„Facebook“ Europai grasina susirinkti savo žaislus ir keliauti už Atlantos, jei nebus priimtas soc. tinklų gigantei palankus sprendimas, skelbia vice.com.

Teismui Dubline pateiktuose dokumentuose „Facebook“ teisininkai nurodo, kad Airijos Duomenų apsaugos komisijos (toliau – DPC) sprendimas priverstų šią įmonę palikti 410 mln. vartotojų be „Facebook“ ir „Instagram“ soc. tinklų.

Teigiama, kad jei sprendimas būtų paliktas galioti, „Facebook“ nebūtų aišku, kaip tokiomis aplinkybėmis galima būtų teikti „Facebook“ ir „Instagram“ paslaugas ES piliečiams“, – rašytiniame pareiškime teismui nurodė „Facebook“ padalinio Airijoje duomenų apsaugos vadovė Yvonne Cunnane.

Sprendimas, dėl kurio „Facebook“ grasina pasitraukti iš Europos, yra preliminarus teismo nurodymas, praėjusį mėnesį pateiktas įmonės atstovams. Jame nurodoma, kad visų Europos vartotojų duomenys negali būti siunčiami į tarnybines stotis, esančias JAV teritorijoje. Toks sprendimas buvo priimtas dėl susirūpinimo, kad JAV vyriausybė šiuos duomenis gali naudoti šnipinėjimo tikslais.

„Facebook“ į šį teismo nurodymą atsakė ieškiniu prieš Airijos DPC: įmonė pateikė nemenkus kaltinimus ir kelia klausimą, ar ši institucija turi autoritetą pateikti tokį draudimą. Taip pat teismui pateiktame rašytiniame pareiškime pateikti rimti kaltinimai Airijos duomenų apsaugos komisarei, įskaitant kaltinimą nesąžiningu elgesiu ir neigiamu nusiteikimu tik prieš vieną įmonę – „Facebook“.

Y. Cunnane nurodo, kad „Facebook“ buvo suteiktos vos trys savaitės atsakyti į tokį sprendimą. Toks laikotarpis yra vadinamas „akivaizdžiai nepakankamu“. Y. Cunnane priduriama, kad su „Facebook“ nebuvo susisiekta ir įmonė nebuvo informuota apie vykdomą tyrimą iki jo sprendimo pateikimo bendrovės atstovams.

Be to, „Facebook“ atstovė išreiškė susirūpinimą, kad tokį sprendimą priėmė „vien tik“ Helen Dixon – Airijos duomenų apsaugos komisarė.

„Faktas, kad vienas asmuo yra atsakingas už visą procesą, yra svarbus išreiškiant „Facebook“ susirūpinimą, parodant tiriamojo proceso neadekvatumą ir galutinio sprendimo priėmimo proceso nepriklausomumo stoką“, – rašo Y. Cunnane.

Y. Cunnane skundžiasi, kad problema yra matoma tik „Facebook“ atveju: teigiama, kad, jokia kita stambi technologijų kompanija, taikanti panašius informacijos apdorojimo metodus ir siunčianti vartotojų duomenis iš ES į JAV, nesusilaukė jokių panašių teismo nurodymų.

Airijos DPC šios situacijos žurnalistams nekomentavo. „Facebook“ neigė, kad grasinimais pasitraukti iš Europos siekia priversti reguliavimo tarnybą pakeisti savo sprendimą.

„Facebook“ negrasina pasitraukti iš Europos“, – teigė įmonės atstovas spaudai ir pridūrė, kad pareiškimas teismui „tiesiog išdėsto, kaip „Facebook“ ir daugelis kitų verslų, organizacijų bei paslaugų yra priklausomi nuo duomenų mainų tarp JAV ir ES, siekiant teikti tas paslaugas“.

Praėjusią savaitę Airijos teismas leido „Facebook“ apeliuoti dėl DPC sprendimo, taip pat atidėjo DPC sprendimo vykdymą.

Atstovė ne tik pagrasino visiškai nutraukti „Facebook“ ir „Instagram“ paslaugų teikimą Europos vartotojams, bet ir nurodė, kad šie socialiniai tinklai yra svarbūs įrankiai, suteikiantys saviraiškos laisvę 410 mln. Europos vartotojų bei sugeneravo 208 mlrd. eurų pajamų iš pardavimų įmonėms, kurios naudojasi šiomis platformomis.

Tačiau Y. Cunnane pamiršo paminėti, kad socialinio tinklo technologijos yra paverstos ginklu, kuris yra naudojamas skleidžiant dezinformaciją ir sąmokslo teorijas, taip pat yra naudojamas siekiant paveikti demokratinių rinkimų rezultatus visame regione, įskaitant Jungtinės Karalystės sprendimą pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Visas „Facebook“ verslo modelio pagrindas yra gebėjimas greitai ir lengvai persiuntinėti duomenis po visą pasaulį, tad įgyjama geresnė galimybė konkretiems vartotojams pateikti reklamas su juos dominančiais produktais ar paslaugomis.

Sutrikdant informacijos mainus Europos Sąjunga gali smarkiai sumažinti „Facebook“ pajamų iš reklamos potencialą – o tai, sprendžiant iš reakcijos, yra itin svarbu įmonei.

Tačiau duomenų privatumo ekspertai tokius „Facebook“ pareiškimus vertimą kaip tuščios kalbas.

„Idėja, kad „Facebook“ pasitrauktų iš Europos rinkos, yra absurdiškas balansavimas ties pavojinga riba ir nemanau, kad kas nors tuo gali patikėti“, – sakė Londono universitetinio koledžo technologijų politikos tyrėjas Michaelas Vale'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)