5G ryšio tema yra apipinta aibe mitų, o teiginys, kad dėl naujos technologijos teks miestuose iškirsti medžius nėra naujas. Teigiama, kad medžių šakos ir lapai neva trukdo ryšiui.

Ne kartą internete vartotojai iš viso pasaulio dalinosi nuotraukomis, kuriose neva tai užfiksuoti dėl 5G nukirsti medžiai. Šie melai pasklisdavo, o tik vėliau žiniasklaida ir vietos politikai susigriebdavo paneigti, kad tai dėl kelio darbų ar kitų priežasčių nukirsti medžiai ir tai nieko bendro su 5G neturi.

Tokios teorijos platinamos ir Lietuvoje. Tad ką apie tai sako apie 5G išmanantys ekspertai?

Pasiteiravus asociacijos „Infobalt“ vadovo Mindaugo Ubarto, ar dėl 5G ryšio teks kirsti medžius, šis patikina, kad tikrai ne.

Mindaugas Ubartas

„Tikrai ne, nieko nereikės kirsti ir niekas niekam netrukdo. Vis tiek, kai yra projektuojamas tinklas, yra atsižvelgiama į tuos parametrus ir atitinkamai sudėliojamos antenos“, – paaiškina M. Ubartas.

Anot jo, jei tikrai taip medžiai ar pastatai trukdytų ryšiui, jau seniai viskas būtų sulyginta su žeme. „Būtume grįžę į pirmykštę Lietuvą ir gyvenę, nežinau, urvuose ir nebūtų jokių diskusijų apie medžius, Lukiškių aikštę. Gediminas nebūtų susapnavęs savo sapno ir mes šiuo metu nesimėgautume vienu geriausiu ryšiu pasaulyje, kurį turime Lietuvoje“, – tikina ekspertas.

Tačiau, anot jo, 5G ryšio diegimas susiduria su kitomis infrastruktūrinėmis problemomis. „Jei žiūrėti į infrastruktūrines problemas, tai yra reguliacinės problemos. Kodėl dar Lietuvoje neturime 5G ryšio? Todėl, kad nesame su savo kaimynais susiderinę dažnių naudojimo. Nes kaimynai iš rytų teigia, kad pas juos tie dažniai naudojami televizijai, palydoviniam ryšiui ir jie blokuoja galimybę Lietuvoje diegti 5G ryšį. Čia viena problema.

Antra problema, niekur nedingo. Kaip ir buvo prieš diegiant bet kurią technologiją, norint pastatyti bokštą ar jį suprojektuoti, yra labai ilgi terminai, o tai sudėtinga daryti infrastruktūriniams objektams. Žemės paskirties keitimas ir t.t. Tai toje vietoje, aš manau, siekiant Lietuvai būti pažangia šalimi, turėtume supaprastinti leidimų išdavimo tvarką“, – teigia M. Ubartas.

O iš kur atsirado teorija, kad dėl 5G teks kirsti medžius? Šaknis sunku atsekti, tačiau kartais tokią teoriją platinantys asmenys remiasi Surrey universiteto (Anglija) mokslininkų raportu.

Sąmokslo teoriją platinantys asmenys iš raporto (raportas nėra mokslinis recenzuotas straipsnis) išskiria citatą, kuri teigia, kad medžiai ar pastatai gali sumažinti ryšio kokybę iki 70 proc. Tačiau tie, kurie teigia, kad dėl to teks kirsti medžius, pamiršta, kad remiantis tokia logika, 5G ryšiui trukdo ne tik medžiai, kuriuos neva reikia kirsti, bet ir pastatai. Tačiau niekas nesiūlo griauti pastatų, kalba tik apie medžius.

Raporte pabrėžiama, kad jau dabar kaimų vietose gyvenantys žmonės susiduria su ryšio kokybės problema. Kitaip pasakius – jau dabar kaimuose žmonės turi 4G ryšį, bet jis nėra tokios geros kokybės, kaip mieste. Tad vadovaujantis ta pačia logika, kaimų vietovėse žmonės galės turėti ir 5G. Svarbiausia, raporte nė karto nėra užsimenama apie medžių kirtimus. Raportas bando parodyti, kad būtent rajonuose, kaimo vietovėse, kuriuose ir taip yra prastesnis ryšys, laukia didelis iššūkis, jei norima, kad visi vartotojai gautų vienodą ryšio kokybę.

Apie tai daugiau pasiskaityti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)