Neskubėti įsigyti ar išbandyti naują išmanųjį telefoną visada yra gerai. Visų pirma – nei vieno naujo telefono programinė įranga nėra pilnai sutvarkyta ir reikia sulaukti bent kelių atnaujinimų, kad įrenginys tinkamai funkcionuotų. Antra – gali pasižiūrėti ar pasiskaityti įvairių apžvalgų ir tada nuspręsti, ar tau patinka. Ir trečia – „Android“ išmanieji pakankamai greitai pinga ir jei nuspręsite įsigyti, galėsite sutaupyti bent 100 ar net daugiau eurų.

Savo apžvalgose daugiau dėmesio skiriu kameroms, todėl ir šį kartą bandau įvertinti „Samsung Galaxy S21” bei „Samsung Galaxy S21 Ultra” kamerų galimybes, o video apžvalga filmuota tik šiais modeliais.

Samsung Galaxy S21 Ultra ir Samsung Galaxy S21

Pasikeitęs dizainas ir pagerintas baterijos tarnavimo laikas

Renkantis išmanųjį telefoną dizainas turi patikti, o praėjusių metų „Samsung Galaxy S20 Ultra” tikrai nebuvo vienas iš patraukliausių. Kameros išsikišimas apskritai atrodė kaip svetimkūnis, mano manymu. Gerai, kad šiais metais „Samsung“ flagmanai pakeitė išvaizdą ir atrodo kur kas patraukliau, o „Galaxy S21” vienas patogiausių savo dydžiu ir ieškantiems galingo bei kompaktiško „Android“ flagmano, šiai dienai šis atrodo labai geras pasirinkimas. Jei dydis netrukdo, tai kur kas patrauklesnis savo parametrais yra „Galaxy S21 Ultra” – geresnis ekranas, talpesnė baterija bei keturios kameros nugarėlėje.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Gera žinia aktyviai besinaudojantiems išmaniaisiais telefonais – baterijos tarnavimo laikas pagerintas visuose modeliuose, kuo ankstesni „Samsung“ flagmanai tikrai nepasižymėjo. Bloga žinia – pakuotėje neliko įkroviklio, o tik laidas, todėl teks naudotis senu arba pirkti naują. Abu modeliai turi 25W greito krovimo technologiją, todėl jei jūsų įkroviklis per senas, tai gali krautis ir ilgiau nei gali pats išmanusis. Tiesa, praėjusių metų „Galaxy S20 Ultra” turi 45W krovimo technologiją, todėl įkrovos laikas buvo kiek greitesnis.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Jei ankstesni „Samsung“ flagmanai naudoja micro SD kortelės palaikymą, tai šiais metais kompanija to atsisako ir siūlo skirtingas vidines atmintis turinčius išmaniuosius. Galingiausias ir brangiausias „Galaxy S21 Ultra” turi net 16GB RAM bei 512GB vidinės atminties. Idealiausia, mano manymu, rinktis su 256GB, nes jei planuosite daug filmuoti 4K ar net 8K raiška, tai minimalios 128GB vidinės atminties gali ir pritrūkti.


Specialistų kameros įvertinimas kiek nuvilia

Neabejoju, kad daugeliui svarbu, ką gali išmaniojo telefono kamera, o savo apžvalgose daugiausia dėmesio skiriu būtent šiais sričiai. Daug fotografuoju ir filmuoju telefonais, todėl vėliau įvertinu ir parodau, ką gali konkretaus modelio kamera.

Samsung Galaxy S21
Kaip visada, geriausios kameros galima tikėtis iš brangiausio modelio ir čia „Samsung Galaxy S21 Ultra” man labiau patiko lyginant su praėjusių metų „Galaxy S20 Ultra”. Kiek nuvylė „Galaxy S21”, nors rezultatas ir geresnis lyginant su „Galaxy S20”, tačiau akivaizdaus skirtumo nepamačiau, o kameros parametrai išliko tie patys. Įdomiausia tai, kad „S21” teleobjektyvo kamera tik 29 mm, kai pagrindinė 26 mm. Tai optinis priartinimas yra vos 1.1 karto, o visa kita yra tik hibridinis bei skaitmeninis priartinimas. „Samsung Galaxy S21 Ultra“ turi 70 mm (3x priartinimas) ir 240 mm (net 10x priartinimas) kameras ir net „Samsung Galaxy S20 FE“ turi 70 mm teleobjektyvo kamerą, todėl priartinimo galimybės „Galaxy S21” modelyje nėra stipriausia kameros savybė.
Pakankamai keista tai, kad „DxOmark“ specialistų įvertinimu „Samsung Galaxy S21 Ultra” vertas tik 121 balų, kai praėjusių metu „Galaxy S20 Ultra” turi 126, „iPhone 12 Pro Max” 130, o geriausiai šiuo metu vertinamas visai nesenai pristatytas „Xiaomi Mi 11 Ultra” - net 143 balai.
Testuoti telefonų kameras žiemos metu yra nedėkinga, nes šviesus paros laikas yra kur kas trumpesnis nei kitu metų laiku. Vasarą, kai saulėtų dienų gerokai daugiau, nuotraukos darytos dieną išmaniaisiais atrodo visos puikiai. Nereikia nei brangiausio flagmano. Ir čia naujoji „Galaxy S21” serija sukėlė dviprasmiškų jausmų. Nuotraukos darytos tiek „Galaxy S21”, tiek „Galaxy S21 Ultra” geros, bet skirtumas tarp praėjusių metų flagmanų nėra akivaizdžiai matomas. Daugiausiai skiriasi spalvų balansas ir jei mėgstate šiek tiek paredaguoti nuotrauką prieš pasidalinant socialiniuose tinkluose, tai praėjusių metų flagmanai taip pat nenuvils.
Įdomiausia tai, kad iš „Samsung“ flagmanų tikiesi maksimumo, tačiau kompanijai vis pritrūksta padaryti iki galo viską tobulai. Naujieji „Galaxy“ išmanieji turi įvairių papildomų fotografavimo režimų, tačiau rankiniai nustatymai labiau išbaigti kituose „Android“ flagmanuose. Praėjusiais metais mano bandyti „Asus Zenfone 7 Pro”, „Huawei P40 Pro“ ar net pigesnio „Xiaomi Mi Note 10” kameros programėlės atrodo labiau pabaigtos. Telefonai turi kelias kameras, kurias visas galima naudoti fotografuojant pasirinkus rankinius nustatymus, tačiau „Galaxy S21” ir turi tris kameras, bet „pro“ režime galima naudoti tik dvi kameras – itin plataus kampo ir plataus kampo. Ankstesni „Samsung“ flagmanai gali naudoti tik vieną kamerą rankiniuose nustatymuose, net jei telefonas turi tris kameras. Tas pats su „Galaxy S21 Ultra” – kameros keturios, tačiau pro režime lieka dvi. Žinoma, dauguma naudoja automatinius nustatymus, bet jei siūlai vartotojui „pro“ režimą, tai norėtųsi juo ir naudotis kaip „pro“.

Nors „Samsung Galaxy S21 Ultra“ kiek ir per didelis man, tačiau universali kamera paperka mane. Taip, jis brangus, bet keturios kameros nugarėlėje su dviem teleobjektyvo kameromis (10MP, f/2.4, 70mm ir 10MP, f/4.9, 240mm) mobiliojoje fotografijoje labai daug keičia. Priartinimo galimybes turėjo ir „S20 Ultra”, bet šiais metais rezultatas išties puikus. Maksimalus priartinimas net iki 100 kartų, tačiau vargu, ar kur tas nuotraukas panaudosite, todėl verta apsiriboti iki 10 kartų optiniu priartinimu. Nuotraukos atrodo išties gerai. Gal kiek žmonių veidai „išplaukę“, bet minimaliai paredagavus, rezultatą galima patobulinti.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Beveik tobula filmavimo kamera kišenėje

Su video kompanija labiau pasistengė. Trūko labai nedaug ir būtų tobula filmavimo kamera kišenėje. Visada akcentuodavau, jog „iPhone“ išmanieji geriausias pasirinkimas, jei daug filmuojate, tačiau su „Samsung Galaxy S21 Ultra” situacija pasikeitė. Mano manymu, tai yra geriausiai filmuojantis išmanusis šiai dienai. Vien tai, kad telefonas turi dvi teleobjektyvo kameras, labai daug ką keičia. Naudojant net 10 kartų priartinimą rezultatas, kaip telefonui, atrodo įspūdingai, o to neturi nei vienas išmanusis telefonas. Skaitmeninis priartinimas yra, bet su „Galaxy S21 Ultra” neverta net lyginti.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Maksimali raiška visuose „Galaxy S21” serijos modelyje yra 8K 24 kadrai per sekundę. Trūkumas tik tas, kad ekranų, kuriuose galėtumėme matyti tokios raiškos video, dar labai mažai, todėl aš apsiribojau 4K kokybe. Su „Galaxy S21 Ultra” pasirinkus 60 kadrų per sekundę filmavimą, pagaliau galima naudoti visas kameras. Deja su „Galaxy S21” teleobjektyvo kameros pasirinkimo nelieka. Norint naudoti visas, reikia pasirinkti 30 kadrų per sekundę, ką labiau ir rekomenduočiau. Filmuojant 4K ar FullHD raiška 60 kadrų per sekundę reikia geresnio apšvietimo, o esant apniukusiais dienai ar viduje, kokybė šiek tiek nukenčia. Mano pasiūlymas rinktis 4K 30 kadrų per sekundę raišką. Rezultatas žymiai geresnis.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Keista, bet pasirinkus rankinius nustatymus (profesionalus filmavimas) galima rinktis 24, 30, 60 ar 120 kadrų per sekundę filmavimo spartą, bet auto nustatymuose yra 30 arba 60 pasirinkimas ir tik 8K 24 kadrai per sekundę. Profesionaliame filmavime kaip ir fotografavime negalima rinktis teleobjektyvo kamerų. Man tai šioks toks trūkumas, nes kiti „Android“ flagmanai tai leidžia daryti.
Gerai tai, kad naujausi „Samsung“ flagmanai turi labai gerą video stabilizaciją. Tiems, kuriems labai dreba rankos filmuojant, yra „itin stabilus“ video pasirinkimas, tik tuomet vaizdas šiek tiek apkarpomas bei maksimali raiška lieka tik FullHD ir nebėra galimybės pasirinkti teleobjektyvo kamerų. Jei naudosite 10 kartų priartinimą, net ir esant video stabilizacijai išlaikyti telefoną stabiliai bus sudėtinga. Tuomet geriau naudoti trikojį, tačiau video stabilizavimą geriau išjungti.

Nuotrauka daryta Samsung Galaxy S21 telefonu

Labiausiai pasigedau 4K 120 kadrų per sekundę filmavimo sulėtintai ir tai liūdina. Keisčiausia tai, kad mėnuo po „Galaxy S21” serijos pristatymo, „Samsung“ kompanija anonsuoja naują 50MP sensorių, kuris turės patobulintą automatinį fokusavimą per „Dual Pixel Pro“ technologiją, galingą HDR ir ryškesnį rezultatą su „Smart ISO Pro“, neatsižvelgiant į apšvietimo aplinką. Ir be abejonės – 4K 120 kadrų per sekundę filmavimas, kuo gali naudotis jau „Asus Zenfone 7 Pro” ar „Sony Xperia 5 II” telefonų savininkai.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Apibendrinimas

Naujausi „Samsung Galaxy S21“ ir „Sasmung Galaxy S21 Ultra“ išmanieji išties patrauklūs ir turi beveik viską, ko galima tikėtis iš „Android“ flagmano – puikus ekranai, apsauga nuo dulkių ir vandens (IP68), bevielis krovimas, puikiai tarnaujančios baterijos, atnaujintas ir greitai veikiantis piršto atpažinimo jutiklis, vidinė atmintis nuo 128GB iki 512GB.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Labiausiai pasigendu „Samsung“ flagmanų ryškaus išskirtinumo. Kai „Huawei“ tapo netoks patrauklus be „Google“, atrodo, ir konkuruoti mažiau reikia. Nors „Ultra“ ir turi puikias telebojektyvo kameras, tai likusių kamerų rezultatas nėra nieko išsiskiriantis iš kitų. Įdomiausia tai, kad lyginant nuotraukas su kitais flagmanais ir parodžius kolegoms darbe ar šeimos nariams, tai daugelis rinkosi ne „Samsung“ telefonu darytas nuotraukas. Be abejonės, kiekviename ekrane spalvos atkuriamos skirtingai, todėl svarbiausia, kad jums asmeniškai patiktų tai, ką matote.

Ieškantiems kompaktiško ir galingo „Android“ flagmano „Samsung Galaxy S21” išties neblogas pasirinkimas, o jei jums reikia geros teleobjektyvo kameros, tikrai verta rinktis „Samsung Galaxy S21 Ultra”. Jei fotografuojant ir filmuojant priartinimas nėra prioritetas, pigesnių alternatyvų išties nemažai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)