Rinkis maisto prekes suprasdamas jų pagaminimo įtaką pasauliui

„Know Your Food“ internetinė programėlė prisidės prie vienos didžiausių visuomenės sukeltų problemų - globalaus atšilimo ir klimato kaitos, sprendimo, rašoma pranešime žiniasklaidai. „Mes norime edukuoti maisto pirkėjus apie tai kokią įtaką aplinkai daro jų perkamas maistas bei padėsime pirkėjams rinktis geresnes maisto produktų alternatyvas, kurios daro mažiau ar visai nedaro negatyvios įtakos mūsų planetai. Kuriamas sprendimas leis maisto produktų interneto parduotuvių puslapius išplėsti papildomu funkcionalumu, kuris suteiktų galimybę vartotojams identifikuoti visą su poveikiu aplinkai susijusią informaciją: kilmės šalį, pakuotės ekologiškumą, anglies dioksido sunaudojimo kiekį gaminant produktą, trąšų naudojimą jo pagaminimui ir daugelį kitų”, - teigia komandos lyderė Gintarė Rimolaitytė.

I vietos nugalėtojos

Inovacijos daiktų nuomos ir trąšų gamybos srityse

Antrosios vietos nugalėtojais tapo komanda „BoardMeMore“, kurianti sporto įrangos nuomos platformą, kurioje savo turimą įrangą vieni kitiems galėtų nuomoti privatūs asmenys (P2P). Merginos teigia, kad sprendė savo pačių problemą, kuomet gyvendamos Kopenhagoje susidūrė su problema, kad norint išsinuomoti įrangą reikia keliauti per visą miestą. Paprasčiausiai nėra sistemos, kurioje būtų galima rasti arčiau esančių žmonių nuomojamos įrangos. Platforma suteiks paprastą būdą patalpinti ir išsinuomoti sporto įrangą, pasiūlyti ir atrasti naujas patirtis, maršrutus ar net susirasti bičiulį sportinei veiklai.

Trečiosios vietos nugalėtojais paskelbta „Algae Hive“ komanda, sukūrę sprendimą, kaip iš jūros dumblių gaminti ekologiškas žemės ūkiui skirtas trąšas.

Specialių prizą už inovatyviausią sprendimą laimėjo komanda „Akurat“, kurianti techninius vandens ženklus vaizdo ir video turiniui internete. Tai leis apsaugoti skelbiamą turinį nuo papildomų pakeitimų ir užtikrins jo autentiškumą bei tikslumą. Turinio kūrėjams tai leis būti tikriems, kad tokiu ženklu pažymėtas turinys ateityje nebus iškreiptas ar panaudotas netinkamai.

Pastangos skatinti naujoves ir moterų verslumą duoda vaisių

„Laimėjusios komandos ir jų idėjos tapo geru pavyzdžiu, kad kartu siekdamos bendrų tikslų Šiaurės ir Baltijos šalys tampa stipresnės. Šiaurės šalys vertinamos kaip lyčių lygybės ir moterų darbo rinkos pirmūnės, tačiau dėl įvairių priežasčių verslą pradedančių moterų ir ten yra daug mažiau nei vyrų. Norėdami tai pakeisti, turime remti moterų įgalinimą ir tinklus, didinti verslininkių prieigą prie kapitalo ir pašalinti konkurencines kliūtis jaunoms moterims. Džiaugiuosi, kad tarp geriausiai inovacijų sprinte įvertintų idėjų atsidūrė būtent Šiaurės ir Baltijos šalių komandų pasiūlytos inovacijos. Tai rodo, kad pastangos mūsų regione skatinti verslumą duoda vaisių“ - teigia Helén Nilsson, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorė.

Inovacijų sprintas įgalino kovoti su globaliais iššūkiais neišeinant iš namų

Pasak Živilės Skibarkienės, „Ignitis grupės“ Organizacinio vystymo tarnybos direktorės ir valdybos narės, „Nordic-Baltic Women Innovation Sprint“ dalyviai pasiryžo dalyvauti ir įveikė sprintus nepaisant pandemijos apribojimų, neapibrėžtumo ir nuotolinio formato iššūkių.

„Tikiu, kad mokymasis organizacijose greitai peraugs į būtent tokias mokymosi formas, kai kuriami sprendimai, sprendžiamos globalios problemos ne tik su kolegomis vienoje įmonėje, bet kartu su klientais, konkurentais, partneriais iš kitų sektorių, neapsiribojant geografija. Šiandien tampame globaliais neišėję iš namų. Tad renginio dalyviams tenka pavydėt ne tiek sukurtų inovacijų, kiek neįkainojamos patirties ir greito augimo“, - teigia Živilė Skibarkienė.

Vis daugiau moterų randa laiko tobulėjimui ir investuoja į savo ateitį

Apie „Alter State“ inovacijų sprinto suteiktas mokymosi galimybes dalyviams bei mentoriams kalbėjo ir „ROCKIT“ Finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro vadovė Šarūnė Smalakytė, kuri teigė, kad „Nordic-Baltic Women Innovation Sprint“ suteikė daugiau nei 200 dalyvių galimybę tobulėti inovacijų srityje, sustiprinti idėjos generavimo įgūdžius, išmokti naudotis sukaupta patirtimi ir žiniomis. Mokėsi ne tik dalyvės, bet ir aš pati. Per mažiau nei mėnesį įvairaus amžiaus moterys susipažino su verslo kūrimo modeliais bei principais, tobulino bendravimo įgūdžius, suprato darbo multikultūrinėse komandose subtilybes bei išmoko įsiklausyti viena į kitą“, - teigė Šarūnė Smalakytė, „ROCKIT“ Finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centro vadovė.

Tarptautinę iniciatyvą palaikantys technologijų ir inovacijų atstovai

„Džiaugiamės, jog šiemet sulaukėme tokio didelio dalyvių įsitraukimo spręsti globalias problemas. Iš tiesų matome, kad tokios temos kaip tvarūs išradimai, lyčių lygybė ir inovacijų vystymas tampa vis aktualesnėmis bei skatina žmones vienytis“, - pasakoja „Alter State“ bendraįkūrėja Justina Klyvienė.

„Nordic-Baltic Women Innovation Sprint“ inicijuoja „Alter State“ tarptautinė platforma, vienijanti technologijų profesionalus ir mėgėjus, siekiančius įgyti inovacijų lyderystės įgūdžių. Projekto partneriai - tarptautinė energetikos bendrovė „Ignitis Grupė“, finansinių technologijų ir inovacijų centras „Rockit“, inovacijų laboratorija „Future Leadership” ir Šiaurės ministrų tarybos atstovybė Lietuvoje.

„Alter State“ pirmą kartą organizavo tarptautinį Šiaurės ir Baltijos šalių moterų inovacijų sprintą, kuris vyko virtualioje aplinkoje šių metų lapkričio 19 - gruodžio 10 dienomis. Šiame inovacijų sprinte savo idėjas pristatė net 33 komandos, kurias sudarė daugiau nei 200 dalyvių iš 21 pasaulio šalies. Taip pat sprinto dalyvius lydėjo net keletas dešimčių tarptautinių mentorių-ekspertų, kurie dalinosi vertingais patarimais kaip teisingai vystyti verslo idėjas, kurios padės kovoti su globaliais iššūkiais įvairiose pramonės šakose bei kaip parduoti savo idėją ir apsaugoti savo intelektinę nuosavybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)