Dvi naujos mokslinės apžvalgos peržiūrėjo visus ankstesnius iki šiol atliktus 5G technologijos tyrimus ir nustatė, kad naujos kartos ryšio standartas nekelia jokio pavojaus sveikatai.

Apžvalgoje, atliktoje Australijos radiacinės saugos ir branduolinės saugos agentūrai (ARPANSA) ir Australijos Swinburne technologijos universiteto, buvo išanalizuoti 138 ankstesni tyrimai ir pakartotinai peržiūrėti daugiau nei 100 eksperimentų, kad surastų galimą pavojų, keliamą milimetrinių bangų dažnių (žemo lygio radijo bangos virš 6 GHz).

Nors tyrimai ir mokslinė analizė greičiausiai bus tęsiami, šis nuodugnus žvilgsnis į tai, ką iki šiol žinome apie 5G ir su juo susijusias technologijas, rodo, kad jis yra visiškai saugus tokiais lygiais, kokiais žmonės jį naudotų.

„Apibendrinant galima pasakyti, kad visų tyrimų apžvalga nepateikė pagrįstų įrodymų, kad žemo lygio radijo bangos, kaip ir tos, kurias naudoja 5G tinklas, yra pavojingos žmonių sveikatai“, - sako ARPANSA vertinimo ir patarimų direktoriaus pavaduotojas Kenas Karipidis.

Nors radarai, medicinos prietaisai ir apsaugos įranga, pavyzdžiui, oro uosto tikrinimo skaitytuva, reguliariai buvo naudojami virš 6 GHz dažnių, jie bus naudojami daug plačiau, kai 5G tinklai bus diegiami visame pasaulyje.

Naudodamiesi genotoksiškumo (mutacijų), ląstelių dauginimosi, genų ekspresijos, ląstelių signalizavimo, membranos funkcijos ir kitų biologinių poveikių duomenimis ir praneštais rezultatais, mokslininkai negalėjo rasti „jokių patvirtintų įrodymų, kad žemo lygio radijo dažnių laukai, viršijantys 6 GHz, pvz. tie, kuriuos naudoja 5G tinklas, yra pavojingi žmonių sveikatai".

Sony Xperia 5 II 5G

Tyrėjai teigia, kad ten, kur pastebimas tam tikras biologinis poveikis, jie nebuvo savarankiškai pakartoti ir jie buvo atliekami tyrimuose, kuriuose trūko griežtų kokybės kontrolės metodų, nors ateinančiais metais galime tikėtis dar daugiau 5G vertinimų.

„Mes rekomenduojame būsimiems eksperimentiniams tyrimams patobulinti jų metodiką, ypatingą dėmesį skiriant dozimetrijai ir temperatūros kontrolei, o ateityje atliekant epidemiologinius tyrimus ir toliau bus stebimas ilgalaikis gyventojų poveikis sveikatai, susijęs su belaidžiu telekomunikacijomis“, - sako Karipidis.

Komandos išvados atitiko Tarptautinės nejonizuojančiosios radiacijos apsaugos komisijos (ICNIRP) nustatytus ir visame pasaulyje plačiai pritaikytus saugos standartus.

Naujai atnaujintą standartą sukūrė ARPANSA, pabrėždamas ribą, iki kurios belaidžio ryšio metu naudojamos radijo bangos gali būti kenksmingos: „WiFi“ poveikis yra 100 milijonų kartų mažesnis už šį standartą, o mobiliųjų telefonų bokštų poveikis yra 500 000 kartų mažesnis.

Tyrėjai sako, kad susirūpinimas dėl naujos technologijos saugumo yra pagrįstas ir suprantamas, tačiau, nepaisant to, ką galite perskaityti socialinėje žiniasklaidoje, visi iki šiol surinkti patikimi įrodymai rodo, kad 5G yra saugus.