Kilmė

Internetinėje svetainėje gdemotyvacija.com buvo paskelbta naujiena pavadinimu „FTB agentas automobilio raktelius vynioja į foliją ir jums pataria daryti tą patį“. Ši naujiena plačiai buvo pasidalinta socialiniuose tinkluose. Tekste teigiama, kad įsilaužėlių metodai tobulėja, tad automobilio signalizacija nuo jų gali neapsaugoti. Teigiama, kad vagys vis dažniau naudoja tokį vagystės būdą: „su specialia programine įranga jie pagauna signalizacijos pultelio kodą ir nukopijuoja jį į naują pultelį“. Taip esą vagys gali lengvai atrakinti jūsų automobilį.

Ar automobilio raktelio vyniojimas į aliuminio foliją apsaugos nuo vagių?

Sprendimą tekste pasiūlo į pensiją išėjusi FTB saugumo ekspertė Holė Hjubert: tereikia savo pultelį įvynioti į foliją, mat ji blokuoja pašalinius radijo signalus.

Bet ar tikrai toks triukas gali apsaugoti?

Automobilio raktelio vyniojimas į foliją apsaugos nuo automobilio vagystės.
gdemotyvacija.com

Iš dalies teisinga

Kaip teigia „The Washington Post“ kalbinti specialistai, įvynioję raktą į aliuminio foliją, apsaugosite nuo aprašytų vagysčių. Aliuminio folija veikia kaip „Faradėjaus narvas“ – sustabdo elektromagnetinius signalus. Vis dėlto kyla klausimas, ar verta kiekvieną kartą iš folijos išsivynioti raktą, lyg praėjusios dienos vakarienę?

Kai kurios įmonės supratę šios idėjos pelningumą, ėmė pardavinėji specialias pultelių įmautes, kurios veikia šiuo principu. Jos vidutiniškai amazon.com kainuoja apie 15 JAV dolerių (12,95 eur).

„Telegraph“ kalbinti specialistai teigia, kad žmonėms būtų patogiau pirkti tokias įmautes nei kiekvieną kartą „žaisti“ su folija.

Dalis ekspertų lieka skeptiški folijos sprendimui. Automobilių įsilaužimo ekspertas Charlie Milleris „Twitter“ teigė, kad „nėra prasmės priversti save kasdien kankintis, norint apsisaugoti nuo neįtikėtinai reto išpuolio“.

Tad raktelio įvyniojimas į foliją apsaugotų nuo technologiškai pažangių plėšikų, tačiau egzistuoja daug patogesni šios problemos sprendimo būdai.

Šaltiniai:

  • https://www.washingtonpost.com/technology/2018/07/12/should-your-car-keys-be-wearing-tinfoil-hat/
  • https://www.telegraph.co.uk/technology/2018/07/09/does-wrapping-key-fob-tin-foil-stop-car-thieves/
  • https://www.amazon.com/faraday-cage/s?k=faraday+cage
  • https://interestingengineering.com/how-does-a-faraday-cage-work
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)