„Susidūrimo požymių nėra. [Kinijos raketos pakopa] „CZ-4C R/B“ praskriejo pro kosminį radarą „LeoLabs Kiwi“, praėjus 10 minučių po didžiausio suartėjimo [su „Kosmos 2004“] laiko. Mūsų duomenys rodo tik vieną objektą – kaip ir tikėjomės, be jokių šiukšlių požymių“, – sakoma bendrovės pranešime.

„LeoLabs“ duomenimis, didžiausia tikimybė, kad abu objektai susidurs, buvo spalio 16 d. 0 val. 56 min. Grinvičo (3 val. 56 min. Lietuvos) laiku.

Bendrovė apie galimą „Kosmos 2004“ susidūrimą su kinų raketos pakopa pranešė ketvirtadienį. Abiejų objektų bendra masė yra apie 2,8 tonos. Jeigu jie būtų susidūrę, orbitoje galėjo pažirti daugybė nuolaužų, keliančių pavojų kitiems orbitiniams aparatams.

„LeoLabs“ prognozavo, kad objektų susidūrimo tikimybė buvo 1–20 procentų.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ vėliau patvirtino, kad susidūrimas tikėtinas.

Karinės paskirties navigacijos ir ryšių sistemos palydovas „Kosmos 2004“ buvo paleistas 1989 metais. Ši sistema tebenaudojama Rusijos ryšiui su povandeniniais ir antvandeniniais laivais palaikyti. Naujausias jos palydovas buvo iškeltas į orbitą 2010 metais.

Šiam palydovui grėsė susidurti su Kinijos 2009 metais paleistos raketos „Long March“ trečiąja pakopa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)