„Sony“ išmanieji nėra patys populiariausi ir inovacijų trūkumas juose per keturis metus telefonų verslą nustūmė į sąrašo dugną. Keista, tačiau lyderiaujanti kamerų sensoriais išmaniuosiuose telefonuose, savo konkurencingą išmanųjį telefoną su puikia kamerą sugebėjo pasiūlyti tik šiais metais.

Sony Xperia 1 II

Vasarą pasirodęs „Sony Xperia 1 II“ vilioja 4K raiškos ekranu, triguba „Zeiss“ kamera ir išskirtinėmis programėlėmis bei tradiciniu ausiniu lizdu. „Sony Xperia 5 II“ pasirodęs prekyboje visai nesenai – lengvas, kompaktiškas, taip pat triguba „Zeiss“ kamera ir pirmasis išmanusis rinkoje, kuris filmuoja 4K raiška 120 kadrų per sekundę sulėtintai. Abu flagmanai labai panašūs ir skirtumai minimalūs. Įdomiausia šiuose telefonuose yra „Cinema Pro“ filmavimui ir „Photo Pro“ fotografavimui skirtos programėlės.

„Sony Xperia 1 II” įvertintas kaip geriausias multimedijos išmanusis

„Sony Xperia 1 II” flagmanas neliko nepastebėtas ne tik technologijų apžvalgininkų, bet ir ekspertų. Asociacija „Eisa“ įvertino kaip geriausią 2020–2021 metų multimedijos išmanųjį telefoną, pritaikytą nuotraukų, filmų ir muzikos entuziastams.

Sony Xperia 1 II

Triguba kamera dalijasi technologijomis sutinkamomis „Sony“ „Alpha“ kamerose, leidžia fotografuoti 20 kadrų per sekundę, turi akies fokusavimą, kuris veikia tiek su žmonėmis, tiek su gyvūnais.
„Sony Xperia 1 II” vienintelis išmanusis su 4K raiškos ekranu ir tiems, kas mėgsta žiūrėti vaizdo įrašus telefone, vaizdas išties patiks. Geriausia tai, kad „Youtube“ platformoje vaizdo įrašus galima pasirinkti žiūrėti 4K raiška. Gaila, bet nuvylė ekrano matomumas saulės šviesoje. Prastokas lyginant su kitų gamintojų flagmanais, o blogiausia tai, kad filmuojant HDR formatu ekranas dar labiau pritemsta ir vos sunku įžiūrėti saulėtą dieną, ką filmuoji.

Sony Xperia 5 II

Taip pat įbrėžimams atspari danga „Gorilla Glass 6” pasirodo nėra jau tokia patikima ir išvengti subraižymų nepavyko. Blogai tai, kad „Sony“ dėklų pasirinkimas Lietuvoje labai mažas. Nepopuliarus išmanusis – nėra ir dėklų.

„Sony Xperia 5 II” lengvas, kompaktiškas ir veikiantis 5G

Šis „Sony“ flagmanas vienas patogiausių išmaniųjų telefonų, kuriuos man teko bandyti šiais metais. Plonas, lengvas, tik gal kiek ilgokas, tačiau tikrai išsiskiria iš kitų rinkoje esančių telefonų. Dizainas kai kuriems gali pasirodyti kiek pasenęs, bet čia jau skonio reikalas. Pastaruoju visų gamintojų flagmanai tik didėjo. Šiek tiek erzina išmanusis, kurio dydis greitai prilygs planšetei. Išmanusis yra dažniausiai naudojamas prietaisas, todėl tiek jo dydis, tiek jo dizainas turi džiuginti, o man „Xperia 5 II” toks ir yra.

Sony Xperia 5 II 5G

Pastaruoju metu labai daug kalbama apie 5G ryšį. Vieni kalba apie jo žala, kiti apie jo galimybes. Ačiū telekomunikacijų bendrovei „Telia“, kuri davė išbandyti sparčiausią ryšį su „Sony Xperia 5 II” modeliu. Turėjau du identiškus telefonus, todėl galėjau įsitikinti skirtumais. Jei parsisiuntimo greitis naudojant 4G buvo apie 100 Mbps, tai 5G sparta buvo apie 900 Mbps po keleto bandymų.

Išsiuntimo greitis nuo 20 Mbps 4G tinkle padidėjo iki 80 Mbps 5G. Svarbu pastebėti, kad išsiuntimo greitis negali būti labai didelis ir šiai dienai maximaliai gali pasiekti iki 200 Mbps, nes išmanieji telefonai tiesiog neturi tiek galios iš savęs kaip bazinės stotys. Tačiau akivaizdu, kad parsisiųsti norimą filmą iš „Netflix“ ar kitų video platformų nebereikės laukti ilgai ir tai truks tik akimirką, jei naudosite mobiliuosius duomenis.

Sony Xperia 5 II 5G

Išbandyti naujos kartos ryšį gali visi norintis, tačiau veikia ne su visais išmaniaisiais telefonais, o pačio 5G tinklo padengimas dar labai ribotas. Jį gali testuoti Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojai ir tik centrinėse miesto dalyse iki šių metų gruodžio 31 dienos. Tikėtina, kad komercinio šio ryšio sulauksime jau kitais metais, kai bus patvirtinti dažniai. Taip pat neribotas duomenų planas privalomas, nes po kelių 5G ryšio „Speed Test“ programėle bandymų išnaudojau daugiau nei 6GB interneto telefone kai 4G išnaudojo tik apie 600MB.

Sony Xperia 1 II

Akies sekimo funkcija ir 20 kadrų per sekundę fotografavimas

Tai, kuo šiais metais gali pasigirti „Sony Xperia“ flagmanai, tai išskirtinės fotografavimo ir filmavimo programėlės telefone. Abiejuose modeliuose („Sony Xperia 1 II“ ir „Sony Xperia 5 II“) jos identiškos. Trys kameros ir visos jos 12MP - f/1.7 24mm plataus kampo, f/2.4 70mm teleobjektyvo ir f/2.2 16mm itin plataus kampo kameros. Svarbu paminėti, kad šiais metais šiuose modeliuose yra „Zeiss“ kompanijos optika, kuri dar sutinkama „Nokia“ išmaniuosiuose telefonuose.

Sony Xperia 5 II
Be abejonės, dauguma iš mūsų fotografuodami naudoja automatinius nustatymus ir tam skirta įprasta kameros programėle su keliais papildomais fotografavimo režimais. Viskas paprasta, įsijungi ir fotografuoji. Patogu tai, kad turi atskirą kameros paleidimo mygtuką. Tiesa, man kartais nepatikdavo nuotraukų spalvų balansas. Ypač fotografuojant miške. Spalvos būdavo kiek per šaltos, todėl rankiniai nustatymai su papildoma „Photo Pro“ programėle man labiau patikdavo. Taip pat teleobjektyvo kamera manęs nesužavėjo ir čia „Sony“ dar galėtų patobulėti.
Kompanija vis labiau nori suteikti vartotojams funkcijas sutinkamas „Sony Alpha“ kamerose ir šiais metais pasiūlė ne tik filmavimui, bet ir fotografavimui skirtą „Photo Pro“ programėlę. Valdymas labai panašus kaip „Sony“ fotoaparatuose ir tiems, kurie jais naudojasi, perprasti sistemą bus labai paprasta. Iš pradžių gali pasirodyti kiek sudėtinga, bet kai įpranti, nesinori grįžti prie automatinių nustatymų. Nuolatinis fokusavimas, akies sekimas, fotografavimas 20 kadrų per sekundę naujausiems „Sony Xperia“ modeliams tikrai suteikia išskirtinumo. Tiesa, pasirinkus RAW nuotraukų formatą, greito fotografavimo išmanusis negali palaikyti. Aišku, jei nesinori vargti ir galvoti, visada yra automatiniai nustatymai.

Filmavimas 4K 120 k/s sulėtintai

Filmuoti taip pat galima dviem kameros programėlėmis, bet kompanija didesnį dėmesį skyrė „Cinema Pro“ programėlei ir su ja galima kur kas daugiau. Įprasta kameros programėlė leidžia filmuoti maksimalia 4K raiška ir tik 30 kadrų per sekundę. Pakankamai keista tai, kad nustatymuose reikia pasirinkti norimą rezoliuciją visoms trims kameroms atskirai. Taip, įjungiate plataus kampo kamerą, nustatymuose pasirenkate norimą rezoliuciją. Tada pasirenkate kitą kamerą ir vėl nustatymuose keičiate rezoliuciją. Pakankamai nepatogu.

Sony Xperia 1 II ir Sony Xperia 5 II

Jei abu modeliai filmuoja beveik identiškai, tačiau „Xperia 5 II” išsiskiria tuo, kad yra pirmasis išmanusis, kuris leidžia filmuoti 4K raiška 120 kadrų per sekundę sulėtintai ir tai atrodo išties įspūdingai kaip telefonui. Tiesa, tai galite daryti tik su „Cinema Pro“ programėle. Išmokus ir įpratus ja naudotis, rezultatas bus įdomesnis. Gali keisti video filtrus, pasirinkti ISO, užrakto greitį bei fokusuoti rankiniu būdu. Filmuojant įprasta kameros programėle spalvų balansas kiek ryškesnis. Didžiausias minusas išlieka teleobjektyvo kamera, kuri ne visada džiugina kokybišku vaizdu, o vaizdo stabilizavimas naudojant būtent 70mm objektyvą kiek dreba. Patartina naudoti trikojį arba stabilizatorių.

Apibendrinimas ir įdomi baterijos priežiūra

Tiek „Sony Xperia 1 II”, tiek „Sony Xperia 5 II” išties įdomūs šių metų modeliai, tačiau „Sony“ kiek per vėlai pradėjo siūlyti technologijas sutinkamas „Sony Alpha“ kamerose. Didžiausias minusas kompanijai išlieka pačių telefonų paleidimas į prekybą. Kitų gamintojų flagmanai po pristatymo, prekyboje pasirodo jau po dviejų savaičių ir žmonės dar dega norų kuo greičiau įsigyti ir išbandyti naujoves. „Sony Xperia 1 II” pristatė vasario pabaigoje, o prekyboje pasirodė tik vasarą. Kai telefonų pristatymų labai daug, kai kurie net spėja pamiršti, kuo išskirtinis gali būti naujas „Sony“ flagmanas. Gerai, kad bent „Sony Xperia 5 II” po pristatyto rudenį nereikėjo laukti ilgai ir prekyboje pasirodė jau po mėnesio.

Sony Xperia 5 II

Abu modeliai turi 4000 mAh talpos baterijas, kurios pakankamai gerai atlaiko visą darbo dieną. Be abejonės, „Xperia 5 II” kiek ištvermingesnis, nei „Xperia 1 II” su 4K raiškos ekranu. Įdomu tai, kad „Sony Xperia 5 II” turi išskirtinę akumuliatoriaus priežiūrą. Galima rinktis tris įkrovimo variantus. Automatinį, kai prietaisas prisitaiko prie įkrovimo laiko. Pasirinktinį, kai galima pasirinkti intervalą kuriomis valandomis įkrauti, tarkim nuo 22:00 iki 06:00. Tuomet telefono baterija įkraunama iki 90 proc. talpos, o likusius 10 proc. įkrauna iki nustatyto laiko pabaigos. Ir trečias būdas – įkrauti telefono bateriją tik iki 90 proc. arba 80 proc. akumuliatoriaus įkrovos pasirinktinai.

Sony Xperia 1 II ir Sony Xperia 5 II

Pagrindiniai „Sony Xperia 1 II” pliusai: 4K raiškos ekranas, tradicinis ausinių lizdas, IP68 apsauga nuo dulkių ir vandens, microSD kortelės palaikymas, bevielis krovimas, fotografavimas 20 kadrų per sekundę ir akies sekimo funkcija.

Pagrindiniai „Sony Xperia 1 II” minusiai: silpnokas ekrano apšvietimas saulėtą dieną, tik 60Hz ekrano atnaujinimo dažnis, priekinė kamera tik 8MP ir filmuoja tik FullHD raiška, silpnoka teleobjektyvo kamera.

Pagrindiniai „Sony Xperia 5 II” pliusai: lengvas ir kompaktiškas, tradicinis ausinių lizdas, 120Hz ekrano atnaujinimo dažnis, IP68 apsauga nuo dulkių ir vandens, microSD kortelės palaikymas, 4K 120 k/s sulėtintas filmavimas.

Pagrindiniai „Sony Xperia 5 II” minusai: ekrano apšvietimas galėtų būti geresnis, 8MP priekinė kamera, nėra bevielio krovimo.

Ir pabaigai, kad ir kokie geri būtų „Sony Xperia“ flagmanai, mano manymu, jie skirti tikriems entuziastams, kurie nori kurti kitokį vaizdo turinį ar fotografuojant viską kontroliuoti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)