Tie, kas nežino, tai 1969 m. pasaulis išvydo pirmąsias Mėnulio nuotraukas, darytas „Hasselblad“ fotoaparatu, kurias užfiksavo „Apollo“ programos kosmonautai. Lietuviams geriau žinomas Marius Jovaiša, „Neregėta Lietuva“ albumo autorius, taip pat įamžino Lietuvą būtent „Hasselblad“ įranga, todėl telefono kamera su šiuo logotipu labai vilioja. Dar prieš pristatymą, „OnePlus“ kompanija labai daug skyrė reklamai ir anonsavo naują flagmanų seriją kaip išskirtinę kamerą turinčius išmaniuosius.

OnePlus 9

Tačiau tai ne pirmas kartas, kai telefono nugarėlėje atsiranda „Hasselblad“ pavadinimas. Dar 2016m. buvo pristatytas „Motorola Moto Z“ modulinis išmanusis telefonas, kuris turėjo galimybę prijungti įvairius priedus. Vienas iš tokių buvo „Hasselblad True Zoom“ priedas, kuris transformuoja telefoną į fotoaparatą. Telefonas atrodė kaip kompaktinis fotoaparatas su 10 kartų optiniu priartinimu ir tuo metu nuotraukos, darytos „Moto Z“ telefonu, buvo išskirtinės.

Motorola Moto Z

Gaila, bet pirmas bandymas neįsitvirtino, todėl antras kartas tikėtina truks kiek ilgiau. Savo apžvalgose visada daugiau dėmesio skiriu išmaniųjų telefonų kameroms, todėl ir šį kartą plačiau apie tai, ką gali „OnePlus 9“ ir „OnePlus 9 Pro“ kameros. Tai yra mano asmeninė patirtis ir nebūtinai gali sutapti su jūsų. Visada geriausia rinktis tą išmanųjį telefoną, kuris patinka.

OnePlus 9 ir OnePlus 9 Pro

Bandymas suvilioti garsiu prekės ženklu

Ankstesni „OnePlus“ išmanieji negalėdavo pasigirdi puikiomis kameromis savo telefonuose ir tiems, kam prioritetas buvo telefono kamera, verta buvo rinktis konkurentų modelius. Praėjusių metų „OnePlus 8 Pro” man asmeniškai labai patiko, o makro fotografija buvo viena geriausių iš visų tuo metu rinkoje buvusių flagmanų. Šiais metais situacija pasikeitė, tačiau vis dar ne „OnePlus“ naudai. Labai keista, tačiau nuotraukos darytos iš arti „OnePlus 9 Pro“ telefonu neatrodo taip įspūdingai kaip „OnePlus 8 Pro”, o šiai dienai bandytas „Xiaomi Mi 11” rezultatas man asmeniškai kur kas patrauklesnis nei „OnePlus“.

Naudojausi „OnePlus 9“ ir „OnePlus 9 Pro“ telefonais pakankamai ilgą laiką, tačiau rašyti apžvalgos neskubėjau, nes per mėnesį pasirodė net 4 kameros ir sistemos pagerinimo atnaujinimai, kurie ištaisė įvairias klaidas, tačiau kamera vis dar nebuvo tokia džiuginanti kaip 1000 eurų kainuojančio flagmano. Telefonus teko grąžinti nesulaukus dar vieno atnaujinimo, kuris vėl turėjo pagerinti kameros darbą. Gerai tai, kad kompanija taiso klaidas. Blogai tai, kad ne visi liks patenkinti galutiniu rezultatu.

OnePlus 9 ir OnePlus 9 Pro

Bendradarbiavimas su „Hasselblad“ – puikus žingsnis, tačiau kitais metais, neabejoju, kad kamera bus kur kas geresnė nei dabar. Panaši situacija buvo su „Huawei P9“ modeliu, kuris buvo pirmasis „Huawei“ telefonas su „Leica“ kamera, tačiau nuotraukos taip pat nebuvo patrauklios ir kamerą dar reikėjo tobulinti. Pasirodžius „Huawei P10” situacija pasikeitė – tai buvo telefonas, kurį visiems rekomendavau kaip geriausiai fotografuojantį tuo metu.

„OnePlus 9“ ir „OnePlus 9 Pro“ kameros nėra prastos, tačiau norint tobulo kadro reikia pasistengti. Labai patiko portretinės nuotraukos, darytos įprastu būdu, o ne portreto režimu. Tobulo rezultato galima tikėtis fotografuojant „Pro“ režimu RAW failais ir vėliau juos apdorojus. Portreto režimu darytos nuotraukos nedžiugino ir akivaizdžiai reikalavo atnaujinimo, kuris pagerintų vaizdą.
Paklausiau kompanijos atstovų, kurioje srityje „Hasselblad“ prisidėjo prie nuotraukų pagerinimo, bet atsakymo taip negavau. Akcentuoja ir reklamuoja tikras spalvas nuotraukose, tačiau rezultatas labai skiriasi fotografuojant automatiniais ir rankiniais nustatymais. Būtent „Pro“ režimas ir yra su „Hasselblad“ logotipu, kas ir suteikia nuotraukoms išskirtinumo, o spalvos atrodo daug natūralesnės nei auto režimu. Gali būti, kad tiek ir tėra čia žinomos kompanijos indėlio į nuotraukas, darytas „OnePlus 9“ ar „OnePlus 9 Pro“. Labai gaila, kad pasirinkus rankinius nustatymus lieka tik pagrindinė kamera. Nei itin plataus kampo, nei teleobjektyvo kameros pasirinkimo nelieka. Dauguma kitų „Android“ flagmanų leidžia kur kas daugiau, norint pasinaudoti rankiniais nustatymais.
Asus Zenfone 7 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra, OnePlus 9, OnePlus 9 Pro, Xiaomi Mi 11 Ultra

Silpniausia vieta išliko teleobjektyvo kamera. Kartais pavykdavo gauti norimą rezultatą, bet kartais nuotrauka tokia, kurią norėjosi iškart ištrinti, todėl šioje srityje pažangos nepastebėjau, lyginant su „OnePlus 8 Pro”. Keisčiausia tai, kad „OnePlus 9“ išvis neturi teleobjektyvo kameros, o kompanija nusprendė, kad 2MP monochrominė kamera yra geriau.

Drebantis 4K 120 kadrų per sekundę filmavimas

Dėl video kokybės taip pat turėjau klausimų kompanijos atstovams, tačiau atsakyti taip pat nepasivargino. Abiejų telefonų pagrindinė ir itin plataus kampo kameros leidžia filmuoti maksimalia net 8K raiška ir vaizdas atrodo išties puikiai. Norintiems maksimalios raiškos – tai pranašumas, nes „Samsung Galaxy S21 Ultra“ leidžia filmuoti 8K tik pagrindine kamera ir negana to, vaizdas labai apkarpomas. Verta pastebėti, kad tokių failų peržiūra kompiuteryje bus kiek komplikuota, nes ne visi kompiuteriai galės rodyti 8K video, o maksimali ekranų raiška vis dar 4K.

OnePlus 9

Geriausia apsiriboti 4K 60 kadrų per sekundę raiška – kokybė puiki ir kompiuteris lengviau atkuria tokius failus. Nežinau kodėl, bet FullHD raiška „Android“ telefonuose nėra tokia gera kaip „iPhone“ išmaniųjų, todėl visada renkuosi filmuoti 4K „Android“ flagmanais.

OnePlus 9 Pro

Užkliuvo ir vėl teleobjektyvo kamera. „OnePlus 9 Pro“ modelyje ji 8MP ir 77mm arba 3.3 karto priartinimas. Pakankamai keista tai, kad šia kamera naudotis galima pasirinkus tik FullHD raišką, o filmuojant 4K galima naudoti tik skaitmeninį priartinimą pagrindine kamera. Tuoj įpusės 2021 metai ir nera galimybės naudoti teleobjektyvo kameros pasirinkus 4K raišką? Labai keista. Pasirinkus „Pro“ režimą su garsiu „Hasselblad“ logotipu filmuoti išvis neleidžia ir lieka tik pagrindinė 48MP 23mm kamera, o telefono kaina prasideda nuo 919 eurų.

OnePlus 9

Prieš pristatymą kompanija anonsavo 4K 120 kadrų per sekundę filmavimą ir labai norėjosi išbandyti. Deja, vaizdas atrodo taip lyg stovėčiau lauke žiemos metu tik su marškinėliais, o temperatūra būtų -20 laipsnių. Padori vaizdo stabilizacija veikia pasirinkus 60 ar 30 kadrų per sekundę. Verta paminėti, kad pasirinkus vaizdo stabilizavimą labai sumažėja galutinis vaizdas, nes vaizdas apkarpomas beveik 1,5 karto.

Gerai tai, kad naujieji „OnePlus“ modeliai išsaugo visą 4K 120 kadrų per sekundę failą, užuot sulėtinę jį. Tai suteikia vartotojui lankstumo tvarkyti failą. Tačiau tam reikalingos video redagavimo programėlės ir gal ne visiems vartotojams tai bus patogu. Patartina taip pat naudoti vaizdo stabilizatorių, kad sulėtinus video atrodytų kokybiškai. Asmeniškai man „Sony Xperia 5 II” šis telefono vaizdo formatas atrodo kur kas patraukliau. Filmuoja iškart sulėtintai pasirinkus 4K 120fps, o taip gali reguliuoti fokusą, išlaikymą ir spalvų balansą.

OnePlus 9

Mano manymu, šį kartą „OnePlus“ su „Hasselblad“ didesnį dėmesį skyrė fotografijai, o ne filmavimui. Jei nesinaudojate priartinimu telefone filmuojant, tai vaizdo kokybė tikrai nenuvils, tačiau norintiems kokybiško vaizdo su optiniu priartinimu ar universalesnės kameros telefone, šiai dienai „Samsung Galaxy S21 Ultra” ar „Xiaomi Mi 11 Ultra“ kameros kur kas universalesnės ir patrauklesnės.

Apibendrinimas

Jei kamera manęs ne itin pradžiugino, visa kita naujausiuose „OnePlus“ flagmanuose veikia be priekaištų. Vis dar „Oxygen OS“ vartotojo sąsaja yra viena geriausių „Android“ telefone. Viskas paprasta, nėra nereikalingų programų, o svarbiausia – atnaujinimus gauna pakankamai greitai, todėl visada būsite pirmieji, kurie išbandys naujausias „Android“ funkcijas.

OnePlus 9 Pro

Gerai ir tai, kad pakrovėjas liko pakuotėje, kuris įkrauna išmanųjį vos per 30min. Baterijos tarnavimo laikas kiek trumpesnis nei „Samsung Galaxy S21 Ultra”, tačiau greitas krovimas tai puikiai išsprendžia. Bevielis krovimas toks pat greitas kaip ir laidinis, tačiau jis kainuoja papildomai.
Gaila, bet Lietuvoje „OnePlus 9“ ir „OnePlus 9 Pro“ siūloma tik su 128GB vidine atmintimi. Oficialiame tinklalapyje galima užsisakyti 256GB turinčias versijas. Micro SD kortelės palaikymo nėra, todėl tiems, kam kas planuoja daug filmuoti telefonu, verta išleisti papildomus 100 eurų, o ir spalvų pasirinkimas didesnis.

OnePlus 9 ir OnePlus 9 Pro
Naujausi „OnePlus“ flagmanai išties geri ir turi savų privalumų, tačiau vietos tobulėjimui paliko nemažai. Visų pirma – pasigedau konkurencingos teleobjektyvo kameros „OnePlus 9 Pro“ modelyje. Didelis minusas tai, kad „OnePlus 9“ telefone jos išvis nėra. Antra – toks jausmas, kad visas dėmesys fotografijai, o video kokybė liko ateinančių modelių pagerinimo prioritetu. Trečia – neaišku, kur „Hasselblad“ kompanija šį kartą prisidėjo prie nuotraukų pagerinimo. Akcentuoja realesnes spalvas nuotraukose, tačiau tai veikia pasirinkus rankinius nustatymus, o dauguma iš mūsų fotografuojame ir filmuojame automatiniais nustatymais.