Lietuvos rinkoje analogo nėra

Jei lankotės „Youtube“, tikrai bent kartą turėjote išvysti „Wix.com“ reklamą. Tai pusiau mokama turinio valdymo sistema, teikianti tinklalapių talpinimo, tinklaraštijos, elektroninės komercijos paslaugas. Rugpjūčio 14 dienos duomenimis – įmonėje dirba 175 darbuotojai, o atlyginimų mediana (birželio mėnesio) siekia 4119 eur.

„Wix Blog“ produkto vadovas Lietuvoje Mario Bañares pranešime spaudai pasakoja, kad Lietuvių vystomos „Wix Blog“ tinklaraščių kūrimo platformos bendras įrašų skaičius šiandien perkopė jau 201 mln. ribą, tačiau įrašų apimtys ir toliau sparčiai auga.

Mario Bañares

Anot jo, platformos vartotojai per paskutinius tris mėnesius sukūrė per 5,3 mln. įrašų ir per ketvirtį sulaukė apie 378 mln. peržiūrų. Iš viso per pastaruosius metus „Wix Blog“ vartotojai sukūrė apie 15 mln. įrašų, kurie peržiūrėti 900 mln. kartų.

Pašnekovas priduria, kad daugiausia lietuvių programuotojų vystomas „Wix Blog“ kuria reikšmingą pridėtinę vertę visai bendrovei, o kito tokio ar bent panašaus dydžio produkto Lietuvos rinkoje nėra.

„Lietuvos padalinyje šį produktą vysto 27 žmonių komanda, kurios didžiąją dalį sudaro lietuviai, taip pat dirba keli specialistai iš Havajų, Brazilijos, Prancūzijos ir Ispanijos. Visi dirbame Vilniuje esančiame biure ir galime matyti, kad betarpiškas bendravimas svariai prisideda prie efektyvaus produkto vystymo ir gerų rezultatų. Svarbu ir tai, jog komandai pamažu augant, branduolį sudaro ne vienerius metus kompanijoje dirbantys specialistai, kurie „Wix Blog“ produktą Lietuvoje pradėjo vystyti nuo pirmų dienų. Ilgametis darbuotojų susisaistymas su bendrove parodo, kad produkto plėtros procesas yra įdomus, dinamiškas ir įtraukiantis“, – pasakoja M. Bañares.

Pašnekovas pažymi, kad „Wix.com“ bendrovės padalinio įkūrimas Lietuvoje yra nemažas pasiekimas visam šalies technologijų sektoriui.

„Svarbu tai, kad „Wix Blog“ produkto vystymui Lietuvoje buvo sutelkti tiek žmogiškieji, tiek laiko ir kitokie resursai, todėl ir visa pridėtinė vertė buvo sukurta būtent Lietuvoje. Bendrovės sprendimas perkelti svarbių produktų vystymą iš būstinės Tel Avive į Lietuvos padalinį atvėrė nemažas galimybes Lietuvos technologijų sektoriui. Stiprioji Lietuvos pusė yra talentingi specialistai, kurie plėtodami pažangiausias technologijas, geba sukurti ne tik aukštos kokybės produktus, bet tuo pačiu – padaryti tai efektyviai ir laiku“, – teigia M. Bañares.

Spyrį davė „Barclays

Kaip teigia asociacijos „Infobalt“ vadovas M. Ubartas, tokių garsių IT įmonių Lietuvoje yra ir daugiau. Anot jo, jos tyliai dirba ir nieko nereikalauja. Pasiteiravus, kodėl tokios įmonės renkasi mūsų šalį, M. Ubartas atsako, kad kiekvienos įmonės sprendimai yra individualūs, bet jis įvardija ir kelias priežastis, kodėl Lietuva – patraukli valstybė.

„Tam patrauklumui įtaką turi darbuotojų pasiūla. Nuo 2007–2008 metų IT technologijų pakraipos darbuotojų skaičius Lietuvoje tikrai yra išaugęs. Mano akimis žiūrint, „Barclays“ atėjimas davė pirmą tokį gerą postūmį, arba, jei jau taip galima sakyti, spyrį į užpakalį. Jei pamenate, tuo metu visas lietuviškas verslas verkė, kad atėjo „Barclays“ ir nusiurbė talentus, pakėlė kainas. Bet tokiu pačiu būdu davė didelį postūmį rinkos vystymuisi. Po to atsirado kitoms IT technologinėms įmonėms paskata žiūrėti į mūsų regioną“, – sako M. Ubartas.

Mindaugas Ubartas

Jis neslepia, kad kad atsiliekame nuo tokių IT centrų kaip Krokuva, bet pabrėžia, kad galimybę plėstis – tikrai turime. Anot jo, tai susiję ne tik su IT darbuotojų koncentracija, bet ir biurų plėtra.

M. Ubartas teigia, kad įmonėms, kurios nusprendžia įsikurti Lietuvoje, pagrindinis tokio sprendimo argumentas yra kainos ir kokybės santykis. Anot jo, turime aukštos kompetencijos specialistų ir nors jų atlyginimai yra didesni nei Lietuvos vidurkis, jie tikrai dar negali lygintis su Švedijoje, Norvegijoje ar Danijoje esančiais IT srities specialistų atlyginimais.

Norėtų įdarbinti 13 tūkst. specialistų

Tačiau ne vienerius metus iš darbo rinkos specialistų galima išgirsti, kad Lietuvai trūksta IT srities darbuotojų. M. Ubartas su tokiu teiginiu nesutinka ir atsako, kad žmonių niekam netrūksta – trūksta pigių žmonių. „Taip galima pasakyti apie visas sritis, ne tik IT. Pradeda verkti statybininkai – nėra žmonių, nėra kas dirba. Yra tų dirbančių, tik klausimas ar verslai nori tiek mokėti, ar jie sugeba sukurti tiek vertės, kad darbuotojams mokėtų didesnius atlyginimus.

Dėl to vyksta migracija. Į tam tikrus sektorius atvežami žmonės iš trečiųjų šalių. Arba IT paslaugos migruoja į Bulgariją, Baltarusiją. Kai mes sakome, kad trūksta IT specialistų, tai mes sakome, kad jų galėtume įdarbinti daugiau nei dabar. Bet tam jie turi būti paruošiami, turi ateiti į rinką ir augti“, – pasakoja M. Ubartas.

Anot jo, todėl dabar ir turime bėdą: per metus į IT specialybes universitetuose įstoja 4 tūkstančiai studentų, tačiau „Infobalt“ asociacijos atlikto tyrimo duomenimis – tik pusė jų baigia studijas.

Ekspertas pabrėžia, kad asociacija yra dariusi ir tyrimą apie IT darbuotojus, kurie nėra baigę aukštojo mokslo. „Yra programuotojų, kurie nestojo į aukštąjį. Aukštojo mokslo sistema vis tiek nėra prisitaikiusi prie dabartinio gyvenimo. Darėme prielaidą, kad IT mokslų nebaigę žmonės išeina dirbti į IT. Tai nepasitvirtino. Specialistų trūkumas ir mūsų švietimo sistema nepatenkina to poreikio egzistuojančio poreikio. 4 tūkstančiai įstoja, 2 tūkst, baigia, o įdarbinti šiuo metu norėtume 13 tūkstančių specialistų“, – pabrėžia M. Ubartas.

Dirba tyliai

Pasiteiravus, kokių dar garsių įmonių be „Wix.com“ galime sutikti Lietuvoje, M. Ubartas atsako, kad jų vardyti būtų galima daug. Jis pamini „Uber“, „Booking.com“, „Unity“, kurie padėjo sukurti garsųjį „Pokemon“ žaodimą. Anot jo, dalis tų įmonių dirba B2B sektoriuje, tad mažai apie jas žinoma. „Mes negirdime apie tas įmones. Mes turime geimingo industriją. Bet kadangi tai nėra skirta lokaliai rinkai, o globaliam pasauliui, tai apie juos populiariojoje medijoje negirdime.

Yra „Devbrigde“ įmonė, kuri Europoje nė vieno pardavimo nėra padariusi. Ten dirba šimtai žmonių, bet jie visi dirba Amerikos rinkai, o jų klientų segmentas – „Fortune 500”. Turime tikrai stiprius IT ir technologijų verslus Lietuvoje, kurie tyliai dirba savo darbą. Jie nieko neprašo, nieko jiems nereikia, tik leisti ir kurti geras sąlygas jų verslui čia klestėti“, – akcentuoja M. Ubartas.

O ko šioms įmonėms reikia? M. Ubartas sako, kad yra viena bėda – Migracijos tarnyba. „Kai mes kalbame apie technologines kompetencijas, tai jeigu tu nori atsivežti žmogų iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui iš JAV, tai jis turi praeiti tą pačią procedūrą kaip ir statybininkas iš Baltarusijos ar Ukrainos. Mes kalbame apie žmogų, kurio atlyginimas 5–10 tūkstančių eurų per mėnesį ir mes jį kankiname ir varinėjame per biurokratines kliūtis.

Šioje vietoje kaip šalis turėtume pasakyti, kad kiekvienas žmogus, kuris atvažiuoja į Lietuvą ir gaus čia atlyginimą, kuris bus 2 ar 3 kartus didesnis negu vidurkis, turėtų leidimą gyventi ir dirbti gauti čia ir dabar“, – siūlo M. Ubartas.

Anot jo, Lietuvai reikia daugiau kompetetingų ir aukštą pridėtinę vertę kuriančių žmonių, kurie galėtų Lietuvoje lengvai įsikurti, gyventi ir mokėti mokesčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)