4G ryšio pradžia ir raida jums tikrai gali duoti labai daug užuominų, kas per artimiausią dešimtmetį įvyks su 5G. Tad jei norite pamatyti kas bus ateityje, žiūrėkite į istoriją.

Kai lygiai prieš 10 metų penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose startavo „Omnitel“ (dabar – „Telia“) 4G ryšys, galimybė be laidų naudotis 20–80 Mb/s spartos internetu kompiuteryje atrodė stulbinantis pasiekimas. Per dešimtmetį šis ryšys tapo prieinamas net atokiausiuose kemsynuose, o kas mėnesį persiųsti dešimtis gigabaitų duomenų kiekvienam – norma, rašoma pranešime spaudai.

„4G ryšiu Lietuvoje pirmaisiais metais galėjo naudotis tik kompiuterių savininkai, nes 4G modemų jau buvo galima įsigyti, o telefonų – dar ne. Žinoma, netrukus viskas pasikeitė ir 4G tinkle ėmė dominuoti išmanieji. Telefonai tobulėja vis sparčiau, o pernai Lietuvoje startavęs nekomercinis „Telia“ 5G ryšys jau veikia su keliolika skirtingų išmaniųjų modeliais, jų savininkai yra aktyviausi naujos technologijos testuotojai“, – sako „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Garsino Lietuvos vardą

Tiek pernai 5G, tiek ir prieš dešimtmetį 4G pirmiausia buvo įjungtas didžiuosiuose šalies miestuose. Metraščiai byloja, kad 2011-ųjų pabaigoje Lietuvoje veikė 68 bazinės 4G stotys, šiuo ryšiu buvo padengti penkių didžiausių šalies miestų centrai. Taip pat 4G prisidėjo prie Lietuvos vardo garsinimo: šiuo ryšiu buvo aprūpintos arenos, kuriose tais metais vyko Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tai buvo pirmas kartas, kai „FIBA Europe“ renginyje naudotas 4G ryšys.

4G arenose pirmiausia buvo skirtas Lietuvos ir užsienio žurnalistams, kurie sparčiu belaidžiu internetu galėjo siųsti nuotraukas, vaizdo įrašus, rengti tiesioginius reportažus. Per kelias savaites iš arenų 4G ryšiu buvo persiųsta 52 GB duomenų. „Anuomet tai buvo įspūdingas duomenų kiekis, tačiau šiandien jis kelia šypseną. Turime klientų, kurie tiek duomenų 4G ryšiu išnaudoja per kelias dienas, o kiekvienas bendrovės mobiliųjų paslaugų klientas kas mėnesį vidutiniškai persiunčia daugiau nei 23 gigabaitus“, – pastebi A. Šemeškevičius.

Persiunčiamam duomenų kiekiui įtakos turi ne tik nauji žmonių įpročiai, 99 proc. Lietuvos teritorijos prieinamas 4G ryšys, bet ir mobiliojo interneto planai. Prieš dešimtmetį buvo siūlomi tik riboti mobiliojo interneto planai, o išnaudojus suteiktus gigabaitus interneto sparta sumažėdavo. Dabar tiek nešiojamojo interneto, tiek telefonų savininkai gali rinktis neribotus planus, jiems pirmiesiems atverta ir 5G technologija.

Naujos galimybės ir paslaugos

4G ryšio plėtrai itin svarbūs buvo 2014-ieji: tais metais 4G tinklas buvo atvertas išmaniesiems telefonams, taip pat pradėjo veikti 4G tarptinklinis ryšys, taigi žmonės įspūdinga sparta naršyti galėjo ne tik būdami Lietuvoje, bet ir keliaudami po užsienį. Tų pačių metų pabaigoje didmiesčiuose imta diegti 4G+, o 2015-aisiais – ir dar pažangesnę 4G++ technologiją, kuri leido naršyti jau iki 330 Mb/s sparta.

4G bazinių stočių skaičius tuo metu artėjo prie pusės tūkstančio, šiuo ryšiu jau galėjo naudotis daugiau kaip 80 proc. Lietuvos gyventojų. Ir naudojosi: atvėrus 4G tinklą telefonams, vos per metus vartotojų skaičius išaugo daugiau nei 11 kartų ir pasiekė 111 tūkstančių.

4G ryšys leido operatoriams ne tik pasiūlyti mobiliojo interneto planus namų vartotojams, bet ir patobulinti kitas paslaugas. Pavyzdžiui, nuo 2016 metų „Telia“ klientai gali skambinti naudodami pažangiausią balso perdavimo technologiją VoLTE, kuri užtikrina greitesnį skambučio sujungimą, visiškai naują pokalbių kokybę ir suteikia galimybę vienu metu kalbėti ir naršyti internete.

Veikia kur tik reikia

Grįžkime į 2021-uosius. 4G ryšys veikia nuo Nidos švyturio iki Drūkšių ežero pakrantės, nuo Biržų girios iki Čepkelių gamtinio rezervato, o kadangi dauguma žmonių turi išmaniuosius, 4G ryšiu perduodama net 99 procentai visų mobiliųjų duomenų.

Ir nors apetitas mobiliesiems duomenims per metus ūgteli beveik dvigubai, 4G tinklo plėtra leidžia poreikius patenkinti. Naujausiais Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, vidutinė duomenų gavimo sparta „Telia“ tinkle siekia 93,5 Mb/s, kitų dviejų operatorių – atitinkamai 54,6 Mb/s ir 43,2 Mb/s.

„Atsižvelgdami į realius žmonių poreikius ir vartojimą, 4G ryšio kokybę, tinklo talpą ir spartą geriname šiai technologijai perleisdami 3G išteklius – radijo dažnius. Pastaroji technologija tapo pereinamąja, jos vartojimas nykstamai mažas, todėl iki ateinančių metų pabaigos 3G numatome palaipsniui išjungti“, – sako A. Šemeškevičius.

Visgi mobiliojo interneto vartojimui taip augant, vien 4G ateityje neužteks. Todėl dar pernai žmonės buvo pakviesti testuoti 5G ryšį, kurio sparta siekia iki 1,9 Gb/s, o komercines 5G paslaugas Lietuvoje operatorius pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)