Pastarosiomis dienomis lietuviai savo el. pašto dėžutėse randa laiškus esą nuo Delfi. Laiške skelbiama, kad neva laišką gavęs žmogus buvo išrinktas dalyvauti projekte „DELFI dienos žmogus“.

„Laba diena,

Turime Jums džiugią naujieną - „burtų keliu“ jus išrinkome „DELFI dienos žmogus“ projekto dalyvavime.

Išsamiai apie tai gausite visą informaciją paspaudę apačioje esantį mygtuką – Skaitykite plačiau!“, – rašoma melagingame el. laiške.

Delfi neorganizuoja projekto pavadinimu „DELFI dienos žmogus“ ir tokių laiškų skaitytojams nesiunčia. Delfi perspėja jokių nuorodų tokiuose laiškuose – nespausti.

Tai ne pirmas kartas, kai sukčiai bando pasinaudoti įmonės vardu, seniau panašias apgaules buvo galima išvysti socialiniame tinkle „Facebook“.

Kaip informuoja Delfi IT skyriaus vadovas Kristijonas Šiaulys, ši sukčių ataka yra tokia pati, kaip ir ta, kurią programišiai taikė socialiniame tinkle „Facebook“. „Socialiniame tinkle „Facebook“ juos sėkmingai blokuodavome, o dabar tie patys asmenys persikėlė į kitas sistemas“, – sako K. Šiaulys.

Jis pabrėžia, kad sukčių el. paštu siunčiama nuoroda jau yra raportuota, tad visi bandantys ją atidaryti ir naudojantys „Google Chrome“ – matys įspėjimą, kad geriau į tą puslapį neiti.

Ekspertas sutinka, kad tai elementari sukčių ataka, kurios tikslas išvilioti pinigų ar padaryti kitokią žalą. „Spam“ laiškai visą laiką gyvavo anglų kalba. Dabar sukčiai susiranda mokančių lietuvių kalbą, išsiverčia viską į gražią lietuvių kalbą, kažkam, matyt, Lietuvoje susimoka ir siunčia laiškus su vietiniais prekių ženklais. Kaip vienas iš didžiausių prekės ženklų yra naudojamas Delfi“, – sako K. Šiaulys.

Jis priduria, kad pastaraisiais metais sukčiai jau nebesiunčia laiškų anglų kalba, o kiekvienoje rinkoje pasirenka žinomiausią prekės ženklą ir juo naudojasi.

K. Šiaulys ragina, kad gavę tokius laiškus, vartotojai juos raportuotų. Savo ruožtu Delfi siekia, kad šie laiškai būtų užblokuoti.

O kaip atpažinti, kad jums rašo sukčiai?

Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į el. paštą, iš kurio buvo siųstas laiškas. „Nesvarbu, ar yra naudojamas Delfi prekės ženklas, ar šiaip įtartina žinutė, visada reikia pažiūrėti – kas yra siuntėjas. Ten 100 proc. bus ne Delfi domenas, o kažkas kito. Visad reikia tikrinti siuntėją“, – perspėja K. Šiaulys.

Sukčiai pasinaudojo tokiu el. pašto domenu – infodelfi2020@gmail.com. Tai netikras el. pašto adresas, mat visi Delfi el. pašto adresai baigiasi @delfi.lt domenu, pavyzdžiui – delfi@delfi.lt.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į patį tekstą: dar vasario mėnesį Delfi atnaujino savo logotipą, tad atsižvelgiant į naująjį įvaizdį, laiškuose, tekstuose įmonė neberašo savo pavadinimo didžiosiomis raidėmis.

Dar vienas dalykas išduoda, kad tai – sukčių laiškas. Laiško apačioje yra nurodomas esą Delfi redakcijos adresas – Saltoniškių g. 9B, Vilnius. Iš tiesų tai redakcijos „15min“ adresas.
Jei atidžiau analizuosite gautus laiškus ir atkreipsite dėmesio į šias detales – pastebėsite sukčių kėslus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)