Viena iš paveiktų firmų kiek vėliau patvirtino, kad sutrikimus nulėmė technologijų bendrovės „Akamai“ problema.

Oro bendrovė „Virgin Australia“ paskelbė buvusi „tarp daugelio organizacijų, patyrusių sutrikimų dėl „Akamai“ turinio paskirstymo sistemos“, ir pridūrė, kad vyksta darbas siekiant užkirsti kelią tokių problemų pasikartojimui ateityje.

Dauguma Australijos didžiųjų finansų firmų pranešė, kad klientai negalėjo pasiekti interneto svetainių ir naudotis mobiliosiomis programėlėmis. Interneto svetainė „Downdetector“ pranešė, kad taip pat buvo paveikta nemažai JAV oro bendrovių.

Tarp šių kompanijų buvo „American“, „Delta“, „United“ ir „Southwest“, bet po kurio laiko atrodė, kad visos šios keturios svetainės vėl veikia.

Problemos, regis, ilgiau užtruko Australijoje. Praėjus valandai po pirmųjų pranešimų paslaugos buvo atnaujinamos labai pamažu.

Banko ANZ atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad incidentas buvo „susijęs su vienu išorės tiekėju“, bet „interneto prieiga greit buvo atkurta ir dauguma paveiktų paslaugų vėl veikia“.

Australijos didžiausia finansų firma „Commonwealth Bank“ AFP nurodė, kad, be jos, buvo paveikta ir daugelis kitų didelių šalies bankų.

„Westpac“ ir „ME Bank“ taip pat pranešė apie problemas dėl mobiliųjų programėlių ar internetinės bankininkystės produktų. Apie sutrikimus informavo ir „St. George“ bei kelių regioninių bankų klientai.

Sutrikimai prasidėjo maždaug 14 val. 10 min. Sidnėjaus (8 val. 10 min. Lietuvos) laiku. Apie juos pranešė ir Australijos paštas.

Anksčiau šį mėnesį dėl debesijos paslaugų bendrovės „Fastly“ sistemų gedimo buvo sutrikęs dešimčių gausiai lankomų JAV žiniasklaidos ir vyriausybės interneto svetainių darbas. Sutrikimai, be kitų, paveikė Baltųjų rūmų, laikraščio „The New York Times“ svetaines, socialinį tinklą „Reddit“ ir interneto prekybos milžinę „Amazon“.

„Fastly“ teikiamos debesijos paslaugos padidina tinklalapių veikimo spartą ir padeda pateikti turinį vartotojams. Jos ypač svarbios gausiai lankomiems tinklalapiams, teikiantiems vaizdo ir garso turinį, pavyzdžiui, naujienų portalams.

Po virtinės pastaruoju metu įvykdytų išpirkos reikalaujančių virusų (angl. ransomware) atakų korporacijos visame pasaulyje yra labai susirūpinusios kibernetiniu saugumu, tačiau nebuvo požymių, kad naujausias problemas sukėlė piktavališki veikėjai.

Gegužės mėnesį įtariami rusų programišiai surengė kibernetinę ataką prieš svarbų JAV naftos skirstymo tinklą – vamzdyną „Colonial Pipeline. Tąsyk kelioms dienoms buvo sustabdytas kuro tiekimas didelei daliai rytinių Jungtinių Valstijų.

Per dar vieną neseniai įvykdytą ataką, dėl kurios irgi kaltinami Maskvos remiami programišiai, buvo nusitaikyta į vienos didžiausių pasaulyje mėsos perdirbimo įmonių JBS kompiuterinius tinklus. Kompanija turėjo sustabdyti veiklą Jungtinėse Valstijose ir Australijoje.

Pranešama, kad abi šios firmos sumokėjo išpirkas, kad vėl galėtų normaliai dirbti.

Kibernetinio saugumo klausimas buvo labai svarbus per JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos lyderio Vladimiro Putino šios savaitės susitikimą Ženevoje.

Vašingtono nuomone, pastaraisiais metais Rusijoje įsikūrusioms įsilaužėlių grupėms pavyko prievarta išgauti šimtus milijonų eurų iš daugiausia vakarietiškų bendrovių, valstybinių įstaigų bei kitų organizacijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją