"Manau, kad įmonėms turėti ".eu" interneto adresą yra prestižo reikalas. Tačiau jos žiūri į ateitį ir supranta "europietiško" interneto adreso naudą", - BNS sakė Ryšių reguliavimo tarnybos Teisės taikymo skyrius vedėjas Vygantas Vaitkus.

Pasak jo, paraiškos pateikimas dar nereiškia, kad įmonė gaus norimą ".eu" interneto vardą. Kai kuriems vardams registruoti sulaukta net kelių ar keliolikos įvairių šalių bendrovių prašymų.

Paraiškas interneto vardams ".eu" gauti pateikė šalies mobiliojo ryšio operatoriai "Omnitel" ir "Bitė Lietuva".

Tuo tarpu Lietuvoje veikianti mobiliojo ryšio bendrovė "Tele2" tokio vardo tikriausiai neturės - paraiškas registruoti interneto vardą www.tele2.eu pateikė net kelios kitose šalyse veikiančios "Tele2" bendrovės.

Bendrovė "Čilija", valdanti maitinimo įstaigų tinklą, pateikė paraišką registruoti interneto vardą www.cili.eu.

Lošimų organizatorė "Olifėja" pateikė prašymus registruoti skirtingus savo organizuojamų loterijų pavadinimus. Pavyzdžiui, www.teleloto.eu ar www.perlas.eu.

Turėti ".eu" interneto adresą panoro ir kai kurios šalies žiniasklaidos priemonės - naujienų portalai "Delfi" ir "Omni", dienraštis "Verslo žinios" ir kiti.

Paraiškas ".eu" interneto vardams gauti gali pateikinėti ir valstybinės šalies institucijos. Pati pirmoji tai padarė Druskininkų savivaldybė. Tokias paraiškas taip pat pateikė Vilniaus, Kauno ir kitų miestų savivaldybės.

"Nors savivaldybėms pateikinėti tokių paraiškų neprivaloma, tai jos tikriausiai daro norėdamos padidinti turistų skaičių", - teigė V.Vaitkus.

Valstybinės institucijos, norinčios ".eu" adreso, turi kreiptis į vietinį ar kitos šalies registruotoją, kuris paraišką perduoda organizacijai "Eurid". Ši organizacija dėl patvirtinimo kreipiasi į nacionalines ryšių reguliavimo institucijas. Įmonėms ši tvarka negalioja.

Lietuvoje teisę priimti paraiškas ".eu" vardų registracijai turi Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų plėtros institutas, bendrovės "Interneto vizija" ir "Interdata".

Briuselyje įsikūrusią organizaciją "Eurid" atsakinga už interneto vardų ".eu" registravimą paskyrė Europos Komisija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją