Šiais laikais viskas kontroliuojama per kompiuterius. Ir jie yra sujungti į sistemas, kurios, kad ir kaip gerai būtų apsaugotos, visada bus pažeidžiamos. Incidentas Oldsmare tai patvirtina. Kartu tai yra pavyzdys, dar kartą įrodantis, kad kibernetinis saugumas yra gyvybės ir mirties klausimas.

Šerifas Bobas Gualtieris paskelbė apie ataką, kuri galėjo baigtis itin liūdnai – programišius bandė užnuodyti geriamąjį vandenį. Tiksliau, įsilaužęs į Oldsmaro vandentiekio sistemą jis ketino net 100 kartų padidinti natrio hidroksido kiekį. Šis šarminis chemikalas padeda kontroliuoti geriamo vandens rūgštingumą, bet įprastai jo naudojama visai nedaug. Aukštos koncentracijos natrio hidroksidas gali būti mirtinas.

Ataka buvo visiškai nesėkminga – programišius visiškai nepakeitė geriamojo vandens sudėties. Šerifas teigia, kad miestelio gyventojai niekada nebuvo realiame pavojuje, nes nusikaltimas buvo nustatytas pakankamai anksti ir sistemos visada yra stebimos. Vandentiekių darbuotojai dar praeitą savaitę pastebėjo, kad kažkas bando prisijungti nuotoliniu būdu, bet tai neatrodė neįprasta, nes tokių prisijungimų būna – kai kurie žmonės dirba nuotoliniu būdu. Tą pačią dieną buvo pastebėtas antrasis prisijungimo bandymas ir nustatyta, kad tai – ne darbuotojas, o programišius, kuris, panašu, bando apnuodyti miestą.

Nusikaltėlis ir jo motyvai nebuvo nustatyti. Tačiau jo jau ieško tiek Floridos, tiek federaliniai pareigūnai. Tokio masto nusikaltimas yra labai rimtas ir, priklausomai nuo motyvų, gali būti prilygintas terorizmui. Šiuo metu Oldsmaro vandentiekio sistemos nėra pasiekiamos nuotoliniu būdu ir yra kontroliuojamos tik bazėje dirbančių žmonių.