2018 metais buvo paskelbta, kad interneto mados magnatas Yusaku Maezawa tapo pirmuoju žmogumi, rezervavusiu vietą amerikiečių bendrovės „SpaceX“ statomo erdvėlaivyje, skirtame skrieti aplink Mėnulį.

Y. Maezawa, sumokėjęs neatskleistą sumą už kelionę, kurią tikimasi pradėti anksčiausiai 2023 metais, anksčiau sakė planuojantis pasiūlyti 6–8 menininkams prisijungti prie jo per kelionę aplink Žemės palydovą.

Tačiau trečiadienį jis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše atskleidė daugiau informacijos apie paraiškos teikimo procesą.

„Kviečiu jus prisijungti prie šios misijos: aštuonis iš jūsų iš viso pasaulio“, – sakė verslininkas.

„Įsigijau visas vietas, todėl tai bus privati kelionė“, – pridūrė jis.

45 metų Y. Maezawa pažymėjo, kad jo pradiniai planai kviesti tik menininkus pasikeitė, jam padarius išvadą, jog „kiekvienas žmogus, darantis kažką kūrybinga, galėtų būti vadinamas menininku“.

Pasak japonų verslininko, pareiškėjai turės atitikti tik du kriterijus: būti pasirengusiems kūrybiškai „siekti naujų aukštumų“ ir norėti padėti kitiems įgulos nariams padaryti tą patį.

Erdvėlaivyje iš viso bus apie 10–12 žmonių; jie turėtų grįžti į Žemę apskridę aplink Mėnulį, nurodė Y. Maezawa.

Remiantis paraiškų teikimo grafiku, norintiems pakilti į kosmosą reikia iš anksto užsiregistruoti iki kovo 14 dienos, o pradiniai patikrinimai bus atlikti iki kovo 21 dienos.

Tikslios kitų atrankos etapų – „užduoties“ ir virtualaus pokalbio – datos dar nepaskelbtos, tačiau galutinius interviu ir medicininius patikrinimus šiuo metu planuojama atlikti iki gegužės pabaigos, nurodoma Y. Maezawos tinklapyje.

E. Muskas sėkme neabejoja

Y. Maezawa ir jo kolegos astronautai taps pirmaisiais keliautojais į Mėnulį po paskutiniosios JAV misijos „Apollo“, surengtos 1972 metais – su sąlyga, kad „SpaceX pavyks įgyvendinti šiuos drąsius planus.

Praėjusį mėnesį šios kompanijos erdvėlaivio „Starship“ prototipas sudužo per bandomąjį skrydį, mėgindamas nusileisti vertikaliai. Tai buvo antras toks incidentas: gruodį panaši lemtis ištiko ir ankstesnį „Starship“ prototipą.

Tačiau bendrovė nepraranda vilties, kad ši daugkartinio naudojimo 120 m ilgio raketų sistema kada nors gabens įgulą ir krovinius į Mėnulį, Marsą ir toliau.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad iki 2023 metų būsime daug kartų pasiekę orbitą su „Starship“ ir kad jis iki 2023 metų bus pakankamai saugus žmonių gabenimui. Tai atrodo labai perspektyvu“, – trečiadienį paskelbtame Y. Maezavos vaizdo įraše sakė „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas.

Ši misija būtų pirmoji privati kelionė į kosmosą už Žemės orbitos ribų, pažymėjo E. Muskas.

Anot jo, kadangi erdvėlaivis Mėnulyje nenusileis, tik apskries aplink jį, „tikimės, kad žmonės nukeliaus toliau nei bet kuris kitas iš Žemės kada nors anksčiau pakilęs žmogus“.

Pernai buvo įvertinta, kad savo ekscentriškais komentarais, prabangiu gyvenimo būdu ir polinkiu į brangius meno kūrinius žinomo Y. Maezawos turtas vertas 1,9 mlrd. JAV dolerių (1,6 mlrd. eurų) – taigi, jis yra vienas turtingiausių Japonijos piliečių.

Verslininkas praturtėjo įkūręs interneto mados parduotuvę „Zozo, kurią užpernai įsigijo amerikiečių bendrovei „Yahoo!“.

Y. Maezawa anksčiau atsidūrė dėmesio centre paskelbęs internete ieškojęs merginos, sutiksiančios kartu su juo apskristi Mėnulį bendrovės „SpaceX“ raketa, bet vėliau staiga nutraukė paieškas, nors ir buvo sulaikęs beveik 30 tūkst. paraiškų.

JAV kosmoso agentūra NASA ketina 2024 metais vėl pasiųsti į Mėnulį astronautų, įskaitant pirmąją moterį.

Vienas iš planuojamo „Artemis III“ skrydžio tikslų – pargabenti į Žemę iš viso 85 kg Mėnulio mėginių. Per „Apollo“ misijas 1969–1972 metais būdavo pargabenama vidutiniškai po 64 kg medžiagos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)