Nuo gruodžio 1 d. „Delfi“ skaitytojai galėjo susipažinti su dešimt Kauno MTP komisijos atrinktų startuolių, kurie šiemet ne tik drąsiai pažvelgė į COVID-19 pandemijos iššūkius, bet ir pasiūlė reikalingus sveikatos, finansų, švietimo ir kitus svarbius sprendimus visuomenei, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Nepaisant kintančių ribojimų, inovacijų bendruomenėje veiklos nestovi vietoje. Inovatoriai ir kūrėjai yra tie, kurie pirmieji ieško galimybių, ieško sprendimų kad ir kokios nepalankios aplinkybės ar komplikuota realybė už lango. Kauno MTP ir „Delfi“ konkurse „Inovacijos realybei“ komandų pateikti sprendimai ne tik kovai su pandeminėmis pasekmėmis, su viruso plitimu, bet ir socializacijos ar pramogų poreikiams patenkinti“, – sako Kauno mokslo ir technologijų parko direktorius Paulius Nezabitauskas.

I-ąją vietą ir specialią „Kaunas IN“ nominaciją už indėlį Kauno startuolių ekosistemai pelnė įmonės „Gruppo FOS Lithuania“, KTU ir LSMU komanda, vystanti inovatyvų medicinos sprendimą. Technologija skirta poinsultinei sveikatos stebėsenai, atsižvelgiant į smegenų pažeidimo dinamiką ir širdies bei kraujagyslių rodiklius, tokius kaip kraujospūdis ir prieširdžių virpėjimas.

„Būtent šie rodikliai yra susiję su padidėjusia insulto rizika. Patentuotas išradimas – multimodalinių signalų rinkimo iš žmogaus organizmo sistema, galinti suteikti naują informaciją apie insultą patyrusių žmonių sveikatos rodiklius“, – naujovę pristato „Gruppo FOS Lithuania“ vadovė Rosita Makauskienė.

Elektroninę imuniteto pasą sukūręs startuolis „iDenfy“ tapo antrosios vietos nugalėtojais. „Žinojome, kad prieš akis laukia dar ne viena COVID-19 banga, todėl pradėjome galvoti apie sprendimą, kuris padėtų įmonėms išsilaikyti rinkoje. Kadangi mūsų startuolis kuria tapatybės atpažinimo sprendimus, turime daug patirties su biometrika, tapatybės dokumentais, duomenų bazėmis, mums gimė imuniteto paso idėja su standartiniu tarpvalstybiniu protokolu“, – pasakoja „iDenfy“ vadovas Domantas Čiuldė.

Elektroninis imuniteto pasas leistų be rizikos dalyvauti visuomeniniame gyvenime, grįžti į darbo rinką. Jame saugoma konfidenciali informacija apie koronavirusą: kada žmogus sirgo, koks antikūnų stiprumas, COVID-19 tyrimo rezultatas.

Trečioji vieta atiteko Kauno mokslo ir technologijų parko verslo pre-akceleravimo programoje „EVOLUT 4.0“ dalyvavusiai šiauliečių startuoliui „GetFix“. Startuolis vysto sprendimą, kaip nuotoliniu būdu patogiai rasti tinkamą namų meistrą – komanda sukūrė daugiau nei tris šimtus meistrų vienijančią paslaugų platformą.

„Taip pat siūlome prekybos tinklams tokią paslaugą, kad pirkdamas prekes klientas iškart galėtų užsakyti ir jų surinkimo ar sumontavimo paslaugą. Panaudojant QR kodus fizinėse parduotuvėse ir užsakymo formas el. parduotuvėse, būtų suteikiama papildoma vertė klientams“, – įsitikinęs „GetFix“ bendraįkūrėjas Emilis Markulis. Startuolis jau bendradarbiauja su tokiais prekybos tinklais kaip „Jysk“, „Rentway“,, vedamos derybos su kitais mažmeninės prekybos atstovais.

Viso „Inovacijos realybei“ sprendimų kategorijoje buvo nominuota 10 pradedančių jauno verslo įmonių ir komandų. Naujoves vertino tiek „Delfi“ naujienų portalo skaitytojai, tiek inovacijų ekosistemos dalyvių suburta komisija, kurią sudarė Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Kauno MTP bei įmonės „Elinta“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)