Jūsų dėmesiui, Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi naujienomis apie „Google Fuchsia OS“, pristato išskirtines jos savybes ir apžvelgia galimą jos ateitį.
Trumpa „Google Fuchsia OS“ istorija

Operacinės sistemos „Google Fuchsia OS“ projektas nėra visiškai naujas. Patyliukais, per daug nesiafišuodama „Google“ prie jo dirba jau daugiau nei penkerius metus. Pirmieji pranešimai apie naują operacinę sistemą pasirodė dar 2016 m. Tuomet egzistavo tik daugybė bazinio kodo eilučių, bet ir to pakako, kad technologijų mėgėjai suklustų.

Iš karto buvo aišku, kad „Fuchsia OS“, skirtingai nei „Android“ ar „Chrome OS“, nenaudos „Linux“ branduolio. Vietoje jo pasirinktas „Zircon“ branduolys, tad operacinė sistema bus visiškai unikali ir lengvasvorė (nedidelės apimties). 2019 m. „Google“ sukūrė specialų puslapį fuchsia.dev, kuriame programuotojai gali daugiau sužinoti apie projektą bei mokytis dirbti prie jo.

Fuchsia OS

Praėjusių metų pabaigoje „Google“ savo tinklaraštyje pirmą kartą pakvietė IT kūrėjus aktyviai įsitraukti į „Fuchsia OS“ vystymo procesą. Galiausiai gegužę buvo patvirtinta, kad naujoji operacinė sistema pradeda veikti „Google Nest Hub“ – kompanijos išmaniems namams skirtoje sistemoje. Kitaip tariant, naujoji operacinė sistema pamažu ruošiama masiniam naudojimui. Palyginti nišinė „Google“ ekosistemos dalis startui pasirinkta dėl to, jog tai bus puiki terpė ją testuoti ir pamažu plėsti į kitas sritis.

Kodėl „Google“ reikėjo naujos operacinės sistemos?

„Fuchsia OS“, ko gero, yra vienas iš ambicingiausių ir svarbiausių „Google“ projektų. Kompanijos ekosistema šiuo metu yra gana išsibarsčiusi. Telefonuose veikia „Android“, laikrodžiuose turime „Wear OS“, nešiojamuose kompiuteriuose – „Chrome OS“, išmanių namų sistemose – „Cast OS“ ir t. t.

Pasaulyje, kuriame technologijos vis labiau integruojamos tarpusavyje, toks skirtingų operacinių sistemų naudojimas yra neefektyvus. Jis trukdo kurti vientisą, nuoseklią ir maksimaliai patogią vartotojo patirtį.

Fuchsia OS

Technologijų ateitis yra vientisos ekosistemos, leidžiančios lengvai ir greitai pereiti nuo vieno įrenginio prie kito, nė nepajaučiant, kad kažkas pasikeitė. Turėdama tiek daug skirtingų operacinių sistemų, „Google“ kol kas negali užtikrinti tokios vientisos patirties. „Fuchsia OS“ turėtų tapti šio iššūkio sprendimu. Ji galimai veiks visuose skirtinguose įrenginiuose ir padės sukurti vieną didelę ekosistemą.

„Google Fuchsia OS“ išskirtinumas

Plačioji auditorija savo pažintį su naująja „Google“ operacine sistema dar tik pradeda. Iš to, ką matome tyrinėdami „Google Nest Hub“, spręsti galime nedaug. Vienintelis alternatyvus būdas daugiau sužinoti apie naująją operacinę sistemą – pasileisti vadinamąjį emuliatorių. Tačiau ir toks metodas greičiausiai nesuteiks visos norimos informacijos.

Tačiau šį tą jau išdavė patys „Google“ atstovai. Jie yra užsiminę, kad „Fuchsia OS“ visų pirma skirta moderniems telefonams ir asmeniniams kompiuteriams su greitais procesoriais ir didele operatyvine atmintimi (RAM). Naujoji operacinė sistema kuriama naudojant minėtus „Zircon“ mikrobranduolius, tad pasižymės dideliu lankstumu ir galimybe ją nesunkiai pritaikyti patiems įvairiausiems išmaniesiems prietaisams. Taip pat pabrėžiama, kad „Fuchsia OS“ neturėtų būti suvokiama kaip „Android“ ar „Chrome OS“ pakaitalas.

„Fuchsia OS“ ir „Android“ ateitis

Ryškėjantys „Fuchsia OS“ kontūrai neišvengiamai kelia klausimą: o kas nutiks su „Android“? Nejaugi „Google“ tiesiog ims ir lengva ranka atsisakys daugiau nei dešimtmetį kuriamos ekosistemos?

„Android“ šiuo metu susiduria su fragmentacijos problema. Sistemą šimtams prietaisų naudoja dešimtys gamintojų. Visi jie taip pat atlieka savas adaptacijas, tad tik maža dalis vartotojų turi naujausią, gryną „Android“ versiją. Ekosistema patiria ir atnaujinimų problemą. Naujos „Android“ versijos įprastai įsirašomos nepalyginamai lėčiau nei „iOS“.

Bėda ta, kad dėl to, jog skirtingi telefonų gamintojai vis prideda kažką nuo savęs, „Google“ tiesiog neturi galimybių aktyviau diegti programinės įrangos atnaujinimų. Be to, pats „Linux“ branduolys per lengvai pasigauna klaidas (angl. bugs) ir nėra toks lankstus, kokio norėtųsi. „Fuchsia OS“ turi potencialo išspręsti šiuos trūkumus. Ji būtų saugesnė, lankstesnė, unifikuota ir geriau paruošta šiuolaikiniams iššūkiams.

Naujosios operacinės sistemos galimybės

Žinoma, kai kam „Fuchsia OS“ gali priminti dviračio išradinėjimą iš naujo. Kam reikia naujos operacinės sistemos, jeigu ir tai, ką turime, iš esmės nėra kažkaip sulūžę. Atrodo, užtektų tiesiog išspręsti susikaupusias nedideles „Android“ problemas.

Fuchsia OS

Visgi, argumentai apie vieningos ekosistemos vertę bei tai, kad ją sukūrus visų gyvenimai bus daug patogesni, vartotojų taip paprastai neužliūliuos. „Fuchsia OS“ laukia ilgas adaptacijos procesas, į kurį „Google“ turės investuoti pakankamai daug laiko ir pinigų. Tai, kad visai neseniai vykusios „Google I/O“ konferencijos metu naujoji operacinė sistema net nebuvo pristatyta, daug pasako. „Google“ akivaizdžiai pasirinko atsargią bei konservatyvią taktiką.

Kol kas „Fuchsia OS“ veiks „Google Nest Hub“ sistemoje, suteikdama kompanijai daugiau informacijos ir galimybių testuoti naująją operacinę sistemą. Jeigu viskas bus gerai, ji pamažu bus diegiama ir į kitas ekosistemos dedamąsias. Kur ši kelionė galiausiai nuves – atviras klausimas. Tačiau pats projekto ambicingumas tikrai skatina ją stebėti su ypatingu smalsumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)