Jūsų dėmesiui – penkios Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, atrinktos įdomybės apie „iPhone“, kurių galbūt nežinojote.

1. „Apple“ vs. „Apple“

Išmanusis „iPhone“, kurio gimtadienį minime, nebuvo pirmas kompanijos „Apple“ pristatytas išmanusis. Pirmasis šios gigantės telefonas pora metų anksčiau buvo sukurtas kartu su „Motorola“, vadinosi „Rokr E1“ ir savo dizainu niekuo nepriminė išdailinto „Apple“ išmaniųjų dizaino.

Tuo metu perkamiausias kompanijos įrenginys buvo „iPod“. Kalbama, kad Steve Jobsas nujautė, jog mobilusis telefonas, kuriuo dar būtų galima klausytis ir muzikos, galėtų tapti rimtu jo įmonės gaminamo muzikos grotuvo varžovu. Todėl jis nusprendė juos aplenkti ir... tapti savo paties konkurentu – „Apple“ sutiko bendradarbiauti su „Motorola“, o „Rokr E1“ tapo pirmuoju telefonu, kuriame veikė „iTunes“.

2. Kas iš tiesų sugalvojo pavadinimą „iPhone“?

Dabar išgirdus pavadinimą „iPhone“, daugelis jį turbūt akimirksniu susietų su kompanija „Apple“. Nors tokio pavadinimo internetinę svetainę „iphone.org“ bendrovė užregistravo net 8 metai iki savo pirmosios kartos išmaniojo pristatymo, vis tik šį žodį ji sugalvojo ne pirmoji. Kompanija „Cisco“ tai padarė dar metais anksčiau ir šiuo vardu pavadino savo sukurtą technologiją „Voice over Internet Protocol“ (VoIP), kuri leidžia naudoti internetą skambinant ir priimant telefono skambučius.

Po to, kai „Apple“ viešai paskelbė, jog 2007-ųjų birželį pristatys pirmąjį „iPhone“, kompanija „Cisco“ pateikė ieškinį dėl pasisavinto prekės ženklo pavadinimo. Vis tik, vėliau bendrovėms pavyko pasiekti neteisminį susitarimą.

iPhone pristatymas ir jo sumanytojas S. Jobsas / AFP nuotr.

3. Trumpiausiai lentynose išbuvęs „iPhone“

Kompanija „Apple“ naujos kartos išmaniuosius tradiciškai pristato kasmet, o ankstesni modeliai neretai gerokai atpinga ir bent kelis metus vis dar lieka prekyboje. Vis tik su pirmuoju „iPhone“ buvo kitaip – vieną jo modelį buvo galima įsigyti vos porą mėnesių.

Prieš 14 metų pristatytas pirmos kartos „iPhone“ buvo dviejų versijų – pigesnis, turintis 4 GB atminties kortelę, ir brangesnis 8 GB modelis. Tačiau pirmojo prekybą „Apple“ sustabdė po šiek tiek daugiau nei dviejų mėnesių, o talpesnio kainą sumažino net 200 JAV dolerių. Toks kompanijos žingsnis papiktino ankstyvuosius pirkėjus, kurie pasijautė permokėję už 8GB išmaniojo versiją. „Apple“ neliko abejinga ir šiems savo klientams suteikė nuolaidų taškus ateities pirkiniams.

4. 1987 m. išpranašauta „Siri“ pristatymo data

Ketvirtos kartos „Apple“ išmaniojo pristatymas 2011-aisiais tapo išties išskirtinis. Visų pirma dėl to, kad jis įvyko likus vienai dienai iki kompanijos įkūrėjo Steve Jobso mirties. Tačiau šio prekių ženklo gerbėjai pastebėjo ir kitą simbolišką sutapimą, susijusį su viena svarbiausių kartu su „iPhone 4s“ modeliu atsiradusių naujovių „Siri“.

Virtualaus asistento koncepcija „Apple“ tikėjo jau nuo devintojo dešimtmečio, bent jau tada ją pristatė tuometinis įmonės generalinis direktorius John Sculley. Tam, kad parodytų, kaip toks asistentas („Apple“ tada jį pavadino žinių navigatoriumi) galėtų veikti – kompanija 1987 m. sukūrė reklaminį vaizdo įrašą. Filmukas vaizduoja profesorių, kuris savo dirbtinio intelekto padėjėjo paprašo pateikti dokumentą, parašytą prieš penkerius metus, 2006-aisiais. Taip žiūrovui paaiškėja, kad veiksmas vyksta ateityje, jeigu tiksliau – 2011 m. Būtent tais metais, kai virtualusis asistentas „Siri“ buvo pristatytas ir realybėje.

Pranašingą vaizdo įrašą išvysti galima čia: https://youtu.be/zlm7hKjWivo

5. Žaidimų vairalazdė

Gali būti, kad kada nors „Apple“ pristatys išmanųjį, kuriame bus įmontuota kompiuteriniams žaidimams žaisti skirta miniatiūrinė vairalazdė. Ji, kaip galimas „iOS“ išmaniuosiuose įmontuotas priedas, buvo aprašyta dar 2015 m. „Apple“ paskelbtoje patento paraiškoje.

Iš prie paraiškos pridėto brėžinio matyti, kad ši spyruoklinė vairalazdė būtų paslėpta išmaniojo viduje, o jos prireikus – „iššoktų“ iš po „Home“ mygtuko. Tiesa, kai jubiliejiniame „iPhone X“ buvo panaikintas minėtas mygtukas, galimybė išvysti „Apple“ išmaniajame įdiegtą vairalazdę sumenko. Iki pernai, kai technologijų gigantė jį sugrąžino į modelį „iPhone SE“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)