„Naujose „WhatsApp“ privatumo sąlygose numatyta, kad vartotojai, norintys ir toliau naudotis programėle, turi sutikti, kad tam tikra jų informacija bus dalinamasi su motinine bendrove – „Facebook“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Pasak M. Vrubliausko, „kilus kritikos bangai, „WhatsApp“ bando gesinti gaisrus teigdama, kad privatumo politikos atnaujinimas neturi įtakos asmeninių susirašinėjimų privatumui, o palies tik verslo paskyras. Trims mėnesiams bendrovė atidėjo ir patį duomenų politikos atnaujinimą. Vis tik vis daugiau vartotojų vietoj „WhatsApp“ renkasi alternatyvas.“

Populiarumo šuolis – ir Lietuvoje

„Signal“ – 2014 m. liepą Kalifornijoje sukurta šifruoto susirašinėjo programėlė, kurią remia ne pelno siekiantis fondas „Signal Foundation“. Jei iki pranešimo apie keičiamas „WhatsApp“ privatumo taisykles, programėlę per savaitę atsisiųsdavo daugiau kaip 200 tūkst. kartų, tai pirmą sausio savaitę – net 17,8 mln. kartų, rodo įmonės „Sensor Tower“, atliekančios mobiliųjų programėlių analizę, duomenys.

Lietuvoje „Signal“ populiarumas pradėjo augti tik pernai spalį. 2020 m. rugsėjo mėn. lyginant su šių metų sausiu, programėlėje sunaudotų duomenų kiekis „Bitės“ tinkle išaugo net šešis kartus, rodo anoniminiai agreguoti „Bitės“ tinklo duomenys.

„Naudodamiesi programėle galite siųsti ir gauti teksto ir balso žinutes, bendrauti vaizdo ir garso skambučiais tiek grupėse, tiek su pavieniais draugais ar kolegomis. Vartotojo identifikavimui naudojamas tik telefono numeris, todėl programėle paprasta naudotis. Be to, „Signal“ nėra reklamų, o tai užtikrina sklandų ir greitą jos veikimą“, – pasakoja „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Visgi „Signal“ labiausiai vertinama už privatumo apsaugą. Naudojant kriptografiją, visi pranešimai siuntėjo telefone užšifruojami, o gavėjo – iššifruojami. O tai reiškia, kad net jei kažkas sugebėtų perimti užšifruotą pranešimą, jo nebūtų įmanoma perskaityti. Pranešimas atrodytų, kaip keistų simbolių kratinys.

Prie „Signal“ populiarumo, neabejotinai, prisidėjo ir tai, kad programėle naudojasi ir tokie garsūs verslininkai, tokie kaip „Tesla“ vadovas Elonas Muskas ir „Twitter“ vadovas Jackas Dorsey.

Yra ir alternatyvų

Nors po „Facebook“ pranešimo apie „WhatsApp“ keičiamas privatumo taisykles, „Signal“ „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvėse tapo populiariausia programėle, jai galime rasti ir alternatyvų: pavyzdžiui, „Telegram“ ar „Viber“ programėles. Tiesa, dėl šių programėlių saugumo taip pat esama nevienareikšmių nuomonių, tad Vakaruose kuriamos alternatyvos paprastai laikomos saugesnėmis.

Programėlės „Telegram“ naudojimas Lietuvoje taip pat itin sparčiai auga – šių metų sausį, lyginant su praėjusių metų sausiu, jos duomenų srautas „Bitės“ tinkle išaugo beveik keturgubai, „Viber“ – beveik dvigubai. Tuo metu „WhatsApp“ programėlėje sunaudotas duomenų kiekis Lietuvoje mažėja: šių metų sausį sunaudotas duomenų kiekis apie 15 proc. mažesnis nei pernai gruodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)