Trečiadienį „SpaceX“ ir NASA leido „Crew Dragon“ kapsulei atsiskirti nuo Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ir sugrįžti į Žemę po du mėnesius trukusios misijos.

Kadangi NASA lakūnai bandytojai Dougas Hurley ir Bobas Behnkenas mėgins nusileisti Atlanto vandenyne ar prie pat Floridos krantų Meksikos įlankoje, vėjas ir bangos ten turi būti palyginti ramūs. Tai būtų pirmas astronautų pilotuojamo erdvėlaivio nutūpimas ant vandens per pastaruosius 45 metus.

Dispečeriai ketina įvykdyti nusileidimą sekmadienį, bet tuo pat metu nepalankūs orai turi pasiekti Floridą. Orų sistema trečiadienį buvo rytinėje Karibų jūros dalyje ir, pasak sinoptikų, tikriausiai sustiprės iki atogrąžų audros.

NASA komercinių pilotuojamų skrydžių programos vadovas Steve'as Stichas patikino, jog dispečeriai atidžiai stebės orus ir prireikus lieps astronautams likti kosmoso stotyje, kol sąlygos pagerės.

„Turite nepamiršti, kad tai yra bandomasis skrydis“, – Kenedžio kosminiame centre pareiškė NASA administratorius Jimas Bridenstine'as.

„Jei orai nebus geri arba jūros būklė nebus palanki, neskubėsime grąžinti Bobo ir Dougo namo. Mūsų pagrindinis prioritetas yra jų saugumas“, – pridūrė jis.

Milijardieriaus Elono Musko įkurta „SpaceX“ pateko į istoriją gegužės 30 dieną, kai paleido į kosmosą kapsulę, skraidinusią D. Hurley ir B. Behnkeną. Tai buvo pirmasis NASA astronautų skrydis iš JAV teritorijos per beveik dešimtmetį, taip pat pirmasis atvejis, kai privati kompanija pasiuntė žmones į orbitą. „SpaceX“ jau ruošiasi rugsėjo pabaigoje pasiųsti į TKS antrą įgulą.

NASA nori, kad nuo planuojamo „Crew Dragon“ nutūpimo ir kitos įgulos paleidimo praeitų šešios savaitės, kad per tą laiką būtų galima kruopščiai patikrinti kapsulę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)