Lapkričio 25 dieną vienas „Facebook“ vartotojas pasidalino neva Justino iš Kauno žinute, kurioje jis prašo perspėti žmones.

Melaginga informacija

„Šiandien patirtis. Kaip minėjau pas mane prie ofiso antenų miškas ant 9 aukštų pastato. Išeinu vakare į lauką ir girdžiu aukšto dažnio garsą, bet nepastovų, o pulsuojantį kas maždaug sekundę. O pats garsas ne ausyse, o aplinkoje. Galvoju maža ką, gal nuo laidų, ar signalizacijos sistemos. Po valandos einu į kitą kiemo pusę iš visai kitos pastato pusės ir ten, prie automobilio vėl toks pats aukšto tono garsas pulsuojantis. Atrodo šalia lyg kas. Ofisas Savanorių prospekte. Nuvažiuojam su žmona į Laisvės al. pasivaikščioti. Ties fontanu pradeda spausti dešinę galvos pusę ir pulsuoti.

Pirma mintis - kur antenos? Ogi kaip tik šalia iš dešinės pusės ant VDU stogo.. einam toliau ir ties Kauno savivaldybe pradedu girdėti tą patį aukšto dažnio cypiantį ir pulsuojantį garsą aplinkoje. Pasirodo ir žmona ji girdi. Sako per ausis eina. Kur antenos? O gi ant savivaldybės stogo dvi. Grįžtant namo, Partizanų g. prie IKI parduotuvės išlipu ir vėl girdžiu tą aukštą, pulsuojantį garsą. Kur antenos? O gi ant 9 aukštų pastato stogo visai prie pat. Grįžtam namo ir balkone girdžiu tą patį garsą, tik žymiai silpnesnį ir tankesnio pulsavimo. Pasikviečiu žmoną, ji girdi taip pat. Spaudžia galvą, ausys lengvai užkritusios, silpnai maudžia širdį. Išvada: šiandien vakare dažnius pakėlė, ir ne tik Savanoriuose ar Laisvės alėjoje. Kauną spirgina... - -NE SPAUDAI!- “, – rašoma „Facebook“ įraše, kalba neredaguota.


Vyras taip pat pasidalina nuoroda į „Facebook“ privačią grupę, kurioje žmonės tiki ir aiškina, kad „tikrasis žudikas yra spinduliuotė“.

Melas


Tokie teiginiai yra melagingi. Nėra įrodymų, kad elektromagnetinė spinduliuotė galėtų sukelti aprašytą galvos skausmą.

Kaip nurodo NVSC, iki šiol atliktuose moksliniuose tyrimuose nepateikta jokių įrodymų, kad radijo bangos gali pakeisti audinių molekulinę struktūrą.

Užtat radijo bangos gali padidinti ląstelių temperatūrą 0,2 °C, tačiau, kai sportuojate, temperatūra tiek pat gali pakilti natūraliai, todėl toks pokytis nelaikomas pavojingu sveikatai.

Mokslo bendruomenė tiria ir kitus galimus elektromagnetinio lauko poveikius (onkologinių ligų atsiradimą, neigiamą poveikį miegui, vaisingumui, genotoksiškumui ir kt.). Tačiau, kaip nurodo NVSC, Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, iki šiol nėra nustatyta, kad leidžiamų verčių neviršijantis EML turi ilgalaikį poveikį ir gali sukelti minėtus sveikatos sutrikimus. Mokslinės diskusijos dėl neterminio poveikio tebesitęsia, taip pat daug dėmesio skiriama mobiliųjų telefonų poveikio sveikatai tyrimams. Moksliškai patvirtinus bet kokį neterminį poveikį, turės būti peržiūrimos EML leidžiamosios vertės.

Apie nejonizuojančios elektromagnetinės spinduliuotės poveikį dar vasario mėnesį laidoje „Delfi 11“ kalbėjo Lietuvos Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovas Marius Urbonas.

„Dėl radiodažnio poveikio sveikatai: tas poveikis yra pakankamai ištirtas ir žinomas, nes radiodažnius pradėjo telekomunikacijose naudoti jau ganėtinai senokai. Pradžioje televizija, po to radijas, naudojami dažniai – įvairūs“, – sakė M. Urbonas. Jis priminė, kad radiodažniai yra naudojami ir medicinoje – teigiamame kontekste.

„Įvedant technologiją yra saugomos tos organizmo dalys, kurios yra jautresnės šildymui: tas pačias akis, centrinę nervų sistemą, lytinę-reprodukcinę sistemą. Dabartinės technologijos, kalbant apie telefonus, apsaugo vartotoją, jei jis teisingai elgiasi su šiomis technologijomis“, – sakė specialistas.

Lietuvoje radiotechninių objektų, skleidžiančių EML, priežiūra yra reglamentuota. NVSC vykdo šių objektų kontrolę, derina radiotechninės dalies projektus ir elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos planus. Be to, radiotechninių objektų operatoriai privalo periodiškai atlikti EML matavimus, o rezultatai skelbiami NVSC tinklalapyje. Ši nustatyta tvarka bus taikoma ir 5G ryšio įrenginiams.

Kaip rašoma NVSC internetiniame puslapyje, gyvenamojoje teritorijoje elektromagnetinės spinduliuotės matavimai atliekami kas dveji metai, o teritorijoje, kurioje nėra gyvenamųjų ir visuomeninės paskirties pastatų – kas penkeri metai.

NVSC specialistai primena, kad norėdami mažinti elektromagnetinio lauko poveikį savo sveikatai, turime atsakingai naudotis mobiliaisiais telefonais, o ir mobiliuoju ryšiu prieinama virtuali tikrovė gali neigiamai veikti vaikų psichoemocinę būklę, ilgalaikis buvimas joje skatinti fiziškai pasyvų gyvenimo būdą, bloginti regą.

O ką sako kitų valstybių specialistai? Štai Australijos Apsaugos nuo radiacijos ir branduolinės saugos agentūra nurodo, kad mobiliųjų telefonų ar kitų belaidžių prietaisų skleidžiamą spinduliuotę galima sumažinti, pavyzdžiui, naudojantis laisvų rankų įranga, ilgus skambučius telefonu iškeitus į teksto pranešimų rašymą, naudojantis telefonu tik gero ryšio zonoje ir vengiant telefono naudojimo liftuose ar kitose vietose, kur ryšys prastas, laikantis atokiau nuo belaidžių prietaisų ir ribojant jų naudojimo laiką. Institucijos portale pabrėžiama, kad tokios priemonės iš esmės nėra būtinos, nes šių prietaisų sukuriama elektromagnetinė tarša nekelia jokio pavojaus sveikatai.

Atsižvelgiant į visus šiuos išsakytus faktus, galima teigti, kad „Fcebook“ įraše pateikta informacija – melaginga: niekas „nespirgina“ Kauno, o ir galvos skausmo elektromagnetinė spinduliuotė sukelti negali.

Tad kodėl kai kurie žmonės mano, kad jaučia įvairius simptomus, kuriuos, anot jų, sukelia elektromagnetinė spinduliuotė?

Specialistai teigia pastebintys įdomų efektą: tyrimai rodo, kad kai kurių žmonių jautrumas elektromagnetinėms bangoms tėra nocebo efektas: jei labai įtikėsime, kad ant namo stogo pastatytos antenos mums gadina sveikatą, kai kurie tikrai pasijusime prasčiau.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/5g-rysio-baime-issauke-abejotinu-matavimu-banga-specialistai-pataria-nepasitiketi.d?id=85602855
  • https://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/fiziko-zinia-bijantiems-5g-technologijos-jei-valgote-raugintas-darzoves-tai-galite-ir-saugiai-naudoti-5g.d?id=84464269
  • https://nvsc.lrv.lt/lt/naujienos/5-g-pletra-lietuvoje-poveikis-sveikatai-ir-prieziura
  • https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-5g-mobile-networks-and-health
  • https://www.zdnet.com/article/australias-radiation-safety-agency-reinforces-that-5g-is-safe/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)