Stresas dėl finansų ir kodėl svarbu būti finansiškai nepriklausomiems

Kiekvienas finansinę laisvę suvokiame skirtingai – vieniems tai gali būti skolų neturėjimas, kitiems patraukli atsidėta suma oriai senatvei. Tačiau kad ir kaip ją suvokiame, jos užsitikrinimas padeda mums išvengti neužtikrintumo ir jaustis ramesniais, rašoma pranešime spaudai.

Mykolo Romerio universiteto Psichologijos instituto lektoriai, psichologai doc. dr. Rimantas Vosylis ir dokt. Aleksandr Segal finansinę nepriklausomybę apibūdina kaip sąlygą, leidžiančią mums turėti pasirinkimo laisvę sukoncentruoti daugiau dėmesio ir pastangų į kitų tikslų siekimą, pavyzdžiui daugiau laiko skirti pomėgiams ar savęs ugdymo veikloms. Rimanto Vosylio teigimu žmonių psichologinė gerovė tiesiogiai koreliuoja su finansiniu gerbūviu: pakankamas finansinis gerbūvis leidžia žmonėms lengviau patenkinti bazinius poreikius ir skirti daugiau fizinių ir kognityvinių resursų sudėtingesnių tikslų siekimui ar poreikių tenkinimui.

Finansinė nepriklausomybė greičiausiai yra daugelio žmonių svajonė ir tuo pačiu neįgyvendinamas tikslas. Kiekvienas gyvenimo eigoje yra pagalvojęs „kas būtų, jeigu…”, tačiau tokios mintys nebūtinai žmones prives prie konkretesnių naudingų veiksmų. Nors finansinės nepriklausomybės tikslas išties yra svarbus, tačiau, kaip ir bet kuriam kitam iškeltam tikslui, jam pasiekti reikia efektyvaus plano. Planavimo etapai gali būti skirtingi, bet jeigu supaprastintai juos apibrėžti, svarbu turėti kiek įmanoma aiškesnį galutinį tikslą (pvz.: turėti ne mažiau nei X pasyvių pajamų per mėnesį), tuomet kiek įmanoma aiškiau apibrėžti, kokiais būdais to tikslo galima siekti (pvz.: investuojant X sumą per mėnesį, sutaupant X sumą per mėn..) ir gerai apmąstyti, kokios rizikos gali kilti šio tikslo siekimo kelyje ir kaip jų išvengti.“ – konkrečius žingsnius finansinės nepriklausomybės link dėstė Aleksandr Segal.

Finansinės technologijos – pagalbos ranka norintiems valdyti savo finansus

Pastarąjį dešimtmetį technologijos patyrė didžiulį proveržį ir tapo mūsų kasdieniais palydovais. Tačiau ar mokame tinkamai jomis pasinaudoti bei išnaudoti visą jų siūlomą potencialą?

Startuolių erdvės „Rockit“ vadovės Šarūnės Smalakytės teigimu finansinių technologijų sprendimai dar niekada nebuvo taip arti žmogaus. Skaitmenizacijos dėka žmonės ir verslai darosi vis mažiau priklausomi nuo konkrečios lokacijos, o toks lankstumas atveria platesnes galimybes visame pasaulyje. Finansinių technologijų sprendimai ne tik leidžia efektyviai tvarkyti savo finansus, atsidaryti sąskaitą kelių mygtukų paspaudimu, bet ir planuoti biudžetą, investuoti. Didelė konkurencija rinkoje bei naujų inovatyvių sprendimų atsiradimas, be jokios abejonės, daro vartotojus labiau nepriklausomais, savarankiškais, galinčiais rinktis jiems patogiausią paslaugą, taip augindama visiškai naują ir laisvą klientų kartą.

„Rockit“ vadovė įvardija ir konkrečias priemones, kuriomis galime naudotis jau šiandien: „FinTech yra unikalus tuo, jog leidžia įdarbinti mūsų finansus ten, kur norime mes patys. Per tarpusavio skolinimo ar sutelktinio finansavimo platformas, tokias kaip „Finbee“, „Paskolų Klubas“, „Heavy Finance“ galime skolinti kitiems, patys investuojame į nekilnojamąjį turtą per tokias FinTech įmones kaip „Rontgen“, „Profitus“ ar „EvoEstate“. Taip pat, investavimas į akcijas tampa vis paprastesniu ir labiau suprantamu vartotojui, o analitiniai įrankiai, tokie kaip „Stockinvest.us“ padeda daryti racionalesnius ir geriau apgalvotus sprendimus“.

Anot Šarūnės Smalakytės, norint žengti pirmuosius žingsnius link finansinės nepriklausomybės ir laisvės kūrimo link, pirmiausia reikia supratimo, jog, norint būti finansiškai nepriklausomais, reikia ne tik turėti santaupų, bet ir mokėti įdarbinti savo pinigus.

„Pradžiai turime pasidaryti išlaidų analizę, atrasti vietų, kur išlaidas galima paversti santaupomis ir jas atskirti nuo pagrindinės vartojimo sąskaitos, kad nekiltų pagunda jų kartais panaudoti. Toliau, svarbu įdarbinti pinigus, todėl pamatavus visas rizikas ir galvojant apie ilgalaikę perspektyvą, pinigus patartina investuoti į pasirinktas priemones. Asmeninių žinių gilinimas investavimo srityje taip pat yra labai didelis žingsnis finansinės laisvės link, todėl siūlau nedvejoti ir pradėti jau šiandien.“ – patarimais apie tai, nuo ko pradėti žengiant pirmuosius žingsnius kuriantis finansinę nepriklausomybę, dalijosi „Rockit“ vadovė Šarūnė.

Investavimas – pasyvios papildomos pajamos

Mokėjimų sistemos „Paysera“ viceprezidentas Marius Pareščius pastebi, kad nuo Nepriklausomybės atkūrimo lietuvių finansiniai įpročiai pasikeitė kardinaliai, o laikai, kuomet norint investuoti reikėjo užtrukti nemažai laiko bei atlikti begalę formalumų – baigėsi.

„Atsirado paprasti ir patogūs įrankiai leidžiantys kaupti, valdyti savo finansus, investuoti ir saugiai įdarbinti savo sukauptus pinigus. Šiandien Lietuvoje galime lengvai investuoti į tauriuosius metalus, užsidirbti skolindami, kolektyviai taupydami, net investuodami į nekilnojamą turtą kartu su kitais ir visa tai daryti per lietuvių kurtas platformas bei įrankius naudojantis tik savo išmaniuoju telefonu, tam užtrukdami vos kelias sekundes“ – apie naujas galimybes pasakojo „Paysera“ viceprezidentas.

Lietuvės Viktorijos Vanagės įkurta investavimo į nekilnojamą turtą platforma „Profitus“ – vienas iš sėkmingų sutelktinio finansavimo platformų pavyzdžių. „Profitus“ suveda žmones, kurie nori investuoti kad ir nedidelę sumą į nekilnojamą turtą, ir verslus, kurie ieško finansavimo savo idėjai realizuoti, o technologijų pagalba yra užtikrinama, kad tai galėtų daryti didelis žmonių ratas.

„Nors investavimas tikrai suteikia galimybę susikurti pasyvias pajamas ir turėti visų taip siekiamą finansinę laisvę, svarbu žinoti, kad investuojant nereikia tikėtis staigaus praturtėjimo: ženklus pokytis gali būti matomas po 5-10 nuolatinio investavimo ir reinvestavimo metų. Kelias finansinės laisvės link yra ilgas ir kantrybės reikalaujantis procesas. Pradėti investuoti geriausia kuo anksčiau ir ilgainiui tikrai galėsite džiaugtis puikiais rezultatais“, – apie tai, kad iš tiesų galvoti apie finansinės laisvės sukūrimą reikia pradėti kuo anksčiau kalbėjo „Profitus“ marketingo vadovė Monika Lenčickaitė.

Norintiems pradėti investuoti Monika pataria, kad visų pirma reiktų domėtis ir suprasti į ką investuojama – ieškoti informacijos knygose, internete, įvairiose investuotojų grupėse, kuriose galima rasti tikrai naudingų patarimų ir įžvalgų pradedantiesiems. Antra, įsivertinti savo toleranciją rizikai. Vis tik investavimas yra susijęs su rizika ir kuo didesnė grąža – tuo, tikėtina, didesnė ir rizika.

Šiandien Lietuvoje veikia 230 lietuvių ir užsienio kapitalo finansinių technologijų įmonių veikiančių investavimo, mokėjimų, skolinimų, taupymo, draudimų ir kitų finansinių operacijų srityse.

Straipsnis parengtas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros projekto Fintech LT iniciatyva.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)