Primename, kad šie incidentai su interneto svetainėmis įvyko po to, kai JAV viešintis Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda sakė kalbą Čikagos Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijoje. Pranešimo metu įvyko netikėtas akibrokštas – šalia prezidento užfiksuota moteris, rankose laikanti plakatą su užrašu „Nausėda yra homofobas“.

***

Delfi susisiekė su homofobas.lt kūrėju ir idėjos autoriumi Eimantu (redakcijai tikras vardas ir pavardė žinomi).

– Kodėl nusprendėte imtis tokio žingsnio? Koks buvo pagrindinis tikslas?

– Tai yra mano plakatas. Yra žmonės, kurie daro popierinius plakatus (kaip moteris, kuri iškėlė jį per prezidento kalbą JAV), yra žmonės, kurie pasirenka komentarų straipsniuose formą. Aš pasirinkau domeno.

Programišiai iškrėtė pokštą prezidentūrai

– Kokios reakcijos iš prezidentūros ir visuomenės tikėjotės?

– Atkreipti dėmesį į prezidento įvaizdį ir vertybes.

– Ar tai sudėtingas procesas – užregistruoti svetainę ir jos adresą nukreipti į prezidentūros puslapį?

– Patirtis IT srityje leido tai atlikti per kelias minutes.

– Ar prezidentūra galėjo iš anksto apsaugoti savo svetainę nuo tokio veiksmo?

– Tam prezidento aplinkoje turėjo būti žmogus, numanantis, kad jis visuomenėje (ar jos dalyje) yra sudaręs tokį įspūdį ir, žinoma, galėjo imtis prevencinių veiksmų (pvz. užregistruoti domeną patys). Arba sukonfigūruoti nukreipimą prezidento svetainės serveryje. Tai, beje, galima padaryti ir dabar.

Sureagavo ir prezidentūra

Penktadienio pavakarę į Delfi užklausą atsakė ir prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis.

Jūsų minimą incidentą vertiname kaip kibernetinį chuliganizmą. Prezidentūra kreipėsi į paslaugų teikėją UAB „Interneto vizija“, kad jį sustabdytų“, – trumpą atsakymą pateikė prezidentūra.

Sutapimas ar ne, bet netrukus po programišių pokšto su prezidentūros puslapiu, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija feisbuke pasidalijo darbo skelbimu, jog ieškomas IT specialistas.

Primename, kad JAV viešinčio G. Nausėdos kalbą bažnyčioje įamžino ten buvę žmonės. Šiuo vaizdo įrašu, kuriame matyti iškeltas plakatas „Nausėda yra homofobas“ feisbuke pasidalijo Andrius Tapinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (524)