Šiems tyrimams atlikti laboratorijos nereikės – tam bus naudojamas inovatyvus įrenginys seilių ėminiams ištirti vietoje, tyrimo rezultatai paaiškės per 5-7 minutes, o tyrimo kaina sieks vos 20 eurų.

Atliekant koronaviruso ir jo mutantų tyrimus su šiuo prietaisu, bus reikalingi tik seilių ėminiai, kas palengvins nemalonią procedūrą – tepinėlių iš nosies nereikės. Nereikės ir aukštos kvalifikacijos personalo mėginių analizei atlikti – specialistai bus reikalingi tik teisingai paimti seilių ėminius. Tai leis sumažinti laboratorijų apkrovas, o turimus išteklius jos galės nukreipti kitur, rašoma pranešime spaudai.

Šis medicinos prietaisas bus lengvai kilnojamas, pernešamas iš vienos vietos į kitą – kur kas mažesnis nei tradiciniai PGR įrenginiai laboratorijose koronavirusui nustatyti.

Į jį bus įstatomas seilių ėminys ištyrimui, o elektrocheminės analizės pagalba tyrimo atsakymas paaiškės per 5-7 minutes, kai įsijungs išmatuotas – teigiamas arba neigiamas – signalas. Prietaiso ekrane bus rodoma ir tyrimo eiga – kai sistema ruošiasi, užsikrauna, vyksta tyrimas ir paaiškėja rezultatai. Visa tai galės matyti ir žmogus, kuriam atliekamas tyrimas.

COVID-19 tyrimų laboratorija / VU GMC nuotr.

GMC direktoriaus dr. Gintaro Valinčiaus teigimu, šios inovatyvios medicinos technologijos kūrimas yra dar vienas puikus partnerystės pavyzdys, kai mokslas ir verslas gali įgyvendinti visuomenei svarbius projektus, kurie žada ne tik naujas galimybes pandemijų kontrolei, bet ir klos pamatus naujiems biomedicinos pramonės produktams, naudojamiems diagnostiniam testavimui.

Kuriant šią naujovę, GMC mokslininkai bendradarbiauja su uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis „Laboratorija1“ ir „Bioanalizės sistemos“, o artimiausiu metu į jos kūrimą numatyta investuoti 0,5 mln. eurų.

Atskiriems darbų etapams yra gauta Europos Sąjungos (ES) investicinių fondų parama.

Mokslininko, GMC Biochemijos instituto Bioanalizės skyriaus vedėjo dr. Mariaus Dagio teigimu, jau beveik įpusėta kuriant šį medicinos prietaisą ir netrukus bus žengiama į kitą – prototipo – kūrimo etapą.

„Nuo pandemijos pradžios GMC savanoriškai įsijungė į pagalbą Lietuvai sunkiu metu, o mūsų skyrius prisiėmė moralinį įsipareigojimą sukurti naują viruso testavimo technologiją.

Iškeltas tikslas – per trumpą laiką sukurti naujo tipo elektrocheminę nukleotidų detekcijos sistemą, kuri sugebėtų pamatuoti geninį suardyto viruso RNR pėdsaką seilių mėginyje be PGR amplifikacijos. Tokiu būdu galima stebėti ne tik SARS-CoV-2, bet ir jo mutacijas, taip pat pasakyti, ar liga nėra peršalimas ar gripas.

Šiame etape mūsų gamybos elektrodo maketu jau gaunami specifiniai matavimo signalai“, – sako M. Dagys.

Šiuo metu rengiama šios technologijos patentinė paraiška Europos patentų biurui, kiek vėliau bus kuriamas startuolis prietaiso kūrimui, įvedimui į rinką, pardavimams.

Mokslininkas dr. Dalius Ratautas tvirtina, kad ši technologija gali pakeisti tradicinius PGR tyrimus ir greituosius antigenų testus.

COVID-19

„Antigenų tyrimas yra greitas ir patogus, bet jam reikia didelės koncentracijos mėginio, todėl dėl nepakankamo jautrumo ne visi Covid-19 atvejai yra nustatomi. Palyginimui, mūsų kuriama technologija gali aptikti daugiau nei 100 kartų mažesnį viruso geninės medžiagos kiekį, lyginant su greitaisiais antigenų testais.

Ją naudojant bus užtikrinamas toks pat rezultatų tikslumas kaip su PGR tyrimais, tik visas procesas bus greitesnis, pigesnis ir patogesnis“, – sako D.
Ratautas.

Bendrovės „Laboratorija1“ vadovo Rapolo Danilevičiaus teigimu, šį medicinos prietaisą bus galima naudoti ne tik tradicinėse vietose – gydymo įstaigose, laboratorijose, mobiliuose punktuose, kur testuojami žmonės.

„Jis sėkmingai galės būti naudojamas ir ten, kur reikia itin greitų atsakymų, ar žmogus nėra užsikrėtęs, pavyzdžiui, oro uostuose, kur didžiuliai keleivių srautai, o rizikos – dar daugiau.

Tikime, kad jis padės ir koronaviruso židiniuose, ugdymo ar globos įstaigose dirbantiems sveikatos specialistams, kai reikia nuolat stebėti eigą, taip pat verslo įmonėms, kurios testuoja darbuotojus. Juolab, kad planuojama tyrimo kaina sieks vos 20 eurų, kas yra nedidelė investicija, lyginant su dabartinėmis rinkos kainomis“, – sako R. Danilevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)