Liko tik trečdalis telefono

Kaunietė Simona (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – Delfi) pasakoja, kad prieš metus Norvegijoje įsigijo naują „Samsung A70“ išmanųjį telefoną. Moteris teigia, kad jokių nusiskundimų neturėjo iki praėjusio sekmadienio nakties, kai prieš eidama praustis paliko savo telefoną krautis ant naktinio staliuko.

„Nusiprausiau, pagalvojau – dar televizorių pažiūrėsiu. Nuėjau į svetainę. O vyras miegojo miegamajame, ten, kur krovėsi telefonas. Tik girdžiu – bum bum bum. Durys atsidaro – smarvė ir dūmai“, – pasakoja Simona.

Pašnekovė teigia, kad, kol ji kitame kambaryje tyliai žiūrėjo televizorių, vyras miegamajame pabudo nuo dūmų. „Vyras pagriebė telefoną nuo naktinio staliuko, numetė ant žemės, grindys pradegė. Vėl griebė tą telefoną, išnešė į lauką ir ant pievos numetė. Toks ir įvykis. Galvoju, kad laimingas“, – išgyvenimu dalijasi Simona.

Naktį užsidegė Simonos telefonas

Pasiteiravus, ar vyras nenudegė, moteris patikina, kad ne. „Vyras nesusižeidė, telefoną rankose pamėtė kaip karštą kiaušinį ir išmetė“, – teigia Simona.

Pašnekovė teigia nežinanti, ar telefonas krovėsi dvi, ar tris valandas. „Tiksliai nežinau. Padedi telefoną krautis ir ką nors darai. Nefiksuoji juk laiko, nes tai – kasdienis dalykas, kurį darai ir nesuki galvos. Neturiu supratimo, iš kur prasidėjo tas degimas, ar buvo liepsna. Išsigandome: dūmai, smarvė. Vėliau su prožektoriumi pievoje radau telefoną, tai jo liko mažiau nei pusė. Dabar žiūriu ir matau, kad nugarėlės išsilydžiusi ta dalis, kur buvo baterija. Vienu žodžiu – tragiškai“, – pasakoja Simona ir džiaugiasi, kad ši istorija baigėsi laimingai.

Po šios nakties šeimai teks keisti grindis – ten, kur nukrito telefonas, liko tik anglis. Moteris toliau vardija, kad aprūko naktinis staliukas, ant kurio ir krovėsi telefonas, sudegė ir jos bankinė kortelė.

Naktį užsidegė Simonos telefonas

„Materialių nuostolių, nepasakytum, kad labai daug. Grindis reikės keisti, tiek jau to. Mes nesusižeidėme, neprisikvėpavome. Bet dabar liko baimė. Nesaugu nei kompiuterį įkrauti, nei telefoną. Namuose jaučiuosi tikrai nesaugiai. Esu sutrikusi, kad šitaip gali atsitikti, kalbant apie tokį kasdienį dalyką. Esu išsigandusi. Nusipirkau naują telefoną, galvoju, krauti ar nekrauti“, – pasakoja moteris.

Simona sako, kad nors tokie atvejai gali būti reti, jie visai kitaip atrodo, kai nutinka tau pačiam. „Kai tavęs asmeniškai nepaliečia, žiūri į viską kaip į statistiką: kažkur, kažkas, kažką. O kai paliečia asmeniškai, tai tada ir reaguoji asmeniškai“, – nusijuokia moteris.

Naktį užsidegė Simonos telefonas

Simona teigia, kad planuoja kreiptis į pardavėją, iš kurio ir pirko šį telefoną.

Ugniagesiui teko gesinti savo namus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė spaudai Vida Šmigelskienė Delfi teigia, kad kasmet yra užfiksuojamas ne vienas toks įvykis. Ji pasidalija keliais įsimintinais atvejais.

„2017 metų rudenį Kėdainių rajone, Piktagalio kaime, kilo gaisras ugniagesio gelbėtojo namuose. Ugniagesys tuo metu budėjo ir gavo iškvietimą. Jam teko gesinti savo paties degantį namą. Gaisras pastebėtas, nes dingo elektra.

Norėdama pasižiūrėti, kiek valandų, šeimininkė prabusi lipo laiptais į pirmą aukštą ir pastebėjo dideles liepsnas. Pažadino sūnų ir spruko naktį į lauką“, – pasakoja V. Šmigelskienė.

Anot jos, gaisras kilo, nes buvo kraunamas telefonas. „Pirminiais duomenimis, telefonas buvo paliktas krautis ant lovos ir dėl to galėjo kilti įkroviklio gedimas, dėl kurio galėjo žūti du žmonės. Gaisras nusiaubė namus“, – teigia atstovė.

Naktį užsidegė Simonos telefonas

Dar vienas įsimintinas įvykis nutiko šių metų rugpjūčio mėnesio pabaigoje Kaune. „Vinco Krėvės prospekte esančiame 9 aukštų name kilo gaisras dėl užsidegusio telefono įkroviklio. Atskubėję ugniagesiai užgesino degantį prietaisą, išvėdino patalpas. Niekas nenukentėjo, tik ugniagesiai sakė, kad pagalbos prireikė dūmų per gaisrą prisiuosčiusiam kačiukui“, – sako V. Šmigelskienė.

Ji dalijasi ir nemalonia statistika: atliktas tyrimas parodė, kad net 12 proc. šalies gyventojų ant minkštų baldų ir lovų krauna telefonus. V. Šmigelskienė teigia, kad taip daryti negalima. „Mobiliojo telefono baterija gali perkaisti, gali užsiliepsnoti atvira liepsna. Didžiausia rizika telefonui užsiliepsnoti yra tada, kai jis perkaista. Būna, kad palieka telefoną krautis ant darbo stalo, ten yra popierių, visą naktį tas telefonas būna. Jei nėra dūmų detektoriaus, tai labai didelė rizika“, – sako atstovė.

Ugniagesiai pataria nekrauti telefono ilgiau, nei reikia. Jei telefonas įsikrovė, įkroviklį būtina ištraukti iš lizdo. V. Šmigelskienė pabrėžia, kad reikėtų naudoti originalius įkroviklius. „Tai – kaip ir kiekvienas elektros prietaisas, kuris gali kelti pavojų, gali būti nesaugus, gali sugesti“, – situaciją apibendrina atstovė.

„Klientų saugumas yra pagrindinis mūsų prioritetas, todėl tokius atvejus visada vertiname labai rimtai. Siekdami išsiaiškinti šio konkretaus atvejo priežastis, norime paraginti telefono savininką atnešti telefoną bei su juo naudotus priedus į „Samsung“ autorizuotą techninės priežiūros centrą. Įrenginys bus nuodugniai ištirtas“,– sako „Samsung Electronics Baltics“ komunikacijos vadovė Baltijos šalims Liga Bite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (300)