Praėjusį mėnesį jis atkreipė į save dėmesį, „Christie’s“ aukcione įsigijęs skaitmeninį meno kūrinį „Everydays: The First 5000 Days“, kurį sukūrė amerikiečių menininkas Beeple.

Už įspūdingą sumą parduotas darbas egzistuoja tik skaitmeninėje erdvėje, o nuosavybės teisę į jį suteikia vadinamasis neapkeičiamas atpažinties ženklas – blokų grandinės technologija paremtas unikalus kodas. Prekyba neapkeičiamais atpažinties ženklais itin išpopuliarėjo 2021-aisiais.

Metakovanas, kurio tikrasis vardas yra Vigneshas Sundaresanas, planuoja „Everydays: The First 5000 Days“ eksponuoti keturiose virtualaus pasaulio terpėse. Jis bendradarbiauja su architektais, kad sukurtų galerijų kompleksus, kuriuose gyventojai galės lankytis įvedę adresą interneto naršyklėje arba naudodami virtualios tikrovės technologiją. Bet menas yra tik mažytė blokų grandinės technologijos įgalinto virtualaus pasaulio dalis.

Dabar žemę, pastatus ir net pavadinimus galima pirkti ir parduoti kaip neapkeičiamus atpažinties ženklus. Metaerdve vadinamoje virtualioje aplinkoje galima vaikštinėti su draugais, lankytis virtualiuose pastatuose ir dalyvauti virtualiuose renginiuose.
Metakovano planai yra ambicingi, bet jis tvirtina esąs didžiausias investuotojas į neapkeičiamus atpažinties ženklus pasaulyje.

Vyrui priklausanti neapkeičiamų atpažinties ženklų ir kito kriptoturto kolekcija „Metapurse“ vertinama 189 mln. JAV dolerių. Tokia suma pateikiama portale nonfungible.com, kuriame kaupiama prekybos neapkeičiamais atpažinties ženklais informacija.

Virtualus meno kūrinys

„Metapurse“ tvarkytojas Anandas Venkateswaranas, internete žinomas „Twobadouro“ lapyvardžiu: „Pasaulis buvo pribrendęs naujiems potyriams. Dabartinis neapkeičiamų atpažinties ženklų populiarumo sprogimas nėra susijęs tik su pirkimu. Žinoma, iš pirmo žvilgsnio atrodo priešingai.

Galima susidaryti įspūdį, kad žmonės nori prisipirkti neapkeičiamų atpažinties ženklų, bet tai tik ledkalnio viršūnė. Tikrasis sprogimas įvyks tada, kai žmonės pradės naudoti neapkeičiamus atpažinties ženklus pagal paskirtį. Jeigu tai yra virtuali teritorija, po ją reikia vaikštinėti, jeigu tai meno kūrinys, juo reikia grožėtis. Būtent tai turiu omenyje.“

Kita vertus, investuotojai įspėja, kad nors neapkeičiami atpažinties ženklai pritraukia milžiniškas sumas, šios rinkos kainų burbulas gali sprogti ir baigtis dideliais nuostoliais.

Virtualus meno kūrinys

Be to, rinka, kur nemažai dalyvių slepiasi už slapyvardžių, yra labai patraukli sukčiams. Neapkeičiamų atpažinties ženklų karštligė padidino žmonių susidomėjimą blokų grandinės technologija paremtomis elektroninėmis terpėmis. Populiariausios iš jų yra „Decentraland“, „CryptoVoxels“, „Somnium Space“ ir „The Sandbox“, kur virtualaus nekilnojamojo turto kainos auga kaip ant mielių.

„Decentraland“ parduota neapkeičiamų atpažinties ženklų už daugiau nei 50 mln. JAV dolerių, įskaitant žemę, avatarus ir virtualius drabužius. Balandžio 11 d. už 572 tūkst. JAV dolerių buvo parduotas 41 216 virtualių kvadratinių metrų ploto sklypas. Platformos atstovų teigimu, ši suma yra rekordinė.

„Decentraland“ kartu su „Adidas“ surengė virtualią drabužių parodą, kurios metu gaminiai buvo pardavinėjami kaip neapkeičiami atpažinties ženklai. Taip pat ši platforma sulaukė ir muzikantų dėmesio, nes jie gali koncertuoti virtualioje erdvėje ir pardavinėti bilietus bei atributiką neapkeičiamų atpažinties ženklų pavidalu.

Virtualus meno kūrinys

„Per daug nesistebiu, kad neapkeičiami atpažinties ženklai išpopuliarėjo pandemijos metu. Tiesą sakant, nemažai menininkų ir kūrėjų, kuriuos šiandien galima išvysti neapkeičiamų atpažinties ženklų erdvėje, prasidėjus pandemijai ieškojo alternatyvių būdų išreikšti save ir užsidirbti pragyvenimui.

Jeigu tavo šalyje įvestas karantinas ir esi priverstas sėdėti namuose, kur bendrauti su kitais, ką veikti? Todėl nemažai žmonių atrado metaerdvę. Teigčiau, kad didžiausias augimas buvo 2020-aisiais. 2021 m. tėra ledkalnio viršūnė. Tikrasis populiarumo sprogimas dar tik bus“, – sakė T. Venkateswaranas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)