Ir tai – dar ne viskas. Giliai po žeme planuojama pastatyti giluminį radioaktyviųjų atliekų atliekyną. Tai kainuos dar įspūdingą sumą. Visa IAE teritorija (82 ha) ateityje turi tapti žalia veja.

Ardoma Ignalinos AE (Laidos Mokslo sriuba nuotr.)

Elektrinės duomenimis, per daugiau nei dešimt metų jau išmontuota apie 64 000 tūkst. tonų įrangos ir betono atliekų. Sunku patikėti, bet tai nesudaro nė pusės viso kiekio. Įdomu tai, kad maždaug tris ketvirtadalius elektrinės metalo įmanoma išvalyti nuo radioaktyviųjų dalelių ir tuomet parduoti kaip metalo laužą. „Jeigu vienam lengvajam automobiliui pagaminti reikia 900 kg metalo, tai iš viso to išeitų apie 140 tūkst. lengvųjų automobilių“, – pasakoja V. Ledzinskas.

Ardoma Ignalinos AE (Laidos Mokslo sriuba nuotr.)

Daugiau apie išmontavimo darbus ir iššūkius – laidos „Mokslo sriuba“ įraše.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Ardoma Ignalinos AE (Laidos Mokslo sriuba nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)