Gavęs apžvelgti „Nord N10“ dar turėjau ir „OnePlus 8T“, tad turiu, ką palyginti, nors tai ir skirtingų svorio kategorijų atstovai. „OnePlus 8T“ apžvalgoje rašiau apie kompanijos istoriją, kuo ji svarbi, kad „OnePlus“ tapo tokia, kokia yra šiandien. Todėl norintiems geriau pažinti šios dienos herojų, siūlau pasiskaityti ir „8T“ apžvalgą.

Komplektacija

Telefono komplekte 30 vatų įkroviklis ir storas raudonas USB–C kabelis. Keista, bet komplekte jokio, net ir pigaus skaidraus dėklo nėra. Kinai turbūt jau įpratino tikėtis bent paprasčiausio dėklo. Na, bet jau įkroviklis yra.

Ekranas

Pradėsiu nuo to, kas pasitinka priekyje – tai 6.49 colio IPS LCD matrica, 90 Hz vaizdo atnaujinimo dažniu. Ekranas šiek tiek mažesnis nei „8T“, bet paties telefono matmenys ir šiek tiek didesni. Apskritai ilgiuosi kompaktiškų telefonų. Biudžetiniai telefonai dažniausiai yra didelės „plytos“, tad „OnePlus“ sprendimas – visai sveikintinas.

Ar tik nebus pažiūrėta į „Apple“ pusę ir jų pigesniąją SE ir Mini telefonų seriją, nors juos pavadinti nebrangiais, o „N10“ – kompaktišku neapsiverčia liežuvis.

Ekrano ryškumas pakankamas, ryškioje saulėje jo gali neužtekti, kaip ir praktiškai bet kurio IPS ekrano, bet mes Lietuvoje ir ryškios saulės čia ilgai nebūna. Juokauju, žinoma. Žodžiu, matrica gera – spalvos natūralios, ne blyškios, kaip būdinga pigesniems telefonams. Malonesnį vaizdą užtikrina ir 90 Hz vaizdo atnaujinimo dažnis.

Dizainas

„Nord N10“ dizainą galėčiau padalinti į dvi dalis – kaip telefonas atrodo ir kaip jis juntamas rankose. Iš tolo – graži tamsiai pilka nugarėlė, blizgi, atrodo lyg ir stiklas. Kamerų blokas panašus į brangesniojo „8T“. Nugarėlės viduryje – pirštų skaitytuvas, telefono apačioje atsirado vietos ir ausinių lizdui, SIM lizdas turi Micro SD plėtimo galimybę.

Ekrano viršuje kairėje – priekinės kameros akutė, visai kaip „8T“, tik kiek didesnė. Telefono šonai blizgūs, plastikas ar metalas – nesuprasi.
Tuomet paimi telefoną į rankas ir viskas stoja į savo vietas. Nugarėlė – iš plastiko, nekyla jokių klausimų, šyla rankose, žodžiu, nesupainiosi. Kraštai taip pat šyla delnuose, visur karaliauja plastikas.

Pirštų skaitytuvo nugarėlėje jau, tiesą pasakius, nebuvau matęs kelis metus. Kodėl pasirinktas toks sprendimas – neįsivaizduoju. Dažniausiai veikia gerai ir greitai, bet kartais telefonas niekaip nereaguoja, kai pridedu pirštą prie skaitytuvo, kad ir kiek kartų veiksmą kartočiau. Ir taip iki pat tol, kol paspaudžiu įjungimo mygtuką, tuomet jau suveikia.

Bet štai viena detalė man užkliuvo, kuri išduoda ir telefono kainą, ir kiek atlaidesnę kokybės kontrolę. Pirmą kartą paėmus telefoną į rankas, pasirodė, lyg kažkas sugirgždėtų. Pamaniau, kad tai įjungimo mygtukas šiek tiek juda ir skleidžia garsus. Tačiau po kurio laiko išsiaiškinau, iš kur tas garsas – girgžda plastikinė telefono nugarėlė. Nekritiška, bet mane tokie dalykai labai erzina. Kita vertus, telefoną greičiausiai laikysite dėkle, todėl vargu, ar tai galima įvardyti rimtu trūkumu.

Dar viena užkliuvusi man smulkmena – mygtukai. Palyginus su „8T“, šie kažkokie „košiški“, nėra tikslaus kliksėjimo. Nuspaudus kartais neaišku, ar sumažinai garsą, ar padidinai. Naudojantys brangius telefonus ar „Apple“ produkciją, greičiausiai nesupras, apie ką aš čia.
Kaip ir „8T“, „Nord N10“ gavo stereo garsiakalbius. Panašu, kad tai tampa naująja norma ir biudžetiniame segmente.

Procesorius, atmintis

„Nord N10“ – vienas pigesnių pasirinkimų, norint telefono su 5G ryšio palaikymu. Aparate sukasi „Qualcomm Snapdragon 690“ procesorius, 6 Gb operatyviosios, 128 Gb pastoviosios atminties, su galimybe atmintį išplėsti Micro SD kortele. Kasdienei veiklai telefono spartos užteks per akis.

Žaidimų aš nežaidžiu, su mano užduotimis jis susitvarkė. Bet nepalyginti greitaveikos su „OnePlus 8T“ tiesiog negaliu – tarp modelių tikrai didelis spartos skitumas, kiekvienas prisilietimas ar ta pati užduotis šiuose telefonuose vykdoma tokiu skirtingu greičiu, kad „N10“ atveju nepadeda ir optimizuota operacinė sistema „OxygenOS 10.5“.

Sklandžios animacijos „N10“ negali pademonstruoti ne tik dėl ženkliai silpnesnio procesoriaus, bet ir dėl mažesnio vaizdo atnaujinimo dažnio. Tiesa, plika akimi akivaizdaus skirtumo tarp 90 ir 120 Hz nejaučiu, bet „8T“ atveju atrodo, lyg viskas veiktų daug greičiau, net jei vienos ar kitos aplikacijos paleidimo laikas iš esmės nesiskiria.

Ir dar vienas dalykas. Buvo įdomu, tad įsijungiau „POCO X3“ telefoną, išleistą į prekybą 2020 m. rugsėjį ir kainavusį apie 250–260 eurų. Ir iškart susidarė įspūdis, kad „POCO“ veikia greičiau. Ar todėl, kad jis turi 120, o ne 90 Hz ekraną, nežinia. Bet tuomet pabandžiau palyginti jo greitį su „N10“.

Ir nuojauta manęs neapgavo. Beveik visos aplikacijos „POCO“ telefone kraunamos greičiau arba vienodai su „N10“, nors pagal sintetinius testus „N10“ turėtų būti kiek greitesnis. Tik kelios aplikacijos „N10“ paleistos greičiau. Nors aš beveik įsitikinęs, kad po kelių mėnesių bus išleisti keli atnaujinimai ir reikalai su „N10“ pasitaisys, bet bent jau apžvalgos metu pavadinti „N10“ greitu negaliu.

Kameros

Kaip ir „8T“ atveju, „OnePlus“ nuėjo pramintu keliu ir į „Nord N10“ sumontavo keturis kameros modulius – pagrindinis 64 megapikselių (toliau – mp), 8 mp plataus kampo, 2 mp makro ir 2 mp gylio sensorių „bokeh“ efektui portretinėms nuotraukoms. Su „N10“ filmavimu ir fotografavimu ne viskas taip paprasta, tad turėdamas po ranka ir „OnePlus 8T“, ir „POCO X3“, pasinaudojau proga ir greitai juos palyginau.

Esu tipinis telefono kamerų vartotojas, jokių rankinių nustatymų nenaudoju, filtrų nededu, spalvų korekcija neužsiimu. Viską fotografuoju auto režimu.

Taigi, palyginus nuotraukas dienos metu, darytas su „Nord N10“ ir „8T“, skirtumo beveik nematau, skiriasi tik atkuriamos spalvos, ir keisčiausia, kad kartais „N10“ spalvos šiltesnės, o kartais identiškame kadre – šaltesnės. Apskritai nuotraukų kokybė dieną labai gera, kartais turėdavau pasitikrinti, kuriuo modeliu fotografuota.

„Nord N10“ nuotraukas dienos metu palyginau ir su „POCO X3“. Rezultatas toks – „N10“ atkuriamos spalvos natūralesnės, bet štai detalių gerokai daugiau pas „POCO X3“. Ir jei skirtumas nebuvo toks ryškus, pabandžiau 64 mp režimą abiejuose modeliuose, ir čia vienareikšmiškai detalių daugiau „POCO X3“, nors spalvos malonesnės akiai „N10“.

Tamsiu paros metu „N10“ nuotraukos – per vidurį, detalėmis, triukšmų lygiu bei spalvų gama nusileidžia „8T“, bet lenkia „POCO X3“. „OnePlus 8T“ apžvalgoje esu minėjęs, kad naktinio fotografavimo režimo paprastai jame nenaudojau, nes auto režimas puikiai susitvarkydavo su užduotimi. Tai štai „Nord N10“ atveju naktinis režimas yra išsigelbėjimas, ir rezultatai tikrai neblogi ir nepalyginamai geresni.

Plataus kampo sensorius – silpnas. Tamsesnėje aplinkoje nuotraukose gausu triukšmo.
Pažaidžiau ir su makro režimu. Daug kartų mėginau iš arti fotografuoti snaiges, bet iš 5–7 kadrų pavykus vos 1–2, tik pirštai sušalo, o rezultatu vis tiek nebuvau patenkintas. Žodžiu, jei ruošiatės fotografuoti iš labai arti, rinkitės „8T“.

Filmuoja „N10“ vidutiniškai ir neišskirtinai. Dažnai juntamas kadrų trūkčiojimas, ypač veikiant stabilizacijai, kuri čia tik elektroninė. Skirtingai nei „8T“, „Nord N10“ neturi naktinio filmavimo režimo „Nightscape“, silpnesnis procesorius paprasčiausiai nesusitvarkytų su tokia sunkia užduotimi.

Tiesa, dar vienas niuansas. Įįungęs filmavimo režimą, neradau filmavimo plačiu kampu funkcijos. Pasirodo, ji atsiranda tik nustatymuose pasirinkus 1080p 30 k/s režimą. Apskritai, vaizdo įrašymas – ne stipriausioji „Nord N10“ pusė, ypač patalpose ir tamsiu paros metu.

Baterija, krovimas

Džiugu, kad daugelis gamintojų net ir nebrangių telefonų modeliuose diegia greito įkrovimo galimybę. Tik greitas greitam nelygu. Štai „OnePlus 8T“ komplektuojamas su įspūdingu 65 vatų įkrovikliu, dauguma „Xiaomi“ su 33 vatų, šis „Nord N10“ turi 30 vatų įkroviklį. „Samsung“ manymu, ir 25 vatus bei 80 minučių visiškam įkrovimui galima įvardyti greitu įkrovimu.

„Nord N10“ šiuo aspektu – kažkur per vidurį. Visiškam įkrovimui prireiks mažiau nei valandos, o daugiau nei pusei baterijos įkrauti - mažiau nei pusvalandžio. Dėl ne itin galingo procesoriaus telefono baterijos man užtenka dviem nelabai aktyvioms dienoms. Tad bendrai – tiek autonomijos, tiek įkrovimo rezultatą vertinu kaip gerą.

Apibendrinimas

Naudodamasis telefonais, išsikeliu tikslą atsakyti sau į klausimą – į kokį vartotoją telefonas orientuotas. Ir jei su flagmanais ir pigiais telefonais viskas pakankamai paprasta, tai su „Nord N10“ lengvo atsakymo neradau.

Apžvalgos rengimo dieną „OnePlus Nord N10“ kaina svyruoja tarp 320–340 eurų. Taigi modelis patenka į vidutiniokų (angl. midrangers) kategoriją. Bėda ta, kad šiuo metu rinkoje vidutiniokų segmentas smarkiai sunykęs, viena vertus dėl to, kad naujausi biudžetiniai telefonai gali pasiūlyti labai daug už labai patrauklią kainą.

Antra, rinkoje įsitvirtinus tokiems ženklams kaip „Xiaomi“ ar tam pačiam „OnePlus“, iš esmės pasikeitė flagmano koncepcija ir dabar visai nesunkiai galite už 600 eurų ar mažiau įsigyti išties gerą telefoną. O štai 300–450 eurų kainų diapazonas praktiškai tuščias. Ir geriau pagalvojus, „OnePlus Nord N10“ kaina lyg ir teisinga.

Jo privalumai:

  • Tai vienas pigiausių 5G ryšį palaikančių telefonų;
  • Geros fotografavimo ir neblogos filmavimo dieną galimybės;
  • Greitas įkrovimas;
  • Stereo garsiakalbiai;
  • Ausinių lizdas;
  • Atminties išplėtimo galimybė;
  • Neperkrauta, maloni akiai grafinė aplinka.


Bet neišvengiami ir modelio trūkumai:

  • Ne itin greitas procesorius;
  • Pigus plastiko korpusas;
  • Nepatogi pirštų skaitytuvo vieta;
  • 90 Hz, o ne 120 Hz vaizdo atnaujinimo dažnis;
  • Nėra optinio vaizdo stabilizavimo filmuojant;
  • Nemalonus (pigus) vibro varikliukas ir nemalonūs liesti mygtukai.


Taigi, kas rinksis „OnePlus Nord N10“? Tikėtini du scenarijai – tas, kuris jau dabar nori išmėginti 5G ryšį, arba šis jam tiesiog būtinas, o kiti telefono parametrai nėra tiek svarbūs. Ir antras variantas - rinksis tas, kuris ketina daryti daug nuotraukų, o filmuos rečiau.

Įdomus išėjo telefonas. Rekomenduoti nedrįsiu, bet atsižvelgiant į kainą, kaip ir nėra blogai. Juk nebūtinai visi telefonai turi būti arba liaupsinami, arba „nurašomi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)