažeidimas ir tai nebuvo padaryta“.

Pati prezidentūra apie tai nepranešė.

Interneto svetainių registre domreg.lt pateikiama informacija, jog bestuburis.lt yra registruotas rugsėjo 24 dieną, savininkas yra fizinis asmuo, kuris nenurodomas. Adresas registruotas per paslaugų tiekėją „Interneto vizija“.

Prezidentūros svetainė patiria komunikacinę krizę.

Delfi kreipėsi į bendrovę „Interneto vizija“, kuri paaiškino dėl svetainių homofobas.lt ir bestuburis.lt registravimo.

„Bendrovė „Interneto vizija“ yra viena iš keliasdešimt Lietuvoje veikiančių domenų registratorių. Tai reiškia, kad mūsų bendrovė yra techninis tarpininkas domenų registravimo procese tarp galutinio vartotojo ir lietuviško .LT domeno registro www.domreg.lt. Domenų homofobas.lt bei bestuburis.lt savininkai pasirinko mūsų bendrovę savo domenams registruoti ir įsipareigojo laikytis mūsų sutarties sąlygų bei .LT domeno procedūrinio reglamento.

Esamoje situacijoje nematome akivaizdžių šių sąlygų pažeidimų, todėl teikiame paslaugas įprastai ir laikomės sutartinių įsipareigojimų su klientais. Norime atkreipti jūsų dėmesį, kad be teisinio pagrindo nutraukdami (ar apribodami) paslaugų teikimą savo klientams mes pažeistume galiojančias mūsų ir klientų sutartis ir tai galėtų padaryti ne tik reputacinės, tačiau ir finansinės žalos mūsų bendrovei“, – rašoma Delfi atsiųstame laiške.

„Interneto vizija“ komandos vadovas Gintaras Skridulis teigė, kad prezidentūros atstovas kreipėsi su prašymais panaikinti minėtų domenų nukreipimus į prezidentūros interneto svetainę.

Pasiteiravus, ar yra galimybė užblokuoti svetainių adresus homofobas.lt ir bestuburis.lt, G. Skridulis teigė: „Galimybė yra, tačiau neturime galimybės nuspręsti ar šie klientų veiksmai (domenų nukreipimai į Prezidentūros interneto svetainę) tikrai pažeidžia galiojančius LR teisės aktus. Tokį sprendimą priimti gali tik teisingumą vykdančios institucijos ir ypač tokio pobūdžio pažeidimus konstatuoti gali tik teismas.

Jei teismas nuspręs, kad minėtų domenų peradresavimas į prezidentūros interneto svetainę iš tiesų pažeidžia teisės aktus ir įpareigos mus paslaugas panaikinti ar atlikti kitus su paslaugomis susijusius veiksmus (pvz.: blokuoti nukreipimus) – tai atliksime nedelsdami. Pažymime, kad tą darome nuolatos ir geranoriškai vykdome visus teismų sprendimus. Dėl domenų registravimo ir naudojimo teisėtumo visa atsakomybė tenka jų savininkams, kurie kilus teisiniam ginčui pilnai atsako už savo veiksmus.

„Interneto vizija“, kaip techninis tarpininkas, neatsakinga už svetainių, į kurias nukreipia įsigyjami domenai, turinį ar pačiuose domenų pavadinimuose išreiškiamas pozicijas“, – teigė G. Skridulis.

Primename, kad vaizdo siužetą, kuriame Gitano Nausėdos kalbos metu pasirodo moteris su plakatu „Nausėda yra homofobas“ pasidalijo Andrius Tapinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)