Erdvėlaivis, nešamas raketos „Atlas V“, turėjo startuoti iš Kanaveralo kyšulyje esančios JAV Kosmoso pajėgų stoties 13 val. 20 min. Rytų pakrantės (20 val. 20 min. Lietuvos) laiku.

„Patvirtiname, kad šiandienos Starliner 2-ojo bandomojo orbitinio skrydžio startas atšauktas“, – per tviterį paskelbė „Boeing Space“.

Ryte paskelbta orų prognozė rodė, kad raketos skrydžiui palankių meteorologinių sąlygų tikimybė – tik 50 procentų.

Vėliau misijos planuotojai paskelbė, kad startas buvo atšauktas dėl techninio rikto, nustačius netinkamus vieno variklių sistemos vožtuvo rodmenis.

Iš pradžių planuota, kad bandomasis skrydis įvyks liepos 30-ąją, bet jis buvo atidėtas, kai prie TKS prijungto naujo Rusijos modulio „Nauka“ varikliai neplanuotai įsijungė ir smarkiai pakreipė orbitinę stotį, nors jos padėtis Žemės atžvilgiu buvo greitai pakoreguota.

2011 metais JAV kosmoso agentūra NASA užbaigė savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą, o vėliau pasirašė milijardų dolerių vertės sutartis su „Boeing“ ir jos varžove „SpaceX“ dėl astronautų skraidinimo į TKS. Ši programa turi užbaigti JAV priklausomybę nuo Rusijos pilotuojamų raketų skrydžių.

Boeing kapsulės skrydis į TKS atidėtas dėl orų ir techninių nesklandumų.

„SpaceX“ programa buvo įgyvendinama sparčiau – bendrovė iki šiol jau surengė tris pilotuojamas misijas.

Tuo metu „Boeing“ projektas strigo. Per 2019 metų gruodį surengtą pirmąjį bandomąjį skrydį be įgulos buvo nustatyta daug „Starliner“ kapsulės programinės įrangos riktų, įskaitant trikdžiusių variklių darbą.

Dėl šios priežasties „Starliner“ pristigo degalų pasiekti TKS ir turėjo anksčiau laiko grįžti į Žemę. Vėlesnis tyrimas parodė, kad erdvėlaiviui įskriejant į atmosferą taip pat buvo iškilę didelių esklandumų, o NASA pripažino, kad buvo priartėta prie aparato katastrofos.

Boeing kapsulės skrydis į TKS atidėtas dėl orų ir techninių nesklandumų.

Vis dėlto NASA komercinių pilotuojamų skrydžių programos vadovas Steve'as Stichas praeitą savaitę sakė žurnalistams, kad šįkart bandymo sėkmės tikimybė atrodo esanti didesnė.

„Norime, kad jis pasisektų; tikimės, kad jis pasiseks – ir atlikome visus įmanomus pasiruošimus“, – kalbėjo jis.

Boeing kapsulės skrydis į TKS atidėtas dėl orų ir techninių nesklandumų.

Šįkart „Starliner“ turėtų nugabenti į TKS daugiau kaip 180 kg krovinių, įskaitant stoties įgulai skirtas atsargas. Aparatas turėtų sugrįžti į Žemę gabendamas apie 250 kg krovinių, įskaitant oro rezervuarus. Planuojama, kad baigdamas misiją jis nusileis dykumoje JAV vakaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)