Šios dienos herojus – „Samsung Galaxy Fold 2“ – telefonas lanksčiu ekranu. Apskritai turbūt galima teigti, kad „Samsung“ buvo pirmieji į globalią rinką išleidę telefoną su tokia technologija. Ir taip, „vau“ efektas yra. Tiesa, jis tetrunka kelias akimirkas, kai pirmą kartą telefoną atlenki. Paskui tai tiesiog ryškus, didelis AMOLED ekranas.

Pirmuoju „Fold“ neteko naudotis, tik žinau, kad gamintojas atliko savo namų darbus – padidino priekinio ekrano įstrižainę, ir dabar šis jau nebėra toks niekingai mažas ir ne itin naudingas. Didžiojo ekrano kraštinės dabar simetriškos, kameros modulis slepiasi akutėje pačiame ekrane.

„Samsung Galaxy Fold 2“

Ekranas

Kadangi pagrindinis šio telefono „arkliukas“ yra ekranas (tiksliau ekranai), tad pradėsiu būtent nuo jų, o ne nuo techninių parametrų. Taigi priekinis, mažesnysis, čia – 6,2 colio AMOLED, 60 Hz taktinio dažnio. Taigi – niekuo neypatingas ekranas, išskyrus vieną jo savybę – proporcijos – 2260 x 816 pikselių. Paprastai kalbant – labai siauras ir labai ilgas. Tai reiškia, kad, visų pirma, klaviatūra yra labai „ankšta“. Telefonu naudojausi kelias savaites. Ir kaskart, kai reikėjo atsakyti trumpa žinute mesendžeryje, ar į elektroninį laišką, beveik visad naudojausi didžiuoju ekranu, nes naudojantis mažuoju, nuolat nuspausdavau ne tą raidę ir klaidų rašant tekstą būdavo labai daug.

Antra, ekrano matmenys yra tiek nestandartiški, kad paleidęs kokį nors vaizdo įrašą, prisiminimais nusikeliu į „iPhone 4“ laikus. Pasižiūrėkite pridėtas nuotraukas ir suprasite, ką turiu omenyje. Taigi komfortiškai video nepasižiūrėsite.

O dabar apie tai, dėl ko žmonės renkasi šį modelį – lankstomo ekrano. Esu minėjęs ankstesnėse apžvalgose, kad aš nemažai žiūriu „Youtube“ ir „Netflix“. Tad šį ekraną, visų pirma, naudoju vaizdo įrašų peržiūrai. Ekrano įstrižainė 7,6 colio, 2208 x 1768 pikselių, 120 Hz AMOLED matrica. Taigi – visavertė planšetė. Bet štai kur bėda: ekrano kraštinių santykis yra artimesnis 3 x 4, tuo tarpu kai beveik visi vaizdo įrašai yra filmuojami santykiu 16 x 9. O tai reiškia, kad nesvarbu, ką žiūrėsite, bene trečdalis ekrano bus nenaudojama, ir jūs matysite juodas juostas viršuje ir apačioje. Priartinti vaizdą? Taip, galima, bet prarasite ir filmuoto vaizdo dalį.

„Samsung Galaxy Fold 2“

Paminėtina ir tai, kas nedingo ir antros kartos „Fold“ – aiškiai matomas ir juntamas griovelis per vidurį. Nesinaudojau pirmuoju „Fold“, negaliu palyginti, kaip ir paties lanksto mechanizmo, bet griovelis niekur nedingo.

Manau, kad jums, kaip ir man, kilo klausimas, kaip būtų galima naudingai panaudoti telefoną, ekraną palenkus 90 laipsnių. Atradau dvi galimybes:
1. Naudojant priekinę kamerą telefono nereikia atremti ar laikyti rankose. Tad labai patogu vykdyti vaizdo skambučius su kolegomis ar artimaisiais, tiesiog palenki ir pastatai ant stalo.
2. Pastačius telefoną palenktu ekranu patogu žiūrėti filmus.
Daugiau naudų taip naudojantis ekranu nematau.

„Galaxy Note 20 Ultra“ apžvalgoje esu sakęs, kad „Note“ rašiklis (stilusas) bus naudingas vaikui kaip žaisliukas piešti, o praktinės naudos iš jo mažai. Tai va, užtikrintai tą patį galiu pasakyti ir apie didįjį ekraną „Fold 2“. „Wow“ efektas bus labiau ne jums, o jūsų vaikui, piešiant ar žaidžiant žaidimus. Kitos naudos aš jame paprasčiausiai nematau.
Ak, taip, 120 hercų. Bet juos jau spėjau išmėginti ir kituose telefonuose, ir viename, net nekainuojančiame 300 eurų, tad ir nuostabos nebuvo. O ir nieko kito tikėtis telefone už tokią kainą negalėčiau.

Paskutinis niuansas apie ekranus. Abu turi apsauginę plėvelę, kurią galima nulupti. Bet jei mažojo ekrano plėvelė turi bent kažkokią oleofobinę dangą ir ja pirštai slysta neblogai, tai didžiojo ekrano plėvelė pagaminta tartum iš kažkokios gumos, neturi jokios dangos, renka pirštų atspaudus ir nuolat apsineša dulkėmis bei kitais nešvarumais, tad jį nuolat tenka valyti. Pageidaujant, šią plėvelę, priešingai nei „Fold 1“, galima nulupti. Tik patariu ekranu naudotis itin atsargiai, mat jo nedengia joks grūdintas stiklas, saugantis nuo braižymų ar stiprių spaudimų.

Techniniai parametrai

Gerai, kažkaip liūdna nata čia pradėjome. Pakalbėkim apie tai, kas telefone yra gero. Tai – greitis. Įrenginyje sumontuota galingiausia procesoriaus „Qualcomm Snapdragon 865+“ versija (puiku ir kartu keista, kad ne „Exynos“), net 12 gigabaitų operatyviosios atminties, ir 256 gigabaitai pastoviosios atminties. Tiesa, atminties išplėsti Micro SD kortele nepavyks, net ir antrai SIM kortelei čia vietos nėra.

„Samsung Galaxy Fold 2“

Telefonas „skraido“, kad ir ką bedaryčiau: programėles atidaro žaibiškai, failai ir naujos aplikacijos siunčiamos akimirksniu, grafinė aplinka veikia sklandžiai.

Telefono programinė įranga taip pat įgalina išnaudoti didesnįjį ekraną vienu metu ekrane rodant iki trijų aplikacijų. Pabandžiau vienu metu paleisti „Youtube“, SMS žinučių langą ir užkrauti Delfi.lt. Telefonas „pakibo“, iššoko pranešimas, kad neįdėta SIM kortelė ir kad esu neprisijungęs prie jokio tinklo. Galiausiai po kelių minučių telefonas atsigavo.

Visgi vienas programinis „bug'as“ mane suerzino taip, kad net nesinorėjo naudotis telefonu. Ir manau, čia daug kam bus aktualu. Telefone prastai veikia „Instagram“. Visų pirma, jis rodomas ne per visą ekraną. O antra, paspaudus ant bet kurios „Instagram“ istorijos, iš karto įsijungia greitos reakcijos langas, ir žiūrėti nei tos, nei kitos istorijos nebegali, langas pakimba. Reikia spausti į teksto rašymo langą, tuomet spausti atgal, ir tuomet jau istorijas galima žiūrėti. Žinau, kad yra papildomos aplikacijos, išsprendžiančios šias bėdas, ir suprantu, kad „Instagram“ gal dar nėra optimizuotas lanksčiam ekranui, bet ar to tikisi pirkėjas, mokėdamas 2000 eurų už telefoną?

Garsiakalbiai čia du, ir jie labai garsūs bei raiškūs. Kaip sakoma reklamose – „bene geriausi rinkoje“. Groja garsiau, už bet kurį prieš tai bandytą telefoną su stereo garsiakalbiais.

„Samsung Galaxy Fold 2“

Pirštų skaitytuvas čia mano taip pamėgtoje vietoje – telefono šone. Kai veikia, veikia greitai, ekranas atsirakina akimirksniu. Pamenu, kaip kankinausi su „Note 20 Ultra“ pirštų skaitytuvu, įmontuotu ekrane, tad ačiū „Samsung“ už įdiegtą patikrintą, puikiai veikiantį sprendimą. Bet ar kalta telefono forma, ar mano perdėta baimė jį išmesti iš rankų, bet panašu, kad „Fold 2“ labai daug kartų nesėkmingai bando nuskaityti mano pirštą. O jau po penkių nesėkmingų bandymų būtina įvesti PIN kodą, kitaip ekranas neatsirakins. Per dieną tai nutinka mažiausiai 10–15 kartų. Jokiu kitu telefonu naudojantis man šios bėdos nebuvo.

Kameros

Kameros šiame telefone man irgi uždavė klausimų. Mat viskas yra labai nevienareikšmiška. 12 megapikselių pagrindinis sensorius čia filmuoja 4K raiška, 60 kadrų per sekundę, ir tai daro puikiai. Detalizacija gera, fokusas „nelaksto“ ieškodamas objekto, garsą įrašo labai kokybiškai. Optinis vaizdo stabilizavimas išmėgintas lipant stačiais laiptais – veikia be priekaištų.

Fotografuoja šis įrenginys neblogai. Tiek pagrindinė kamera, tiek 12 megapikselių plataus kampo (beje, apimanti labai platų kampą) fotografuoja neblogai tiek dieną, tiek ir naktį. Pavyzdžius pateiksiu. BET. Bet juk tai telefonas už 2000 eurų ir aš tikėjausi, kad jis fotografuos ne „neblogai“, o geriau už „Note 20 Ultra“ (kuris yra žymiai pigesnis), ar bent jau taip pat gerai. Ir čia skubu jus nuvilti. „Note“ nuotraukų kokybės lygio tikėtis neverta. Optinis artinimas nors ir yra, bet tik dviejų kartų. Kai kuriose nuotraukose ekspozicija tinkama, kai kuriuose net nesudėtinguose kadruose vaizdas peršviestas, spalvų gama neatitinka realybės, spalvų tonas melsvas, šiek tiek su violetiniu atspalviu.

Po ranka turėjau kito gamintojo labai nebrangų telefoną, ir dalyje nuotraukų skirtumo neįžvelgiau, kitose tiesiog skyrėsi spalvų temperatūra, o dalyje geresnes nuotraukas padarė pigusis telefonas.

„Fold 2 priekinė“ 10 megapikselių kamera – niekam tikus, nuotraukų kokybe kartais nusileidžia net biudžetiniam įrenginiui, ir tai yra visiškai nepateisinama. Dienos metu veido bruožus dirbtinai nulygina, veidas atrodo rausvas, prieblandoje iškraipo spalvas, tamsoje – nemažai triukšmo.

Nesuprantu, ką galvojo gamintojas. Negi telefone užtenka vieno akcento, šiuo atveju – lankstomo ekrano? Juk telefoną, ypač tokį brangų, renkamės visiems gyvenimo atvejams.

Baterija

Esu ne kartą sakęs ir pasikartosiu dar kartą – man talpi baterija yra viena svarbiausių telefono savybių. Ir nesvarbu, koks jis galingas ar gražus, jei baterija prasta – tokio telefono aš net nesvarstau įsigyti. Telefone įmontuota 4500 mAh baterija. Ir manot, kad tokios talpos baterijos telefone su dviem dideliais ekranais bus ne gana? Tai aišku, kad bus ne gana. Kiti gamintojai į savo flagmanus su vienu ekranu montuoja tokio dydžio ar talpesnes baterijas. Beje, štai kad ir kitas „Samsung“ modelis – biudžetinis „Galaxy M51“, su 7000 mAh baterija ir greitu įkrovimu. Kodėl neįmontavus tokios baterijos į „Fold“? Juk ar taip, ar taip, telefonas didelis ir sunkus. Papildomo svorio vartotojas greičiausiai nepajus, o štai galimybę ilgiau mėgautis telefonu įvertins kiekvienas.

Naudojantis juo aktyviai, baterija vos vos išgyvendavo iki vakaro. Komplektuojamo 25 vatų įkroviklio greitu nepavadinčiau, telefonas pilnai įsikraudavo per daugiau nei pusantros valandos. Kiti flagmanai turi ir 60 vatų įkrovimą su pilnu įkrovimu per mažiau nei valandą.

Apibendrinimas

Aš labai stengiausi įžvelgti daugiau teigiamų pusių „Galaxy Fold 2“ modelyje. Ir korpuso medžiagos geros, ir telefonas veikia sparčiai. Ekranai ryškūs, garsiakalbiai garsūs. Bet mažoka baterija, vidutiniškos kameros ir mažai naudos iš praktiškai kvadratinio ekrano neleido man mėgautis šiuo įrenginiu taip, kaip įsivaizdavau. O dar tas „Instagram“ atvejis… Gal „Fold 3“ pagaliau sudėlios viską į savo vietas?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)