Pranešime spaudai Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalijasi naudingais patarimais, kaip surasti ir iš naujo atkurti prarastas nuotraukas, dokumentus, telefonų numerius ar kitus svarbius duomenis.

1. Ištrinti duomenys „sandėliuojami“ šiukšliadėžėje

Pametus ar ištrynus tam tikrus duomenis savo telefone, visuomet turite antrą šansą juos susigrąžinti. Ištrinti duomenys kurį laiką vis dar yra saugomi jūsų telefono atmintyje.

Prarastas nuotraukas ar vaizdo įrašus „Android“ išmaniajame atkursite labai paprastai. Telefono nuotraukų galerijos aplikacijoje, slenkant per albumus žemyn į apačią, rasite šiukšliadėžės ikonėle pažymėtą aplanką „Recently Deleted“ (liet. Neseniai ištrinti). Čia galėsite pasirinkti kurias ištrintas nuotraukas ar vaizdo įrašus norite atkurti.

„iPhone“ taip pat leidžia susigrąžinti neseniai ištrintas nuotraukas. Jas rasite savo telefone esančioje nuotraukų programoje „Photos“ (liet. Nuotraukos), skiltyje „Other Albums“ (liet. Kiti albumai), „Recently Deleted“ aplanke.

Čia saugomos visos nuotraukos, kurias ištrynėte per pastarąsias 30 dienų. Ant kiekvienos nuotraukos, jos apačioje rašomas dienų skaičius, kuris liko iki jos ištrynimo. Praėjus šiam laikotarpiui, nuotraukos iš aplanko ištrinamos automatiškai ir nesugrąžinamai. Norėdami sutaupyti vietos savo telefone, nuotraukas šioje vietoje galite ištrinti iš karto.

2. Duomenis gali išgelbėti „debesys“

Tuo atveju, jei nuotraukų ar kitų failų neberandate ištrintų nuotraukų albumuose, jie vis dar gali slėptis išmaniųjų ekosistemų debesyse.

Naudojantys „Android“ išmaniuosius įrenginius, nuotraukų ir kitų duomenų dublikatus gali saugoti patogiose ir talpiose duomenų saugyklose internete, pavyzdžiui, „Google Drive“, „Google Photos“ ar „Dropbox“. Taip galite būti ramūs, kad visos atsarginės jūsų duomenų kopijos išliks – jas išsaugosite, net ir praradę savo įrenginį ar jam sugedus.

Ištrintus dokumentus galite rasti duomenų saugyklos šiukšliadėžėje drive.google.com/drive/trash.
Tuo tarpu „iPhone“ visas nuotraukas išsaugo jūsų „iCloud“ paskyroje. Prisijungę prie savo paskyros, pasirinkite nuotraukų aplanką „Photos“. Čia prie albumų rasite „Recently Deleted“ folderį. Jame bus ir visos neseniai ištrintos nuotraukos. Beliks pažymėti reikiamas nuotraukas ir paspausti „Recover“ (liet. Atkurti).

„iCloud“ duomenų saugykloje galite saugoti ne tik nuotraukas, bet ir kalendorius, žinutes, aplikacijų ir socialinių tinklų duomenis, „Word“, „Acrobat“ ir kitus pasirinktus dokumentus.


3. Kur saugoti telefono numerius?

Kita dažnai iškylanti problema – prarasti ar netyčia ištrinti svarbūs kontaktai. Tam, kad taip nenutiktų, svarbu apsidrausti iš anksto.

„Android“ savininkams tereikia paspausti ant telefono rageliu pažymėtos ikonos, pasirinkti „Contacts“ (liet. Kontaktai) ir spustelėti ant trijų taškelių viršutiniame dešiniajame kampe. Tuomet paspausti „Settings“ (liet. Nustatymai) ir naujai atsidariusiame lange pasirinkite „Import/Export“ (liet. Importuoti / Eksportuoti). Prisijungus prie „Gmail“ ir pasirinkus „Import from storage“ (liet. Įkelti iš duomenų saugyklos) ir „Import contacts to“ (Liet. Įkelti kontaktus į) galėsite perkelti visus savo turimus telefono numerius į savo „Google“ paskyrą. Tai padarę, būsite užtikrinti, kad net ir praradus telefoną, išsaugosite visus savo kontaktus.

Turintiems „iPhone“ telefonus išsaugoti visus reikalingus kontaktus taip pat lengva – geriausia juos saugiai laikyti duomenų saugykloje „iCloud“. Nueikite į savo išmaniojo nustatymus, spauskite ant savo vardo, pasirinkite skiltį „iCloud“ ir patikrinkite ar aktyvuota „Contacts“ (liet. Kontaktai) eilutė – ji turi būti įjungta ir pažymėta žalia spalva.

Be to, savo turimus kontaktus galite saugoti ne tik internetinėse duomenų saugyklose, bet ir telefone, SIM kortelėje arba atminties SD kortelėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)